Copiii din toată ţara îl aşteaptă pe „Moş Nicolae“ / Vezi cum este sărbătorit Sfântul Nicolae în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moş Nicolae vine diseară
Moş Nicolae vine diseară

În noaptea de 5 spre 6 Decembrie, cei mici îşi curăţă încălţămintea, pe care o aşează cât mai aproape de uşă, în aşteptarea cadourilor de la Moş Nicolae.

Moş Nicolae (Sânnicoară) împarte, în zilele noastre, asemănător lui Moş Crăciun, daruri celor mici. La fel de veche, însă, este şi tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor, în noaptea de 5/6 decembrie.

GALERIE FOTO Veşti proaste pentru copii! Adevăratul Moş Nicolae are „bufariul” gol

Ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele, decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

După tradiţia populară, prima zi de iarnă este în 6 Decembrie. Sfântul Nicolae este un moş care aduce zăpada, scuturându-şi barba. Rolul de ocrotitor al familiei cu care a fost investit de religia ortodoxă Sfântul Nicolae îi dă dreptul să intervina în educaţia copiilor.

Povestea lui Moş Crăciun începe cu un bătrân numit Sfântul Nicolae, episcopul din Myra. Se spune că el posedă puteri magice şi a murit în 340 î.H., fiind îngropat în Myra. Târziu, în secolul XI, soldaţii religioşi din Italia au luat rămăşiţele sfântului cu ei înapoi în Italia.

Citeşte şi Un băieţel de 10 ani din Bistriţa, Moş Nicolae pentru alţii 8


Tradiţii din toată lumea

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae are atribuţii străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe langa el spre tărâmurile de miază-noapte, pentru a lăsa lumea fără lumină şi caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat.

Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Astfel, în unele culturi, Sfântul Nicolae călătoreşte cu un însoţitor care îl ajută. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie.

Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter.

În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.

La creştinii din Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai, el coboară din barcă. În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni.

Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.

Peste 24.000 de sărbătoriţi în Braşov

Din datele furnizate de directorul Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov, Gabriela Ungureanu, în judeţul Braşov există 6.924 femei cu numele Nicoleta, Niculina, Niculiţa şi 17.763 bărbaţi cu numele Nicolae, Niculiţă care-şi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae.

Însă, mai avem şi situaţii în care oamenii transformă acest prenume în ,,Nikolas, Nikos", în judeţul Braşov fiind în număr de 19 persoane, spune directorul Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite