Cum alegem jucăriile pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu LEGO îi veţi stimula copilului logica şi imaginaţia
Cu LEGO îi veţi stimula copilului logica şi imaginaţia

Nu consideraţi jucăriile simple accesorii, pentru că ele sunt esenţiale în dezvoltarea intelectuală şi emoţională a celor mici. Pentru a le stimula micuţilor gândirea şi pentru a le menţine interesul pentru joc, alegeţi jucării adaptate etapei de dezvoltare în care se află.

Dacă v-aţi propus să-i luaţi copilului o jucărie de Moş Nicolae, ar fi bine să o alegeţi ţinând seama de vârsta lui. În acest fel, jucăria va fi nu doar un motiv de bucurie pentru el, ci şi un instrument educaţional.

Bebeluşilor trebuie să le stimuleze simţurile

Prin jucării vom ajuta bebeluşul să-şi dezvolte o parte din simţuri. Pe cel vizual îl putem stimula cu jucării colorate, pe cel auditiv cu jucării care emit sunete, iar pe cel tactil cu obiecte care au diverse texturi şi forme. Pe măsură ce creşte, copilul are nevoie de jucării tot mai complexe, care să-i stimuleze gândirea, imaginaţia, spiritul de observaţie şi memoria.

Părinţii îşi pot da seama destul de uşor în ce măsură este potrivită jucăria pe care au cumpărat-o observând în ce măsură îi menţine interesul. Dacă este mai complexă decât ar trebui pentru vârsta lui, copilul poate deveni frustrat pentru că nu va şti cum să se joace cu ea, iar în cazul în care este indicată unei vârste mai mici, se va plictisi foarte repede de ea.

Înainte de a lua o jucărie, părinţii trebuie să ţină cont şi de alte câteva criterii: dacă va reuşi să trezească interesul celui mic (pentru că fiecare copil are propria personalitate şi propriile preferinţe), dacă stimulează mai multe simţuri şi dacă îl va ajuta să-şi dezvolte anumite simţuri ori trăsături ce dau părinţilor motive de îngrijorare (de exemplu, copilul nu are atenţie distributivă).

Verificaţi cât sunt de sigure!

Deşi jucăriile au sau ar trebui să aibă inscripţionată pe etichetă vârsta pentru care sunt recomandate, este necesar să fie verificate, mai ales dacă nu sunt cumpărate de la magazine de specialitate. Jucăriile româneşti sunt mai atent controlate decât cele importate.

„Copiii cu vârste până în trei ani nu ar trebui să se joace cu obiecte compuse din părţi mici, deoarece pot fi expuşi riscului de asfixiere. O maşinuţă, de exemplu, ar trebui să aibă roţile, şoferul, uşile şi toate celelalte elemente bine fixate, iar dacă funcţionează cu telecomandă, se impune să verificăm dacă se deschide uşor capacul ce acoperă bateriile", recomandă medicul pediatru Rodica Nanu, secretar ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului „Alfred Rusescu" din Bucureşti.

Cele mai multe cazuri de ingestii accidentale de baterii se înregistrează la copiii cu vârste de unu-doi ani şi sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori,  o baterie înghiţită se elimină prin tractul digestiv fără a crea probleme. Însă există şi cazuri când se opreşte în esofag, unde poate provoca o arsură, iar în cele mai grave situaţii, perforaţie esofagiană.

Nici LEGO sau păpuşile cu accesorii (pantofi, agrafe) nu sunt indicate copiilor mai mici de trei ani. Şi materialul din care sunt fabricate jucăriile necesită atenţie. „Jucăriile cu puf lung nu sunt indicate copiilor cu vârste până în trei ani. Cele cu puf scurt pot fi date bebeluşilor chiar mai devreme de şase luni, cu condiţia să fie spălate periodic, pentru că acumulează praf", spune dr. Rodica Nanu.

Cele cu miros chimic, de evitat

Dacă jucăria are un miros chimic puternic, ea ar trebui evitată ori, cel puţin, spălată bine înainte de a o oferi copilului, pentru că poate conţine substanţe nocive de tipul ftalaţilor (care se găsesc în jucăriile de cauciuc), formaldehidei (se găseşte în adezivii cu care sunt lipite diversele piese ale jucăriei) ori substanţelor ignifuge (întâlnite în jucăriile moi, căptuşite).

Ce preferinţe au cei mici

Băieţii preferă de obicei jucăriile cu mai multe funcţii, în vreme ce fetele aleg jucăriile după aspect şi după senzaţia pe care le-o creează la atingere, potrivit unui studiu realizat în Europa. O altă concluzie a acestui studiu este că băieţii se plictisesc mai repede de o jucărie, pentru că îşi pierd mai uşor interesul în comparaţie cu fetele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite