VIDEO S-a sinucis în acte să scape de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspect de comiterea a zeci de înşelăciuni, Marian Grecu (40 de ani) şi-a falsificat certificatul de deces. Procurorii şi poliţiştii bucureşteni au dat de urma infractorului la un an şi jumătate de când acesta figura ca fiind decedat în evidenţele Primăriei Chitila.

Până să ajungă să-şi însceneze moartea, în septembrie 2008, Marian Grecu (40 de ani) a reuşit să-şi treacă zeci de victime pe răboj. Strategia lui era pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Pornind de la anunţuri de mică publicitate, el contacta persoane care doreau să-şi vândă autoturismele şi le convingea să i le încredinţeze în baza unui avans.

Judecătoarea Marioara Dumitru a fost trimisă în judecată pentru înscenarea unui accident auto

Piteşti: Tâlhărie înscenată de un tânăr

Târgu-Jiu: Inspectorul prins cu şpagă: „Sunt nevinovat şi totul este o inscenare“

Un hunedorean a înscenat furtul a două ATV-uri ca să poată încasa asigurarea CASCO

După ce obţinea maşinile, cu tot cu documente, le revindea după doar câteva zile, de obicei în Bucureşti. La încheierea contractelor se folosea de datele proprietarilor reali.

În doar trei ani, din 2005 până în 2008, a ajuns atât de cunoscut, încât pe internet circulau deja mesaje ale celor care i-au căzut în plasă, care îi avertizau pe alţi vânzători de bună-credinţă să se ferească de ţeparul din Chitila.

Teren vândut cu japca

Cea mai mare „lovitură" a dat-o în 2008, când a vândut un teren din Sectorul 1 al Capitalei în baza unor documente de proprietate falsificate, pentru suma de 132.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, Marian Grecu a plăsmuit un contract de vânzare-cumpărare aparent autentificat la notar, din care reieşea că terenul a intrat în proprietatea mamei sale în 1990. Apoi Marian Grecu ar fi intrat în posesie prin moştenire. În acest mod, escrocul a reuşit să vândă terenul contra sumei de 132.000 de euro.

Certificat de deces falsificat

Imediat după ce adevăraţii proprietari ai terenului din Sectorul 1 au făcut plângere la poliţie, Marian Grecu s-a hotărât să dispară, în speranţa că va scăpa de zecile de dosare penale care se adunaseră pe numele său. Şi a făcut-o într-un stil extrem de ingenios.

A obţinut un certificat de deces, pe care l-a completat cu datele sale şi în care figura ca fiind decedat din cauza unui infarct. Certificatul a fost înregistrat la Primăria Chitila de unul dintre complicii săi.

„A folosit datele şi numele unei doctoriţe din Bucureşti. Practic, a falsificat o parafă cu numele acesteia, care nu corespundea, totuşi, celei reale. Din verificările efectuate ulterior, a reieşit că doctoriţa nu are nicio implicare în acest caz, suspectul folosindu-se de datele ei fără ca ea să ştie. Falsul a fost realizat foarte bine, la o primă vedere părând un document absolut autentic. Probabil de aceea funcţionarii Primăriei Chitila nu au bănuit nimic. Expertizele de specialitate au dovedit, totuşi, că este un fals", a declarat procurorul Alexandru Georgescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

A trăit sub identităţi false

Din acel moment, Marian Grecu a dispărut. A trăit sub o serie de identităţi false în Bucureşti, Ploieşti şi Târgovişte, continuând să fraierească proprietari de maşini. „Am aflat că nu era mort de la unul dintre complicii săi. Iniţial, s-a crezut că a fost ucis de către aceştia", au precizat surse apropiate anchetei.

Ultimul nume la care răspundea era „Marian Lazăr". El a fost reţinut de poliţişti în comuna Roşu, joi seară, în locuinţa complicilor săi, soţii Gabriel şi Oltea Anastazia Mincă.

Iniţial, nu a recunoscut acuzaţiile care i s-au adus. Pus în faţa propriului certificat de deces, Marian Grecu a dat vina pe o serie de presupuşi duşmani, care i-ar fi dorit răul şi „au înregistrat un certificat de deces pe numele său la Primăria Chitila".

Neobişnuitul caz i-a pus pe anchetatori în faţa unor complicaţii suplimentare, aceştia fiind nevoiţi mai întâi să obţină anularea certificatului de deces înregistrat pe numele lui Grecu pentru a putea continua cercetările. Suspectul a fost reţinut pentru 24 de ore şi prezentat magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Avertismente pe internet

În doar trei ani, din 2005 până în 2008, Marian Grecu a ajuns atât de cunoscut, încât pe internet circulau deja mesaje ale celor care i-au căzut în plasă şi care îi avertizau pe alţi vânzători de bună-credinţă să se ferească de ţeparul din Chitila.

Doamna Neli de la Primăria Chitila

image

Funcţionara Primăriei Chitila, păcălită de complicii „mortului"

Funcţionara de la Primăria oraşului Chitila care se ocupă cu eliberarea certificatelor de deces tremură la gândul că a „omorât" pe cineva. Doamna Neli a crezut că bărbatul de 38 de ani, Marian Grecu, cu ale cărui acte se prezentase un prieten de-al său pentru obţinerea certificatului de deces, avusese doar o soartă nefericită.

„Ţin minte că acum doi ani a venit la ghişeu, la mine, un bărbat între două vârste, nebărbierit, care s-a interesat cum poate intra în posesia unui certificat de deces. Mi-a spus că un bun prieten de-al lui murise. I-am explicat, aşa cum fac de obicei, că pentru eliberarea certificatului de deces este nevoie de un atestat de la medicul de familie, care să constate decesul persoanei respective, şi de actul de identitate al persoanei.

Bineînţeles, moartea respectivului trebuie să fi survenit pe raza oraşului Chitila, pentru că numai aşa intra în competenţele noastre", spune speriată doamna Neli. Procurorii care anchetează cazul spun însă că funcţionara nu are nicio vină.

Acte falsificate rapid

După numai câteva ore, bărbatul s-a întors cu buletinul de identitate şi cu atestatul medical care confirma moartea lui Marian Grecu. „Eu nu am făcut altceva decât să mă uit la acel atestat, care părea cât se poate de original, cu semnătura şi ştampila medicului. Era specificată şi cauza morţii, nu mai ştiu care, şi locul. Am consultat adresa înscrisă pe atestat şi am văzut că ea figurează în oraşul nostru. Nu am avut niciun motiv să nu eliberez certificatul de deces", a mai spus doamna Neli. Mădălin Pribu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite