Patru bolnavi, ucişi de o începătoare cu BMW

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţa şi BMW-ul  au fost aproape  complet distruse  în urma impactului
Ambulanţa şi BMW-ul au fost aproape complet distruse în urma impactului

Patru pacienţi care se întorceau de la dializă au murit, ieri, după  ce ambulanţa în care se aflau a fost spulberată. Accidentul petrecut la intersecţia bulevardelor Basarabia şi 1 Decembrie din Capitală a fost provocat de o şoferiţă de 20 de ani care avea permis de conducere de doar două luni.

Ambulanţa Logan de transport, aparţinând firmei BGS, venea dinspre bulevardul Basarabiei. Avea la bord şase pasageri - şoferul, Cristian Pintea (27 de ani), patru pacienţi şi o femeie care însoţea unul dintre bolnavi. BMW-ul condus de Andreea Enache (20 de ani) rula pe bulevardul 1 Decembrie 1918 când s-a întâlnit în intersecţie cu ambulanţa BGS şi a avut loc tragedia.

În momentul producerii accidentului, cei patru pacienţi aflaţi în ambulanţă erau transportaţi către casă de la Spitalul Sf. Ioan, unde efectuaseră procedurile de dializă.

Din primele cercetări rezultă că BMW-ul a derapat, şoferiţa neexperimentată Andreea Enache a pierdut controlul direcţiei de mers şi a intrat pe contrasens, lovind în plin ambulanţa Logan.

Accident rutier în lanţ la ieşirea din Timişoara: o familie întreagă a fost grav rănite

Nenorocire pe şoselele din Timiş: accidente în lanţ, un mort şi numeroase victime

Biciclist în comă după ce a fost izbit de o maşină scăpată de sub control

„Probabil accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile meteo şi la starea carosabilului", a declarat Ioana Stancu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti. Andreea Enache obţinuse permisul de conducere la 21 octombrie, iar BMW-ul era proprietatea prietenului ei.

Nici pacienţii din ambulanţă, nici şoferul BMW-ului nu purtau centuri de siguranţă.

Trei supravieţuitori

În urma impactului, cei patru pacienţi din Loganul BGS au murit. Din ambulanţă au scăpat cu viaţă două persoane: şoferul Cristian Pintea şi Aurica Elena Stanciu (58 de ani), femeia care-l însoţea pe unul dintre bolnavi. Mai precis pe Petre Barbu, concubinul ei, care ar fi împlinit 63 de ani la 1 ianuarie 2011. Cristian Pintea a fost internat la Spitalul Floreasca, iar Aurica Elena Stanciu a ajuns la Spitalul Sf. Pantelimon.

Tot la Sf. Pantelimon a fost transportată şi şoferiţa cu BMW, Andreea Enache, la secţia neurochirurgie, unde va rămâne internată în următoarele zile. Rudele tinerei, care vegheau pe holurile spitalului, au devenit agresive şi au chemat paza când au înţeles că de starea de sănătate a pacientei se interesează şi reporterii „Adevărul": „Ce vreţi, ce căutaţi aici? Mai bine căutaţi martori ai accidentului, că numai minciuni aţi scris", a vociferat familia şoferiţei.

În schimb, Aurica Elena Stanciu, unul dintre supravieţuitorii din ambulanţa spulberată de BMW, a izbutit să îngâme câteva cuvinte, pe targa care o transporta spre secţia chirurgie: „Nu-mi amintesc mai nimic. A fost o lovitură puternică, apoi am leşinat. Când m-am trezit i-am văzut pe toţi din ambulanţă grămadă unul peste celălalt".

Lipsa centurii de siguranţă i-a ucis

Potrivit inspectorului Ioana Stancu cele patru victime şi-au pierdut viaţa în urma loviturilor grave la cap, pe care le-au suferit în urma impactului. Bogdan Oprea, şeful BGS, a recunoscut că pacienţii din ambulanţă nu purtau centurile de siguranţă care ar fi putut să le salveze viaţa.

„Şoferii noştri sunt instruiţi să ceară tuturor celor pe care-i transportă la şi de la spital să-şi pună centurile de siguranţă, însă unii dintre pacienţi refuză, fie pentru că pur şi simplu nu vor, fie pentru că, suferinzi fiind, nu suportă să le poarte. Pentru drumurile în oraş, şoferii nu-i pot obliga, aşa cum fac la cele din afara oraşului, unde am avut cazuri când şoferii noştri nu au pornit de pe loc până când cei transportaţi nu şi‑au legat centurile", a declarat Bogdan Oprea.

El a mai menţionat că‑şi poate obliga angajaţii să poarte centurile de siguranţă, însă din păcate nu-i poate obliga şi pe pasageri.
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere nu neagă faptul că cei patru pacienţi şi-au pierdut viaţa din cauză că nu purtau centurile de siguranţă, dar evită să dea un verdict până când nu sunt verificate toate ipotezele.

„Dacă ar fi avut centurile de siguranţă, nu ar fi murit, dar până când nu se termină cercetarea, nu putem decât să luăm în calcul toate ipotezele", a mai spus Ioana Stancu.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, susţine că pacienţii trebuie obligaţi să poarte centura de siguranţă în ambulanţă. „Cei care sunt în ambulanţă trebuie transportaţi în siguranţă, de aceea pacienţii trebuie obligaţi să respecte regula. Maşinile de dializă nu au dreptul să folosească girofarul sau să încalce regulile de circulaţie, pentru că nu reprezintă o urgenţă", a declarat Raed Arafat.

„Nenorociţilor, ce i-aţi făcut?"

Printre martorii strânşi ieri la prânz la locul accidentului au apărut, disperate, şi rudele pacienţilor aflaţi în ambulanţă. „Nenorociţilor! Ce i-aţi făcut? O aşteptam acasă!", urla ginerele uneia dintre victime întinsă, fără suflare, pe caldarâm.  „Soacra mea făcea dializă de şapte ani, de trei ori pe săptămână", a declarat distrus, Gabriel Bunea, ruda femeii.



"A fost o lovitură puternică, apoi am leşinat. Când m-am trezit i-am văzut pe toţi din ambulanţă grămadă unul peste celălalt."
Aurica Elena Stanciu
supravieţuitor al accidentului

16 răniţi într-un microbuz de marfă

Aurica Elena Stanciu

Şoferul Gheorghe Vasilache este cercetat penal 



Adrian Obreja

Un microbuz de marfă în care se aflau 16 călători a derapat ieri-dimineaţă în zona localităţii gălăţene Piscu. Autovehiculul, care în mod normal ar fi trebuit să fie folosit doar pentru transportul de marfă, s-a lovit de un parapet, după care a rupt un copac aflat pe marginea drumului. „Veneam de la Tecuci şi mergeam la muncă. Ne-am răsturnat deodată. N-am văzut nimic pentru că maşina nu are geamuri. Este maşină de marfă", a declarat Vasile Adăscăliţei (55 de ani), unul dintre pasageri.

Călătorii spun că şoferul mergea cu viteză prea mare. „Ne-am trezit unul peste altul. Mergea cu viteză şoferul. Nu este prima dată când este la un pas să ne omoare. Mereu circulă cu mare viteză. Nici nu ştim cum s-a întâmplat", a declarat Marin Gheorghe, un alt pasager.

Şoferul Gheorghe Vasilache este cercetat penal


Toţi cei 16 călători au ajuns la spital. Nouă dintre ei au suferit multiple traumatisme şi au rămas internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. „Este cel mai grav accident colectiv de circulaţie din ultimele luni. Toţi au suferit fracturi ale membrelor, plăgi diverse, traumatisme toraco-abdominale şi craniocerebrale", a declarat dr Angel Trifan, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe - SMURD.

Viteză mare

În urma primelor cercetări, poliţiştii au stabilit că viteza prea mare cu care rula microbuzul pe şoseaua alunecoasă din cauza zăpezii bătătorite a fost principala cauză a accidentului.

Şoferul, Gheorghe Vasilache (60 de ani), cel care se afla la volanul maşinii, s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. „Maşina nu este pentru transport de persoane, dar ce să fac. Îi duceam pe oameni la muncă, nu la dans", a precizat el după accident.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite