Tragedia de la Maternitate: „Nici nu se mai cunoaşte că a fost un copil!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală le-au recomandat părinţilor unei fetiţe moarte la Maternitatea Giuleşti să nu se uite la copil pentru că este de nerecunoscut. Copilul cuplului Stelian Păuna şi Mădălina Arcudean avea patru zile când a murit mistuit în flăcările izbucnite în salonul de prematuri.

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

„Vreţi să vă vedeţi fetiţa? Eu v-o arăt. Dar e mai bine să n-o vedeţi. Nici nu se mai cunoaşte că a fost un copil! E făcută praf! Nu se mai înţelege nimic!", i-au spus medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti lui Stelian Păuna, unul dintre taţii ai căror copii au murit în incendiul izbucnit luni seară la Maternitatea Giuleşti. 

Mai citeşte şi:

VIDEO Vedeţi aici imaginile filmate, în timpul incendiului, de camerele de supraveghere de la Maternitatea Giuleşti

Tragedia din Giuleşti a impresionat mamele din Arad care se tem de siguranţa bebeluşilor

Sorin Prişcă, managerul Matern Arad: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Micuţul Luca Sebastian, bebeluşul din Slobozia care a fost transportat în stare gravă la Bucureşti, a fost botezat de urgenţă

Un copil dorit

Stelian Păuna, 23 de ani, este din comuna Cosoba, judeţul Giurgiu. El şi Mădălina Arcudean, 16 ani, formau până mai ieri un cuplu care-şi dorea foarte mult un copil.  Pentru că provin din familii modeste, tinerii au pus ban lângă ban pentru naşterea care urma să se petreacă la un spital din Capitală pentru că aici sunt condiţii mai bune decât în altă parte.  Ca să aibă bani pentru naştere, Stelian s-a împrumutat la patronul pentru care lucra, iar Mădălina pe la rude.  „Cam 3.000 de lei am avut, cu tot cu banii de drum. Bani împrumutaţi", explică bărbatul.  

Georgeta Mihaela Păuna, fetiţa cuplului,  a venit pe lume la termen. La naştere a avut o greutate peste trei kilograme, dar plămânii nedezvoltaţi. Din acest motiv copilul a fost adus la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti. 

CITIŢI ŞI:

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

„De câte ori voiam să-mi văd copilul puneam mereu bani în buzunarul asistentelor. Câte 5, 10 sau 20 de lei, la fiecare tratament, după cum era cazul", povesteşte părintele.  El adaugă că, atunci când voiau să intre în salonul de Terapie Intensivă ca să-şi vadă copiii, toate mămicile dădeau cel puţin 2 lei. 

Urma să fie externată a doua zi

Luni seară, Mădălina Arcudean şi-a văzut pentru ultima dată copilul, care era bine şi respira fără aparate. L-a hrănit şi l-a aşezat pe una dintre mesele de la Terapie Intensivă, lângă incubatoarele prematurilor.  Urma ca marţi dimineaţă să fie externată împreună cu fetiţa. La ora 18.00 a izbucnit însă incendiul, iar Georgeta Mihaela Păuna a murit pe loc, până la venirea pompierilor salvatori.  Din câte îşi aminteşte Mădălina Arcudean, mama Georgetei, copiii de la Terapie au mai fost lăsaţi nesupravegheaţi: „Asistentele stăteau de vorbă la cafea, afară". 

Mama îşi mai aduce aminte că, în panica iscată de incendiul din salonul bebeluşilor, una dintre asistente ­i-ar fi spus că fetiţa ei nu a scăpat, dar nu a vrut să creadă. În urma evacuării spitalului, mama a ajuns la Spitalul Cantacuzino. Stelian Păuna, tatăl micuţei Georgeta, are pungi mari sub ochi de la oboseală şi de la cât a plâns. A plecat spre Bucureşti imediat ce soţia l-a sunat şi i-a spus de incendiu.

A plecat aşa cum era, îmbrăcat în pantaloni scurţi, tricou şi cu papuci din plastic. Aşa a bântuit trei zile prin Capitală, alergând de la un spital la altul, ca să găsească trupul Georgetei: „Am fost şi la Filantropia, şi la Spitalul «Grigore Alexandrescu», la toate. Nici nu mai ştiu cum le cheamă... M-am dus unde mi-a spus lumea de pe stradă că au fost duşi copiii de la Giuleşti", a spus Stelian. 

Pentru faptul că fetiţa a avut trei kilograme la naştere, toţi medicii de la spitalele unde au fost duşi pruncii proveniţi de la Giuleşti au crezut că fetiţa a scăpat.  Asta i-a dat speranţe lui Stelian să mai caute la încă un spital, şi la încă unul. „Peste tot mă întrebau câţi centimetri avea copilul şi câte kilograme. La «Grigore Alexandrescu» mi-au zis că ei nu au copii de trei kilograme şi eu m-am gândit că poate totuşi e acolo, că poate a mai pierdut din greutate. Au zis că la ei sunt doar ăia de un kilogram, două kilograme. Cei de trei kilograme nu au păţit nimic". 

Nimeni, de la niciun spital, nu s-a oferit să-l ajute pe tânărul tată s-o găsească pe Georgeta. Doar i-au explicat că nu e la ei. Miercuri seara, la camera de gardă de la Giuleşti, unde s-a întors pentru a treia oară în cele trei zile, i s-a spus că trupul fetiţei e la Institutul Naţional de Medicină Legală. Deşi rezultatele testelor ADN făcute pentru identificarea bebeluşilor au fost date ieri, părintele refuză să creadă că fetiţa lui a murit.

„Sunt sigur că nu e fetiţa mea la morgă. Fata mea era îmbrăcată, acolo în salon, cu hăinuţe. La Giuleşti mi-au spus că a murit intoxicată cu monoxid de carbon, dar de la morgă spun că e făcută scrum. Eu nu cred că e fetiţa mea. Nu ştiu ce să fac. Să îngrop copilul altuia?", se întreabă tatăl. ; A contri­buit Laura Tronescu

"De câte ori voiam să-mi văd copilul puneam bani în buzunarul asistentelor."
Stelian Păuna
părinte

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite