VIDEO Bişniţă cu bonuri de ordine la Înmatriculări Auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva „comercianţi“ vând tichete celor care vor să scape de coada de la ghişeu la Sediul de Înmatriculări Auto din Pipera-Bucureşti.I-am prins în flagrant pe „băieţii deştepţi“ care culeg angro bonurile de dimineaţă, iar la prânz, când oamenii trebuie să aştepte la coadă câteva ore până să le vină rândul, le scot la vânzare.

„Şmenarii" stau relaxaţi pe gardul de la intrarea în Sediul de Înmatriculări Auto din Pipera - Bucureşti încă de la primele ore ale dimineţii. Se furişează înăuntru, după ce se asigură că nu sunt văzuţi de jandarmi şi de poliţişti, şi iau un pumn de tichete de acces la ghişee de la automatul postat pe holul de la parterul clădirii.

Citiţi şi:

VIDEO S-a sinucis în acte să scape de puşcărie
Un nou episod în scandalul „mansarda": funcţionară din primărie acuzată de corupţie


Iau cât pot de multe, pentru că sigur se vor găsi cumpărători mai târziu, când vor fi cozi infernale la toate cele aproximativ 60 de ghişee de la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti. Fenomenul a început în urmă cu un an, când Direcţia şi-a mutat sediul de pe strada Udrişte pe Şoseaua Pipera.

Sistemul de stat la coadă de la noua clădire este unul mai eficient, în teorie, acelaşi care se foloseşte la multe oficii din străinătate. În loc să se aşeze direct la coadă, clienţii îşi iau un bon de ordine şi aşteaptă liniştiţi să apară afişat numărul pe care l-au tras.

Sistemul este bun pentru că nu trebuie să stai la rând ca pe vremea comuniştilor, ci poţi să pleci de la sediu şi să-ţi mai rezolvi, poate, o parte din probleme prin oraş şi să te întorci când preconizezi că-ţi vine rândul.

10 lei ca să sari peste rând

Pentru cei care nu vor să-şi aştepte rândul, câţiva „oameni de bine" le sar în ajutor. Bişniţarii stau relaxaţi la intrarea în instituţie şi le fac oferte trecătorilor.

„Ce număr aveţi? 318? Vă dau io 264 să nu mai staţi aşa de mult la coadă. Costă 10 lei!", a propus ieri unul dintre aceştia reporterului „Adevărul de Seară". Un jandarm a observat şi l-a gonit pe bişniţar, dar acesta  nu s-a speriat aşa uşor: s-a îndepărtat câţiva metri şi s-a întors după cinci minute la intrare.

„Ce număr e afişat înăuntru? 109? Păi dacă ai 318 o să aştepţi vreo trei ore până îţi vine rândul", spune comerciantul de ocazie. „Dacă iei tichetul de la mine, scapi cu mai bine de juma' de oră mai devreme", continuă el.

Bărbatul este convingător, aşa că batem palma. „Scoate şi tu banii mai discret să nu vadă ăştia", spune el arătând către jandarmi. După ce facem schimbul, omul începe să explice metode de siguranţă ca nu cumva să cumpăr vreun tichet „expirat". „Trebuie să te uiţi mereu pe bilet să fie trecută data din ziua respectivă, să nu-ţi iei ţeapă", mă lămureşte el.

Înainte de plecare, îmi cere biletul meu de ordine, cu numărul 318, care mai spre după-amiază va deveni o preţioasă marfă de schimb pentru cei care, spre exemplu, vor avea număr de ordine peste 600.
 
Două mii de clienţi pe zi

Fie că vor să-şi înmatriculeze maşinile, să le radieze sau vor să-şi preschimbe permisul ori certificatul de înmatriculare, bucureştenii şi ilfovenii trebuie să calce pragul acestui sediu. Astfel, peste două mii de persoane vin zilnic aici cu un teanc de documente ca să-şi rezolve problemele.

Operatorii care lucrează la cele aproximativ 60 de ghişee nu fac faţă cererilor venite din partea oamenilor şi astfel timpul de aşteptare pentru fiecare persoană este de câteva ore. Multora dintre cei care au treabă aici le convine să dea bani pentru a nu sta la coadă.

„Şi eu am cumpărat de la ei pentru că aveam de aşteptat foarte mult. Am tras numărul 500 şi la ghişeu era afişat de-abia numărul 200, aşa că am luat numărul 240 de la băieţi. Nu e legal, dar dacă lucrurile merg atât de greu, ce era să fac?", a spus Mihai Dorenţ, care a avut treabă ieri la Direcţa de Înmatriculări.

Zece bişniţari, amendaţi pe zi

Reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sunt conştienţi de existenţa acestui fenomen pe care încearcă să-l combată prin toate mijloacele posibile.

În faţa aparatului care eliberează tichete a fost pus un poliţist comunitar care le cere dosarul cu documente celor care solicită bonuri. De asemenea, celor care au fost prinşi că fac bişniţă li s-au acordat amenzi peste amenzi, dar tot degeaba.

 „Agenţii de la Secţia 6 de Poliţie sau jandarmii i-au sancţionat de fiecare dată când i-au prins, dar nu putem face mai mult de atât, pentru că se află într-un spaţiu public şi, conform legii, au voie să stea aici. Amenzile variază între 500 şi 1.500 de lei, dar probabil că mulţi dintre ei nu le plătesc de se tot întorc. În fiecare zi sunt sancţionaţi aproximativ 10 astfel de bişniţari", a declarat, pentru „Adevărul", şeful Biroului de Relaţii Publice Direcţia Regim Permise de Conducere Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), comisar Mihai Enache.

"Scoate şi tu banii mai discret să nu vadă ăştia."

Bişniţar

V-aţi uitat pe internet?

Bişniţarii de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor vând, pe lângă bonurile de ordine, şi formulare tipizate de înmatriculare, cereri pentru schimbarea permisului sau asigurări.

Cei care ajung în faţa Direcţiei sunt dispuşi să dea 10 - 20 de lei pentru asemenea documente, căci la Direcţie nu există posibilitatea să imprime foile întrucât lipseşte aparatura necesară. Însă documentele folosite pentru înmatriculare pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Prefecturii Capitalei.

Programul Rabla face cozile mai lungi

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) s-a mutat în sediul de pe Şoseaua Pipera nr. 49, din sectorul 2, în urmă cu doi ani, la începutul lunii mai.

Actuala clădire este mult mai modernă decât cea veche de pe strada Udrişte. În total, aici sunt aproximativ 60 de ghişee, comparativ cu 12 câte erau la vechea locaţie. Totodată, odată cu trecerea într-o nouă clădire, numărul angajaţilor s-a dublat.

De altfel, sistemul de stat la coadă prin care solicitanţii primesc un bilet de ordine şi îşi aşteaptă rândul până când numărul bonului este afişat electronic la ghişeul care eliberează documentul este nou.

Introdus pentru a eficientiza activitatea, acest sistem nu ajută decât în măsura în care îţi oferă o oarecare siguranţă că dosarul va fi analizat atunci când îţi vine rândul, după câteva ore de stat la coadă. Astfel, se evită pe cât posibil îmbulzeala.

Cu toate acestea, bucureştenii nu au scăpat de aglomeraţie la înmatriculări. Aceasta deoarece, odată cu relansarea Programului Rabla, foarte mulţi vin la Serviciul Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, aflat în aceeaşi clădire cu Direcţia, ca să radieze maşinile.

Dacă pe vremea când sediul era la Udrişte „întreprinzătorii" erau dispuşi să stea la coadă în locul celor care aveau treabă acolo pentru 10-20 de lei, acum au găsit o altă metodă: vânzarea de bonuri de ordine.

Unul dintre dezavantajele sediului actual este faptul că este situat în Pipera şi eşti practic izolat, iar în zonă traficul e infernal. Vechiul sediu se afla în centrul oraşului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite