Boc: Salariile în companiile de stat, inclusiv la Eximbank şi CEC, trebuie reduse cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a cerut astăzi, în şedinţa de Guvern, reducerea cu 25% a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate.

"În legătură cu propunerile care viezează reducerea drepturilor salariale cu 25%, vreau să fie foarte clar că această reducere cu 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile naţionale unde statul are capital majoritar sau integral de stat, inclusiv Eximbank, CEC Bank şi alte companii sau societăţi unde statul, într-o formă sau alta, este acţionar majoritar sau cu capital integral de stat. În conţinutul legii pe care o vom pregăti inclusiv la aceştia se va aplica reducerea de 25% a fondului de salarii aferent, în modalităţile pe care le vom decide în cadrul legii, pentru că nu putem să ne restrângem doar la bugetari, deoarece şi aceştia beneficiază de sprijinul statului şi sunt tot salariaţi ai statului într-o formă sau alta", a spus Boc, citat de Mediafax.

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

În privinţa reducerii de 15% stabilite prin buget a cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri şi cu deplasările externe, Boc a sugerat încă o diminuare cu 20%.

Totodată, se ia în calcul renunţarea la licitaţiile pentru dotarea cu sedii şi automobile în administraţie.

Premierul a mai anunţat că Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate, cu o cotă de impunere mai mare pentru a doua proprietate, urmând să crească pentru fiecare alt imobil.

Emil Boc le-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să urgenteze măsurile care vizează combaterea evaziunii fiscale.

"Aşa cum scrie şi în scrisoarea de intenţie pe care o avem, măsurile care vizează combaterea evaziunii fiscale să fie promovate în regim de urgenţă şi de pregătire a cadrului normativ, acolo unde este necesar, pentru a vă putea sprijini în lupta dvs împotriva evaziunii fiscale şi diminuării acesteia", a afirmat Emil Boc.

Şeful Executivului a mai anunţat că Guvernul se va reuni în şedinţă după dezbaterile de vineri din Consiliul Economic şi Social (CES), pentru a analiza concluziile discuţiilor cu partenerii sociali privind scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi a adopta documentul, astfel încât să poată promova legile de reducere a cheltuielilor.

Membrii Guvernului se află astăzi într-o şedinţă pentru a stabilii condiţiile exacte ale măsurilor de austeritate anunţate. Vezi aici lista măsurilor de austeritate care vor fi aplicate pentru reducerea cheltuielilor.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite