Guvernul ia noi măsuri de austeritate: ne impozitează şi tichetele de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a semnat un Memorandum suplimentar de Înţelegere cu FMI, UE şi BM, în care sunt trecute noi măsuri de austeritate ce vor fi aplicate de la 1 iunie: impozitarea tichetelor de masă şi a veniturilor din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare şi plăţile compensatorii.

O altă măsură convenită cu oficialii FMI va fi eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Memorandumul încheiat cu FMI şi UE prevede de asemenea o reducere cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de somaj, dar stabileşte suplimentar că programele sociale ce nu sunt direcţionate către grupurile dezavantajate ale societăţii vor contribui "proporţional mai mult" la această reducere.

CITEŞTE ŞI:

Jeffrey Franks: "Noi credem că va exista o creştere suplimentară a numărului de şomeri în 2010"

Bugetari care sfidează "curba de sacrificiu": salariile ceferiştilor nu scad cu 25%

Pensionarii acuză Guvernul de genocid şi ies în stradă

O parte dintre măsuri vor fi aplicate înainte de virarea celei de-a treia tranşe din împrumutul UE.

Documentul mai prevede măsurile deja anunţate săptămâna trecută de preşedintele Traian Băsescu: reducerea cu 25% a salariilor, dar şi a sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public, începând cu 1 iunie 2010, şi reducerea cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi alocaţiilor de şomaj.

Potrivit Memorandumului, Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajaţii din sectorul public. Măsura va fi prevăzută în bugetul pentru 2011 şi va conta pentru virarea celei de-a patra tranşe de la Comisia Europeană.

Pentru a primi a patra tranşă de la Comisia Europeană, în ultimul trimestru al lui 2010, Guvernul rebuie să facă progrese şi în implementarea bugetului 2010, ce vizează o ţintă de deficit guvernamental de 7% din PIB în termeni ESA95, şi să respecte ţinta din bugetul pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii, excluzând rambursarea arieratelor acumulate, să reducă transferurile către autorităţile locale (0,3% din PIB) şi subvenţiile pentru încălzire (0,03% din PIB).

 În negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, Guvernul s-a mai angajat ca fiecare dintre cele zece companii monitorizate să reducă trimestrial arieratele cu 2,5%, diminuarea urmând să fie efectuată începând cu al treilea trimestru al acestui an. Vezi aici detalii.

O altă măsură cuprinsă în Memorandum este limitarea fondului de salarii, în 2011, pentru sistemul bugetar la 39 de miliarde lei, prin reducerea numărului total de angajaţi în sectorul public, în lunile următoare, cu 70.000 de persoane, pentru a se ajunge la 1,29 milioane de salariaţi la începutul anului viitor.

În Memorandum mai scrie că Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi CE să înceapă procedurile de privatizare sau închidere pentru Termoelectrica şi să vândă pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă. Vezi aici detalii.

Pentru reducerea evaziunii fiscale, inspectorii fiscali cu atribuţii în colectarea taxelor şi impozitelor vor primi "stimulente adecvate", mai scrie în Memorandum. Măsura are ca principal scop creşterea veniturilor din accize cu două miliarde de lei faţă de nivelurile din 2009.

În cazul în care măsurile anunţate nu vor duce la reducerea cheltuielilor până în iunie, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să majoreze taxele, inclusiv a cotelor de impunere.

"În cazul în care aceste acţiuni nu sunt implementate până în iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipată vor fi implementate acţiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv măsuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenţă bugetară anticipată", se arată în memorandumul de înţelegere.

Guvernul va trimite o scrisoare de intenţie directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru eliberarea următoarei tranşe, în care se precizează şi introducerea unui impozit pe cifra de afaceri planificată pentru distribuitorii de medicamente.

În memorandumul cu FMI, Guvernul elimină şi posibilitatea intrării în vigoare a unei legii adoptate în martie privind insolvenţa persoanelor fizice. Vezi aici detalii

Lista măsurilor de austeritate convenite cu FMI:

- Reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%

- Reducerea fondului pentru şomaj cu 15%

- Reducerea cu 15% a pensiilor

- Impozitarea tichetelor de masă

- Impozitarea veniturilor de capital

- Impozitarea dobânzilor bancare

- Impozitarea veniturilor programatorilor din domeniul IT

- Raţionalizarea numărului de şcoli şi spitale

- Eliminarea celui de-al 13-a salariu în 2010

- Îngheţarea pensionărilor anticipate

- Pensiile de invaliditate, aprobate doar cu girul Ministerului Muncii

- Raţionalizarea numărului de anga
jaţi din sectorul public

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite