Băsescu: ÎCCJ a suspendat metodologia de calcul. Guvernul va da o nouă ordonanţă de recalculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a convocat la Palatul Cotroceni pe miniştrii Oprea, Ialomiţianu şi Igaş, alături de premierul Emil Boc, şefii SIE şi SRI. Şeful statului a discutat cu aceştia, timp de peste două ore, despre recalcularea pensiilor militare.

UPDATE 21.15 Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu

- Prima concluzie a discuţiilor este că decizia ICCJ trebuie respectată, deci se suspendă procesul de recalculare a pensiilor

Hotărârea suspendată de instanţa supremă nu se referă la recalcularea pensiilor militare. La aces lucru se referă legea 119 pe 2010. Şi aceasta este în plină aplicare şi forţă. Ceea ce a suspendat ICCJ, hotărârea 735 din iulie 2010, stabilea metodologia.

- Legea 119 din 30 iunie 2010 este o lege în vigoare.

- În urma discuţiilor de duminică seară, Guvernul va pune în aplicare următoarele măsuri:

  * va emite o ordonanţă de urgenţă de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare până la sfârşitul acestui an.

  * pensiile recalculate pe legea 119 şi comunicate pensionarilor militari prin decizii, rămân valabile. Atât cele care au crescut, cât şi cele care au scăzut. Pensionarii militari cărora nu li s-au recalculat pensiile, începând cu luna februarie, vor primi pensia din decembrie 2010 şi diferenţa corespunzătoare sumei primite în luna ianuarie.

 * va emite o nouă hotărâre de emitere a legii 119, care să ţină cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti. Va trebui creat un alt mecanism de strângere a datelor necesare recalculării pensiilor

 - Nu pot să nu fac câteva observaţii legate de campania care s-a desfăşurat în această perioadă, legat de recalcularea pensiilor militare. Este, pentru mine, evident că, după ce cele două trusturi de presă ale domnilor Vîntu şi Voiculescu au avut o importantă contribuţie la a ţine naţiunea dezbinată într-o perioadă de criză, au încercat aceeaşi performanţă şi cu corpul militar. Regret că lor li s-au adăugat oameni politici, dar şi militari, în rezervă, desigur.

- Aceşti domni nu fac decât să încerce să blocheze un proces din care militarii de carieră câştigă la pensii. Sigur, pierd cei care au avut o carieră întreruptă. Prin noua lege a pensiilor, militarii cu carieră întreagă câştigă.

- Vreau să spun de ce nu suntem pregătiţi să dăm satisfacţie celor care nu şi-au făcut din cariera militară una completă, dar au ştiut să întindă mâna la banii statului, să ia câte un miliard de lei la trecerea în rezervă: nu putem renunţa la această lege pentru că ea prefigurează şi viitorul celor care se află acum în armată

- Exemple ca să vedem minciuna promovată şi de trusturile de presă amintite, dar şi de acei militari care şi-au dat cinstea pe ruşine, încercând să-şi manipuleze proprii colegi, din interes personal:

  * Ministerul Apărării a terminat calculul pentru 29.181 de pensii. S-au recalculat pensiile pentru 361 de generali. Dintre aceştia, 176 au creştere la pensie , 187 au scădere. Cei care au îndeplinit funcţii de general şi au făcut din armată o carieră pe care au dus-o până la capăt, au creştere de pensie. Cei care şi-au întrerupt-o mai devreme nu beneficiază de creşteri de pensii pentru că nu au exercitat comanda la vârf

  * Din rândul coloneilor, 2.563 au creşteri de pensii , 2.820 au scădere.

   * În rândul locotenent coloneilor 2.980 au creştere de pensie, 2.377 au scădere.

  * În rândul maiorilor 2.952 au creştere, 2.217 au scădere.

  * În zona subofiţerilor, din cei 3.950 de maiştri militari pentru care s-au recalculat pensiile, 3.859 au crescut , 89 au scădere de pensie.

  * Din cei 7.805 subofiţeri cărora li s-a recalculat pensia, 7.586 au creştere, iar 216 au scădere. Aici se produce creşterea de pensii cea mai spectaculoasă şi eu cred că este corect.

- În raport cu 29.181 de pensii recalculate, care au intrat în plată şi se vor plăti 20.740 de cadre militare au creştere de pensie, 8.425 au scădere de pensie. Există şi un număr infim de militari cărora li se menţine pensia: 16.

- Este evident că noua lege pune în valoare generalii şi ofiţerii superiori care au carieră completă în armată şi îi aduce acolo unde le este locul pe cei care au plecat din armată, de multe ori din voinţa lor, pentru a lua acei bani.

- N-am văzut niciun colonel plecat din armată cu prima de 30 de salarii sau 24, în vreun tab, cu bomba sub el, prin Irak sau Afganistan. Baza armatei române sunt subofiţerii. Armata română trebuie să-şi preţuiască subofiţerii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de a declara ilegală recalcularea pensiilor cadrelor militare, trebuie respectată.

"Nu-i decât o soluţie, să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi. Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona", a declarat şeful statului.

De altă parte însă, guvernul consideră că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor.

Citiţi şi:

Băsescu: Vîntu şi Voiculescu au ţinut naţiunea dezbinată într-o perioadă de criză

Băsescu: Trebuie respectată hotărârea Înaltei Curţi privind recalcularea pensiilor militarilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite