Baronii sindicali, cu averile „la vedere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile de avere publicate recent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate confirmă bănuielile de până acum referitoare la cât de înstăriţi sunt liderii centralelor sindicale. În lipsa declaraţiilor lui Liviu Luca, bănuit a fi cel mai bogat sindicalist, topul este dominat de Marius Petcu, preşedinte CNSLR - Frăţia.

Citiţi şi:  Averile indecente ale sindicaliştilor

Iată ce vile şi-au tras foştii conducători ai mişcării sindicale din Galaţi! VIDEO ŞI GALERIE FOTO

Marius Petcu este cel mai bogat lider din mişcarea sindicală. El  a devenit preşedinte al confederaţiei în anul 2000 şi de atunci a început să investească în  proprietăţi imobiliare şi să deschidă conturi bancare. Din cele opt imobile deţinute, doar două datează de dinaintea înscăunării sale în fruntea sindicatului - un teren moştenit în judeţul Teleorman şi un apartament de 40 de metri pătraţi, al soţiei. 

El şi soţia sa, Claudia Petcu, au cumpărat începând cu anul 2000 patru terenuri, în judeţul Ilfov şi în Bucureşti, ­care însumează 31.858 de metri pătraţi. Tot în 2000 şi-a construit o vilă de vacanţă de 267 de metri pătraţi, în comuna Vlădiceasca, judeţul  Ilfov, şi apoi încă una de 190 de metri pătraţi în Bucureşti.

Dumitru Costin: „Cu banii câştigaţi mi-am plătit datoriile”

Cei doi deţin un autoturism Toyota, o motocicletă Honda şi un ATV. Mai au o colecţie de tablouri şi icoane evaluată la 10.000 de euro, plus bijuterii estimate la alte 10.000 de euro. Marius şi Claudia Petcu au conturi în valută de peste 160.000 de euro şi încă vreo 600.000 de lei în depozite.  Ei au şi datorii de 180.000 de euro, eşalonate pe 15 ani, până în 2022. Împrumutul a fost luat însă de la firma PSV Company, fosta Petromservice, controlată de colegul său de confederaţie, Liviu Luca, vicepreşedinte CNSLR - Frăţia.

Petcu şi soţia, peste 150.000 de euro într-un an

Marius Petcu a câştigat numai din funcţiile de la sindicat şi din consiliile de administraţie unde a participat în calitate de lider CNSLR - Frăţia, 357.647 de lei. Soţia sa, secretar general la Federaţia Sanitas şi ­vicepreşedinte CNSLR - Frăţia, a adus şi ea în casă 87.668 de lei. Soţii Petcu au obţinut venituri şi din coordonarea unor proiecte cu finanţare europeană derulate de CNSLR - Frăţia.

El a câştigat 147.000 de lei din două proiecte, iar Claudia Petcu - 61.600 dintr-un program. Per total, sindicatul a adus familiei Petcu 654.000 de lei în 2009 (aproximativ 150.000 de euro). „Suma nu are nicio problemă, este una potrivită. Doar subiectul dumneavoastră jurnalistic este ­deplasat. Nu vreau să comentez", a încheiat Marius Petcu.

Bogdan Iuliu Hossu este liderul Cartelului Alfa din 1990. Declaraţia sa de avere include 10 ha de teren arabil, moştenit în 2001, în baza Legii 10 şi două apartamente în Bucureşti, primul de 51 de mp, cumpărat în 1982 de la ICVL şi altul în 2001 de 86 mp. Hossu mai are un cont bancar de 5.600 de euro, deschis în 2007 şi două depozite de 41.500 de euro. În plus, liderul Cartelului Alfa are două conturi de pensii private, unul pe numele său, cel de-al doilea pe numele soţiei, ambele în valoare totală de 53.000 de lei. Conturile de pensii au fost deschise în 2001.

Ca preşedinte al Cartelului, Hossu a câştigat în 2009, 62.424 de lei, în timp ce soţia sa, salariată la SC ACCOR Services SA, a avut un venit de 80.143 de lei. ; Au contribuit Simona Popa şi Daniela Şerb

Venituri donate

Bogdan Hossu nu deţine niciun autoturism şi a donat anul trecut aproape 21.000 de lei din câştigurile realizate ca membru în consiliile de administraţie ale CNS Cartel Alfa, Consiliul Economic şi Social, Institutul European din România şi SC Hotel Apollo SA. Mamaia.

Averile liderilor, la mâna Senatului

Liderii sindicali ar putea scăpa de obligaţia de a depune declaraţii de avere şi de interese, în cazul în care un proiect iniţiat de opt deputaţi social-democraţi va fi adoptat de Senat, for decizional.

Iniţiativa adoptată tacit de Camera Deputaţilor elimină din Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice articolul care stabileşte că preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii trebuie să-şi declare averea şi interesele. Semnatarii proiectului susţin că funcţiile sindicale nu reprezintă demnităţi publice, aşa cum au fost impuse, „în mod eronat", în lege.

„Presiuni şi şantaj"

„Asimilarea funcţiilor sindicale cu funcţii şi demnităţi publice este făcută în mod abuziv şi fără nicio justificare, singurul scop fiind acela de a-i supune pe liderii sindicali la presiuni şi şantaj din partea autorităţilor publice", se arată în expunerea de motive a iniţiativei aflate la Senat. Autorii proiectului argumentează prin faptul că liderii sindicali nu sunt plătiţi din bani publici, astfel încât nu se justifică obligaţia de a-şi declara veniturile.

Susţinuţi tot de-ai lor

„Având în vedere caracterul abuziv şi neconstituţional al prevederilor referitoare la obligaţia de a declara averile şi interesele pentru preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale pentru echilibrul social într-o ţară membră a Uniunii Europene, am iniţiat acest proiect de lege", şi-au motivat deputaţii iniţiativa.

Printre ei se numără fostul lider BNS Matei Brătianu, precum şi deputatul Dumitru Chiriţă, reprezentant al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers". Obligaţia ca liderii de sindicat să-şi declare averile a fost introdusă în lege anul trecut, la insistenţele preşedintelui Traian Băsescu. ; Valentina Deleanu

Iacob Baciu: „Sindicaliştii ştiu cât muncesc pentru ei"

Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), a câştigat aproape 160.000 de lei, ca preşedinte al confederaţiei şi membru în consiliile de administraţie de la Sind România (firmă care administrează patrimoniul fostului UGSR), Realitatea Media SA şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNSAS).

Nu are proprietăţi importante achiziţionate, şi nici vreo vilă: el şi soţia au moştenit patru terenuri agricole şi au cumpărat alte cinci. Au mai moştenit o casă bătrânească într-o comună transilvană şi au cumpărat două apartamente, de 76 respectiv 102 metri pătraţi.

Baciu spune că niciun membru de sindicat nu i-a reproşat nimic în privinţa veniturilor pe care le obţine, deoarece toţi ştiu că el poate câştiga mult mai mult dacă se retrage din mişcarea sindicală şi profesează ca avocat.

Marius Nistor, plin de datorii

Potrivit declaraţiei de avere, şeful Federaţiei Sindicale „Spiru Haret" şi vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, Marius Nistor, a cumpărat în 2009 un teren de 566 de mp. Nistor mai are împreună cu soţia un apartament, cumpărat în 2003, cu o suprafaţă de 77 mp.  La capitolul datorii, Nistor are un împrumut bancar de 13.000 de euro, contractat în 2009 şi scadent în 2014 şi un altul la CAR de 172.000 de lei, contractat în 2010 şi scadent în acest an.

Ca profesor, Nistor a câştigat 21.780 de lei, restul până la 83.242 provenind din lefurile de lider sindical, membru în consiliile Agenţiei Naţionale de Ocupare şi în Consiliul Economic şi Social. Soţia lui, director al Liceului Brâncoveanu din Bucureşti, a încasat 20.000 de lei.

Sorin Stan, lider sindical şi consilier local

Sorin Stan, fost brancardier şi lider sindical de mai mulţi ani, este omul de bază în organizarea mitingurilor şi demonstraţiilor CNSLR - Frăţia.
Are funcţia de secretar general în confederaţie, funcţie pentru care a primit în 2009 un salariu net de 42.000 de lei.

Ca preşedinte al Federaţiei "Columna" a mai câştigat 12.000 de lei, la care s-au mai adăugat o indemnizaţie de consilier local (în valoare de 7.800 de lei), o altă indemnizaţie în Comitetul Director (9.600 de lei) şi o indemnizaţie de la Consiliul Economic Social. În afara acestora, Stan a mai câştigat 60.000 de lei din derularea a două proiecte pe bani europeni.

Dumitru Costin: venituri de 4.600 de euro pe lună

Pentru Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), cea mai mare avere par a fi câştigurile sale nete. Potrivit declaraţiei de avere, Costin nu are decât un apartament şi un teren în Bucureşti şi încă jumătate dintr-un al doilea apartament, în Piteşti - judeţul Argeş. În plus, el mai deţine 10,2% din firma SC Interactive Commtech Development SRL, părţi sociale în valoare de 36.196 de lei.

Liderul BNS a câştigat însă în 2009, în medie, în jur de 19.900 de lei pe lună, cam 4.600 de euro. Veniturile sale au provenit în cea mai mare parte dintr-un management de proiect al BNS (139.283 de lei pe an) şi din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Realitatea Media, firma care deţine televiziunea cu acelaşi nume (35.427 de lei în 2009).

Costin mai câştigă diverse sume, între 900 şi 1.785 de lei pe lună, de la Federaţia Română de Fotbal, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Neamatori şi BNS. Dumitru Costin n-a răspuns ieri la telefon.

Ion Popescu: „Am făcut avere din meditaţii"

Ion Popescu, lider al Confederaţiei „Meridian", are un apartament, trei case şi trei terenuri, toate în Bucureşti. Cu excepţia apartamentului, primit moştenire, toate celelalte imobile au fost cumpărate de familia Ion şi Aurelia Popescu între 2001 şi 2003. Ion Popescu mai câştigă lunar în jur de 3.800 de lei din activitatea de lider sindical şi a mai luat în 2009 35.427 de lei ca membru în Consiliul de Administraţie al aceleiaşi firme Realitatea Media.

Popescu spune că toată averea sa imobiliară se datorează meditaţiilor date de el şi soţia sa în perioada în care erau profesori de matematică şi flerului în afacerile cu case al Aureliei Popescu. „Noi am dat mediaţii cu nemiluita la matematică între anii '90 şi '96, când mergeau extraordinar. Soţia mea era profesoară la Liceul Caragiale din Bucureşti, eu la un liceu cu acelaşi nume din Ploieşti.

Apoi soţia se şmecherise cu treburile astea şi cunoştea bine bursa imobiliară. Am cumpărat trei apartamente şi le-am vândut, apoi a luat casele, care sunt de fapt nişte poduri de case pe Banu Manta", ne-a povestit Ion Popescu.

image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite