Mită pentru rezolvarea contestaţiilor la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci profesori din comisia pentru recorectarea lucrărilor la examenul de maturitatede la Liceul „Anghel Saligny“, precum şi 18 absolvenţi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie. Procurorii de la Anticorupţie au descins ieri la liceu. Anchetatorii susţin că şpaga ar fi fost dată înainte de examene şi varia între 100 şi 1.000 de euro pentru fiecare teză „rezolvată“.

Cinci profesori de la Liceul „Anghel Saligny" din Bacău, printre care şi directorul Robert David, precum şi o secretară sunt cercetaţi pentru luare de mită în scopul „aranjării" unor contestaţii. Recorectarea lucrărilor ar fi trebuit să se încheie aseară, iar astăzi să fie afişate rezultatele finale. 

Mai citiţi şi:

Oradea. Totul despre BAC: Nicio notă de zece, promovabilitate scăzută și multe contestații

Bacău: „Mă sunau noaptea să le aduc şpaga!“ 

Toţi candidaţii dintr-un liceu prahovean au picat bac-ul

Pe lângă şeful şcolii, mai sunt cercetaţi de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) profesoara Roxana David, soţia directorului, Aura Alexandroaie, secretara liceului, şi dascălii Mihaela Bibire, Nicoleta Moisă şi
Daniela Popa.

Plicuri cu bani în biroul directorului

Cei şase au făcut parte din comisia de examinare de la Bacalaureat şi erau membri în cea de recorectare a tezelor la contestaţii. La Liceul „Anghel Saligny"  numai 25% din elevii de clasa a XII-a au devenit bacalaureaţi.  Anchetatorii susţin că şpaga ar fi fost dată înainte de Bac şi varia între 100 şi 1.000 de euro pentru fiecare probă.

„Este un dosar început pe ultima sută de metri, în urma unor reclamaţii făcute de absolvenţi. Ei spun că li s-a cerut mită pentru a promova probele", a declarat Dorel Manole, şeful DGA Bacău.

În urma percheziţiilor făcute ieri la şcoală, oamenii legii au găsit plicuri cu bani şi bileţele cu numele candidaţilor atât în biroul directorului, cât şi în cabinetele celorlalţi profesori.

Mascaţii au ridicat ca probe la dosar toate calculatoarele din secretariatul liceului. Alături de cei şase mai sunt cercetaţi şi 18 candidaţi la Bacalaureat acuzaţi de dare de mită.

Toate persoanele suspectate că ar fi dat sau luat şpagă au fost cercetate până aseară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, iar mascaţii au extins percheziţiile şi la casele acuzaţilor.

Alt caz răsunător

Săptămâna trecută, Dumitru Ţopa, directorul Liceului „Alexandru Vlahuţă" din localitatea băcăuană Podu Turcului, adjunctul lui, Doina Antohi, şi secretara Tatiana Moraru au fost arestaţi pentru 29 de zile.

Ei sunt acuzaţi de procurorii DNA că ar fi luat şpagă 150 de mii de lei pentru a trece mai mulţi candidaţi la Bac. În dosar mai sunt cercetaţi şi 54 de absolvenţi.

Acuzate că au luat şpăgi

Mariana Lazanu

image

Două profesoare de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi, Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu, au fost acuzate de  către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de dare şi de luare de mită. Prima predă fizica, iar cea de-a doua, limba română.

Profesoara  Elena Maria Onu este, în paralel,  şi preşedinta unei fundaţii în subordinea căreia funcţionează Liceul particular „Dimitrie Cantemir".  Elevii acestei şcoli particulare au susţinut examenul de Bacalaureat la Seminarul Teologic din Galaţi. La acest centru de examinare, profesoara Mariana Lazanu era cadru didactic evaluator la disciplina limba şi literatura română.

Procurorii DNA susţin că  Elena Maria Onu i-ar fi dat Marianei Lazanu diferite sume de bani pentru a umfla notele elevilor proveniţi de la „Dimitrie Cantemir".  Potrivit aceleiaşi surse, pentru banii primiţi, Mariana Lazanu urma să intervină  şi pe lângă ceilalţi profesori evaluatori în acelaşi scop: obţinerea unor note mai mari decât cele meritate.

Elena Maria Onu

image

Procurorii DNA nu au dezvăluit despre ce sume ar fi vorba.  Inspectoratul şcolar judeţean a deschis şi el o anchetă. Mariana Lazanu are trei cărţi scrise, grad didactic I şi peste 20 de ani vechime în învăţământ.

 Elena Maria Onu a fost câţiva ani inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, dar şi directoarea Centrului de Excelenţă. Până în 2008 a fost angajată la Ministerul Educaţiei în funcţia de consilier. Contactate telefonic, cele două profesoare nu au dorit să facă niciun comentariu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite