Funeriu: Bacalaureatul se desfăşoară în condiţii normale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei s-a pregătit cu soluţii de rezervă pentru desfăşurarea probei de astăzi a Bac-ului, în fiecare dintre cele 1.419 centre. În plus, examenul va dura până la 25 iunie. Peste 200.000 de elevi de clasa a XII-a dau proba de competenţe lingvistice la limba străină în plină grevă a profesorilor.

CITEŞTE ŞI:

„Grevă de catifea“, la Braşov

UPDATE  Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, a spus că examenul se desfăşoară în condiţii normale, iar că inspectorii au primit subiectele. Ministrul va ţine legătura cu preşedinţii de comisie din fiecare judeţ din oră în oră.

La ora 14:00 Funeriu face din nou declaraţii de presă.

Ministrul va participa la ora 13 la un marş antifumat organizat de organizaţia studenţească Amicus, pe traseul Piaţa Constituţiei - Piaţa Unirii.

Liceenii vor intra în sala de examen de la ora 12.00, în ordine alfabetică, şi vor susţine partea scrisă şi de audiţie a probei de limba străină.

Mai citiţi şi:

Greva nu va amâna testele la bacalaureat

Peste 5700 de elevi susţin proba C a Bacalaureatului

La partea scrisă, elevii vor avea de tratat, la alegere, unul dintre cele două texte primite, pe baza cărora vor avea de răspuns la un număr de întrebări. Apoi, profesorii le vor pune o casetă pe care ei trebuie să o asculte şi să spună ce au înţeles.

Mâine, elevii se vor reîntoarce la liceu pentru a susţine partea orală a examenului, când vor extrage câte un bilet cu trei întrebări de dificultate progresivă, la care vor trebui să răspundă în 10-15 minute.

Întrebările pot fi de genul: „Cum ţi-ai petrecut weekendul trecut?", „Ţi-ar plăcea să studiezi în străinătate?" sau „Ce vrei să faci în viaţă?". Proba de competenţe lingvistice la o limbă străină durează, în total, 90 de minute.

Ultima repetiţie cu inspectorii

Pe site-ul Ministerului Educaţiei a fost afişată lista cu centrele de examen din fiecare judeţ pe care elevii o pot consulta. Astăzi, de la ora 9.00, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, va avea ultima repetiţie cu inspectorii şcolari din fiecare judeţ, printr-o teleconferinţă.

În cazul în care unii dintre profesorii care au spus că supraveghează la Bac nu ajung la examen, inspectoratele trebuie să aibă soluţii de rezervă. Astfel, supraveghetorii ar putea proveni din rândul directorilor, educatorilor, bibliotecarilor sau măicuţelor, cum e propunerea inspectorilor de la Hunedoara.

Calendarul Bacalaureatului a fost schimbat pe ultima sută de metri printr-un ordin de ministru dat joia trecută. Potrivit acestuia, susţinerea probei la limba străină a fost prelungită până la 25 iunie, şi nu până la 4 iunie, cum era iniţial.

„Este o măsură de precauţie, dar nu cred că o vom folosi. Examenul de Bac se va desfăşura potrivit programului iniţial, între 31 mai şi 4 iunie. Cazurile speciale pot fi soluţionate până la 25 iunie. Nicio şcoală din România nu are examenul altfel decât iniţial", a declarat, pentru „Adevărul", Daniel Funeriu. Ministrul a mai spus că legea îi dă dreptul să dea ordin pentru modificarea Bac-ului dacă apar circumstanţe neprevăzute.

Schimbarea calendarului şi a modului de organizare a examenului a fost contestată de sindicaliştii din educaţie, care susţin că ordinul nu este legal. „S-a schimbat absolut ilegal, pentru că trebuia discutat în comisia de dialog social", a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv la „Spiru Haret".

El a adăugat că ordinul va fi atacat în instanţă. Liviu Pop, vicepreşedinte la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, a spus că astăzi profesorii vor fi prezenţi în şcoli, dar nu vor pune note şi nici nu vor intra la ore.

„Practic, dascălii vor merge la şcoală, pentru că greva generală se desfăşoară la locul de muncă", a declarat Pop. Sindicaliştii susţin că asupra profesorilor care nu se prezintă la examen nu pot fi luate măsuri administrative. În acelaşi timp, dascălii aflaţi în protest nu vor  fi plătiţi pentru zilele de grevă.

Cel puţin două zile de vacanţă

Elevii de la celelalte clase nu vor face astăzi ore. Profesorii lor vor fi prezenţi la şcoală, dar nu vor intra la clasă. Unii elevi au fost anunţaţi de profesori să nu vină nici pe 1 Iunie la şcoală. Sindicaliştii confirmă că ziua de mâine va fi liberă pentru elevi şi le recomandă să stea acasă.

"Evaluatorii vor fi profesori de specialitate. Nu va exista nicio şcoală în care limba engleză va fi evaluată cu profesori de franceză."
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei

"De mâine vom începe toate demersurile pentru a ataca schimbarea Bac-ului în ultima clipă."
Marius Nistor
preşedinte executiv
„Spiru Haret"

"Dascălii vor merge la şcoală pentru că greva generală se desfăşoară la locul de muncă."
Liviu Pop
lider FSLI

Ce urmează la Bac vara aceasta

ziua                         proba

31 mai- 25 iunie Proba de limba modernă

28 iunie Proba scrisă de limba şi literatura română

29 iunie Proba scrisă de limba şi literatura maternă

30 iunie Proba obligatorie a profilului

2 iulie Proba scrisă, la alegere, a profilului

4 iulie Afişarea rezultatelor

5-7 iulie Depunerea contestaţiilor

8 iulie Afişarea rezultatelor finale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite