Iulian Crăciun: „Am aflat din presă cine m-a lovit cu maşina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Crăciun, tânărul accidentat pe „zebră“ de Genică Boerică, este revoltat că Poliţia nu i-a comunicat identitatea şoferului vinovat. Genică Boerică este cercetat de poliţiştii rutieri pentru vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului.

Iulian Crăciun (32 de ani) suferă de severe probleme locomotorii şi este ţintuit de când se ştie într-un scaun cu rotile. În ciuda handicapului, Iulian este un informatician priceput, proprietar al unei firme în domeniul IT, şi, în general, un om foarte activ.  Joi după-amiază, în jurul orei 17.30, venea de la muncă, alături de însoţitorul care-l ajută să se deplaseze în scaunul cu rotile.

Genică Boierică a recunoscut că l-a lovit cu bolidul său pe tânărul informatician în scaunul cu rotile

Informatician în scaun cu rotile, lovit pe trecerea de pietoni de un şmecher cu Porsche Cayenne

„Traversam pe trecerea de pietoni de pe Dorobanţi lângă Televiziunea Română, la intersecţia cu strada Muzeul Zambaccian. Pornisem pe verde, dar la un moment dat un Porsche Cayenne negru a demarat, m-a lovit din plin şi m-a aruncat din scaun la un metru şi ceva depărtare. Şoferul a coborât, a dat la o parte căruţul şi a plecat. Am fost dus la spital. Am suferit o fractură la maxilar. Am avut mare noroc. Putea să-mi rupă coloana. Eu am două tije metalice în coloană, dacă una se rupea, ar fi fost extrem de grav", a povestit Iulian Crăciun la scurt timp după incident.

În acel moment, identitatea şoferului care-l lovise pe trecerea de pietoni şi fugise era necunoscută poliţiştilor. Victima îşi amintea că agresorul „avea în jur de 40 de ani, părul grizonat, 1.80-1.90 metri înălţime şi era solid". Şi că numărul de înmatriculare al maşinii începea cu B-98... 

Boerică a recunoscut

Aproape 24 de ore mai târziu, vineri seară, Poliţia Rutieră a izbutit să-l identifice pe şoferul fugar în persoana afaceristului craiovean Genică Boerică (50 de ani), titularul mai multor dosare penale privind infracţiuni economice. Performanţa anchetatorilor este cu atât mai notabilă, cu cât datele furnizate de victimă privind numărul maşinii Porsche erau incorecte.

„Genică Boerică a  fost citat aseară (vineri - n.r.) de către comisarii noştri în faţa cărora a recunoscut că l-a lovit pe tânărul cu handicap şi a fugit de la locul faptei. Acestuia i s-au întocmit două dosare penale şi urmează să fie cercetat", a declarat Ioana Stancu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti.

Afaceristul riscă până la şapte ani de închisoare pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului. În prezent este cercetat în stare de libertate.

„Sper că există lege şi în România"

Ieri la amiază, Iulian Crăciun îşi revenise din şocul suferit în urma accidentului şi se simţea mai bine. „Prioritatea mea maximă este să-mi revin. Acum mă odihnesc, încerc să mă refac", ne-a spus tânărul. Care, pe lângă priorităţi, are şi-o supărare: „Cel mai tare m-a deranjat că am aflat numele celui care m-a lovit pe trecerea de pietoni din presă. Poliţia nu mi-a comunicat identitatea şoferului".

„De felul meu sunt un om optimist. Deci, am speranţa că, indiferent cine era în spatele volanului, vinovatul va plăti. Sper că există lege şi în România", a adăugat Iulian Crăciun.

Poliţia Rutieră se apără, susţinând prin purtătorul ei de cuvânt că, în cazurile care nu necesită o plângere prealabilă pentru începerea investigaţiei, instituţia nu este obligată să informeze victima cu privire la evoluţia anchetei. „În astfel de situaţii, cum a fost aceasta cu fugă de la locul accidentului, ne sesizăm din oficiu şi facem cercetări, pentru că este o infracţiune care nu necesită o plângere prealabilă din partea victimei. Chiar şi aşa, domnul Iulian Crăciun urma să fie informat cât mai curând posibil", a declarat Ioana Stancu. A contribuit Maria Apostol

"Am speranţa că, indiferent cine era în spatele volanului, vinovatul va plăti."
Iulian Crăciun
victimă

Regele TVA-ului

Miliardarul craiovean Gelu Genică Boerică, supranumit „Regele TVA-ului", a fost trimis în judecată în februarie 2008, alături de Samir Sprânceană şi Ion Fotescu, dar în dosare separate. Cei trei sunt acuzaţi de organizarea unor grupuri infracţionale care au acţionat în sensul efectuării unor tranzacţii fictive sau înfiinţării de societăţi „fantomă" pentru care, ulterior, s-au cerut şi obţinut rambursări ilegale de TVA de ordinul milioanelor de dolari, arăta DNA la acea vreme.

Câteva luni mai târziu, 36 de funcţionari ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro, făcut prin rambursări ilegale de TVA către firmele lui Boerică şi Samir Sprânceană.

În 2009, 30 de persoane, între care şi Boerică, au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi înşelat mai multe societăţi de leasing, de la care au obţinut finanţare pentru utilaje de construcţii fictive, prejudiciul fiind de aproape zece milioane de euro.

„Colecţionar" de dosare

Genică Boerică a stat arestat din 3 octombrie 2004 până în 25 august 2006, când instanţa l-a eliberat din motive medicale, având însă interdicţie de a părăsi ţara. După arestarea sa, la percheziţii, procurorii au găsit la una dintre vilele sale aproximativ 5,5 kilograme de bijuterii, constând în inele, brăţări, coliere, cercei şi un ceas cu diamante şi briliante, estimat la aproximativ 40.000 de dolari.

Afaceristul craiovean are mai multe dosare penale în care este judecat pentru infracţiuni economice, spălare de bani, fals în declaraţii şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În­­tr-unul din dosare, Boerică a fost condamnat la opt ani de închisoare, însă la apel judecătorii au hotărât ca dosarul să se rejudece.

Un învingător în scaun cu rotile

Iulian Crăciun, victima lui Genică Boerică, s-a născut cu o boală grea - amiotrofie spinală musculară de tip 3 -, care i-a paralizat muşchii trupului şi l-a aşezat într-un scaun rulant pe viaţă. În ciuda infirmităţii sale, Iulian s-a ambiţionat să aibă o viaţă normală. La 32 de ani, el are o firmă în domeniul IT, este căsătorit şi are un copil.

Într-un interviu acordat în octombrie 2010 ziarului „Adevărul", Iulian Crăciun spunea că toate persoanele cu dizabilităţi ar trebui să-şi schimbe mentalitatea de asistaţi. „Le-aş spune: pune mâna şi învaţă ceva foarte bine şi fii consecvent. Uşi în nas mi s-au închis şi mie, mi se spunea că postul deja s-a dat numai când mă vedeau şi nici nu apucau să vadă ce pot să fac. Oamenii duc, în general, lipsă de mobilizare. Ştiu, chestia aia cu «puterea ta» pare desuetă, dar până la urmă ceea ce te va diferenţia de celălalt va fi că tu faci două piuliţe în timp ce el face doar una".

„Din consumator am devenit producător"

Prin firma sa, Iulian Crăciun dă statului de cinci ori mai mulţi bani pe taxe şi impozite decât primeşte ca asistat social. Mai precis, tânărul dă la buget între 1.500 şi 3.000 de lei pe lună, iar statul îi dă o pensie de 200 de lei şi un salariu pentru însoţitorul său de alţi 400. Managerul IT crede că statul român ar trebui să facă mai multe în accesabilizarea educaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi şi în pregătirea lor profesională: „E şi în folosul statului că eu produc bani şi plătesc taxe, e un avantaj şi pentru el că ce îi dau eu depăşeşte cu mult valoarea pensiei. Dintr-un consumator am devenit un producător".

Din 2007, Iulian este căsătorit cu Ema, o fată de vârsta lui, agent de turism. Frumoasă, fără dizabilităţi şi fără prejudecăţi. Anul trecut, la 25 octombrie, s-a născut Iris - Natalia, o fetiţă de 2,400 kilograme, fiica lui Iulian şi a Emei Crăciun.  Simona Popa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite