Aleşii PDL au luat cu asalt Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea a reuşit să impună majoritatea judecătorilor constituţionali. Sesizările Opoziţiei pe legile austerităţii au şanse minime.  Raportul de forţe de la Curte a fost decis de votul dat luni noapte în Camera Deputaţilor, în urma căruia postul de judecător a fost obţinut de candidatul propus de PDL. 

Puterea şi Opoziţia şi-au disputat acerb supremaţia la Curtea Constituţională pentru a se asigura că sentinţele pe care le va pronunţa forul constituţional le vor da câştig de cauză.

În acest moment, raportul de forţe la Curte este în avantajul Puterii, care a susţinut cinci din cei nouă judecători, în timp ce restul de patru au fost propuşi de Opoziţie.

În acest context este de aşteptat ca sesizările pe care le va face pe legile austerităţii, dar şi pe alte viitoare legi ale Executivului să nu aibă prea mulţi sorţi de izbândă.

Profesorul clujean Ştefan Minea, ales judecător la Curtea Constituţională

Dilema Justiţiei: Ei trebuie să-şi taie singuri pensiile nesimţite

Curtea Constituţională, în blocaj

PDL şi PSD îşi dispută Curtea Constituţională

Şedinţa-maraton

După ce a încercat de mai multe ori în ultima săptămână, fără succes însă, PDL a reuşit, luni noapte, la ora 2 dimineaţa, să repete votul pentru un post de judecător la Curtea Constituţională şi să adune cele 168 de voturi necesare lui Mircea Minea pentru a câştiga mandatul în defavoarea lui Valer Dorneanu, candidatul propus de PSD.

Victoria democrat-liberalilor a venit după zece ore de şedinţă extrem de tensionată, pe parcursul căreia reprezentanţii Puterii şi cei Opoziţiei au fost de mai multe ori pe punctul de a se lua la bătaie. „Panaramelor!", „Măscăricilor!" şi-au aruncat reciproc deputaţii, într-un cor de fluierături şi huiduieli.

PDL şi-a mobilizat toţi oamenii pentru a forţa victoria, o prezenţă inedită fiind fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, care şi-a făcut apariţia pentru prima oară după o absenţă datorată concediului de maternitate. Şi ministrul Turismului, Elena Udrea, a stat la dezbateri, în vreme ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a venit doar la momentul votului.

În faţa insistenţelor PDL pentru repetarea votului, reprezentanţii Opoziţiei au decis să facă un lanţ uman în jurul urnelor de vot pentru a împiedica parlamentarii Puterii să voteze. Protestele acestora au încins şi mai rău scandalul.

Implicat într-o încăierare cu social-democratul Nicolae Bănicioiu, deputatul PDL Cristian Boureanu a cerut ulterior secretarului general al Camerei Deputaţilor să depună plângere penală împotriva celor care i-au împiedicat pe colegii săi de partid să îşi exercite votul.

Printre parlamentarii care au făcut „zid" în jurul tribunei se aflau liderul PSD Adrian Năstase şi liberalul Ludovic Orban, în vreme ce fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a discutat preţ de câteva minute cu miniştrii UDMR Kelemen Hunor şi Lászlo Borbély.

În cele din urmă, social-democraţii au cedat în faţa insistenţei cu care PDL a cerut reluarea votului, liderul partidului, Victor Ponta, fiind tentat chiar să anunţe că PSD îşi retrage candidatul. PSD a decis în final să nu participe la vot, în timp ce liberalii au părăsit sala. Votul dat de deputaţii Puterii i-a adus lui Mircea Minea mandatul de judecător la Curtea Constituţională. 

„Nu mai aveam ce să facem, singura decizie pe care o puteam lua era să nu votăm, să nu participăm la mascarada asta. Surpriza pentru noi a fost să vedem că au reuşit să strângă 168 de voturi, când tabela electronică arăta 140 de senatori prezenţi. Nu ştiu de unde au scos 28 de voturi", au declarat surse social-democrate.

Candidatul propus de PDL pentru Curtea Constituţională, Iulia Motoc, a obţinut voturile necesare numirii şi la Senat, deşi votul a stârnit o mulţime de controverse şi în această Cameră.

Puterea are majoritate

Cinci dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale au fost susţinuţi de actuala Putere, iar restul de patru au fost propuşi de Opoziţie.

Cei nouă judecători constituţionali

Ion Predescu

Numit judecător de Senat, în 2004, susţinut de PSD. Mandatul său va expira în 2013. În prezent deţine funcţia de preşedinte interimar al Curţii. A fost parlamentar PSD şi ministru al Justiţiei.

Aspazia Cojocaru

Numită judecător de Camera Deputaţilor, în 2004, pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2013. A fost susţinută de PSD. Este profesor universitar, doctor în drept.

Acsinte Gaspar

Numit judecător în 2004 de preşedintele Ion Iliescu. Absolvent al Facultăţii de Drept, a fost parlamentar PSD şi ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Cabinetul Năstase.

Puskas Valentin-Zoltan

Numit judecător de Senat, în 2007, şi susţinut de UDMR. Avocat de profesie, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Senatului între anii 2001-2004.

Tudorel Toader

Numit judecător de Camera Deputaţilor, în 2007, susţinut de PNL. Mandatul său va expira în 2016. Specialist în drept, a fost avocat, procuror şi decan al Facultăţii de Drept din Iaşi.

Augustin Zegrean

Numit judecător de preşedintele Traian Băsescu, în 2007. Mandatul său expiră în 2016. A fost deputat PDL în legislatura trecută, după ce în 1990-1992 a fost senator.

Petre Lăzăroiu

Numit judecător de preşedintele României, Traian Băsescu, în 2008, pentru un mandat incomplet ce a fost prelungit de şeful statului la începutul lunii iunie 2010.

Iulia Motoc

Numită judecător de Senat în urmă cu două zile, susţinută de PDL. Doctorat în Etică, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie. Doctorat în Drept Internaţional public, Universitatea „Paul Cezanne”, Aix-Marseille, Facultatea de Drept.
Mircea Minea

Numit judecător de Camera Deputaţilor, susţinut de PDL. A fost validat cu o zi înainte de votarea moţiunii de cenzură. Este profesor de drept la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite