PDL şi PSD îşi dispută Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, insistă pentru reluarea votului asupra numirii reprezentantului social-democraţilor, Valer Dorneanu,  pentru un post de judecător constituţional. Bătălia între Putere şi Opoziţie pentru cele două posturi de judecător la Curte devine tot mai dură, în condiţiile în care Legile austerităţii ar putea ajunge la judecata magistraţilor.

Validarea lui Valer Dorneanu la Curtea Constituţională şi o eventuală victorie a liberalului Teodor Meleşcanu, propus de Comisia Juridică a Senatului pentru cel de-al doilea post de judecător, ar crea o majoritate în plenul Curţii  defavorabilă actualei guvernări. Astfel, magistraţii numiţi la propunerea grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL ar însuma şase voturi din cele nouă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat ieri că plenul va decide dacă se va relua votul asupra numirii lui Valer Dorneanu. Declaraţia sa a venit la numai câteva ore după ce deputaţii PSD au acuzat-o că a încercat să introducă pe ordinea de zi a plenului de ieri repetarea votului pentru postul de judecător, dar fără succes.

Liderul social-democraţilor Victor Ponta a afirmat, înainte de începerea şedinţei, că Anastase vorbea la telefon cu premierul Emil Boc, apoi a înmânat aparatul unor deputaţi independenţi şi ai minorităţilor, cărora li "s-ar fi promis  avantaje în schimbul votului pentru Curtea Constituţională".

Anastase a argumentat că solicitarea de reluarea a votului trebuie decisă de plen deoarece în Biroul Permanent al Camerei se fac "presiuni" pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Biroul Permanent al Camerei, în care Opoziţia este majoritară, a respins, luni, atât solicitarea liderului grupului PDL Mircea Toader ca în prima şedinţă de plen să se reia votul pentru alegerea  unui judecător la Curtea Constituţională, cât şi cererea de elaborare a unui punct de vedere din partea Comisiei juridice pe această temă.

Totuşi, Anastase a menţionat că aşteaptă ca deputaţii jurişti să discute cererea sa de repetare a votului. În Comisia juridică, reprezentanţii Puterii susţin elaborarea punctului de vedere cerut de Anastase, în timp ce deputaţii Opoziţiei se opun. Cum diferenţa dintre cele două tabere este de doar un vot, s-ar putea ca hotărârea să depindă de opţiunea deputatului UDMR Mate Levente Andras.

 "Nu am luat încă o hotărâre, vreau să mă mai documentez. Dar în principiu eu am votat o dată în plen, nu pot să-mi cenzurez votul acum", a spus deputatul UDMR. Comisia juridică se va reuni azi pentru a lua o decizie.

Contradicţii între lege şi regulamentul aleşilor

La Senat, şedinţa de plen pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională va avea loc săptămâna viitoare, în funcţie de calendarul moţiunii de cenzură. Nemulţumiţi că senatorii jurişti l-au recomandat pentru CCR pe liberalul Teodor Meleşcanu, în defavoarea propunerii PDL Iulia Antoanella Motoc, democrat-liberalii au reuşit să mai amâne numirea.

Cearta din Parlament legată de validarea lui Valer Dorneanu a pornit de la procedura de vot din cele două Camere. Legea privind organizarea Curţii Constituţionale prevede că "fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, cu votul majorităţii membrilor săi, la propunerea Biroului Permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi".

Potrivit acestei legi, alegerea unui judecător se face cu votul majorităţii absolute, adică a 50% plus unu din numărul total de membri. Constituţia invocă aceeaşi prevedere din legea de funcţionare.Totuşi, în Regulamentul Camerei Deputaţilor se prevede că hotărârile se iau cu votul majorităţii celor prezenţi, cu excepţia legilor constituţionale şi organice.

Predescu, preşedinte interimar al Curţii

Mandatul a trei judecători ai Curţii Constituţionale a expirat pe 7 iunie, dată până la care Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedinţia ar fi trebuit să valideze persoane noi pentru ocuparea acestor funcţii.

Preşedintele Traian Băsescu i-a prelungit deja mandatul lui Petre Lăzăroiu. Unul dintre cei trei judecători ale căror mandate au expirat
este chiar preşedintele Curţii Ioan Vida. Atribuţiile acestuia vor fi exercitate de magistratul Ion Predescu, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

"Eu ca preşedinte al Camerei am trimis o solicitare pentru un punct de vedere de la Comisia Juridică. Personal aştept acel punct de vedere."
Roberta Anastase
preşedintele Camerei
Deputaţilor


Votul în cazul Dorneanu

Candidatul propus de PSD pentru un post de judecător constituţional, Valer Dorneanu, a obţinut săptămâna trecută 161 de voturi, în vreme ce Ştefan Minea, susţinut de PDL, a adunat 123.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite