Adevăratul vinovat în cazul Ţundrea, suspect de o nouă crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Avram (40 de ani) este cercetat pentru uciderea unei bătrâne din oraşul gorjean Ţicleni . Testul ADN a arătat că Avram este autorul crimei din 1992 din Pojogeni - Gorj, pentru care Marcel Ţundrea a făcut, nevinovat, 12 ani de închisoare.

Gheorghe Avram a fost dus de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, unde era audiat în cazul Ţundrea, la postul din Ţicleni, fiind suspectat de uciderea unei bătrâne acum trei zile. Femeia ucisă în bătaie a fost, în trecut, gazda lui Gheorghe Avram, pe vremea când acesta locuia în Ţicleni. O vecină a femeii ucise l-ar fi recunoscut pe Avram ca fiind autorul crimei.

Citiţi şi:

Caz şocant la Galaţi: Un avocat criminal a fost lăsat în libertate de judecători!

Târgu-Jiu: EXCLUSIV/ Criminal dovedit după 19 ani în dosarul în care Ţundrea a fost condamnat pe nedrept la închisoare

Motivul oficial pentru care a fost adus la audieri gorjeanul este acela că a fost prins băut la volanul unui autoturism furat şi fără permis, surse din anchetă declarând că şi la interogatoriul procurorilor ar fi fost sub influenţa alcoolului. Pe lângă cercetările în dosarul crimei din 1992, Avram ar putea reveni după gratii pentru patru ani, restul de pedeapsă pe care nu l-a mai ispăşit pentru o altă crimă, fiind eliberat în 2009, după 14 ani de detenţie pentru bună-purtare.

„Gheorghe Avram, fost chemat astăzi (luni) la audieri. S-a format un nou dosar de urmărire penală după ce Marcel Ţundrea a fost găsit nevinovat. Încercăm acum să invocăm o suspendare a prescripţiei executării pedepsei, pentru că au trecut mai mult de 15 ani de la comiterea faptei", a declarat Marius Iacob, procurorul-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai multe crime rămase în aer

Gheorghe Avram este suspectat de mai multe crime comise în perioada 1993-1994 Foto: Laurenţiu Nica

Între 1992 şi 1995, în localitatea gorjeană Pojogeni au avut loc mai multe omoruri rămase cu autor necunoscut. „Cinci crime s-au petrecut în doi ani, exact în perioada în care a murit şi Mioara. După ce Avram a intrat în puşcărie, nu s-a mai întâmplat nicio nenorocire în sat", a spus Nelu Popescu, localnic în Pojogeni.

Procurorul Emil Moţa, cel care a solicitat revizuirea cazului Ţundrea, confirmă: „Au fost mai multe infracţiuni de omor săvârşite în aceeaşi localitate, în perioada 1993-1994, foarte asemănătoare din unele puncte de vedere. Se efectuează cercetări în continuare şi sper să fie găsiţi autorii".

Despre caracterul asemănător al crimelor comise în Pojogeni în perioada în care Ţundrea era în arest, iar Gheorghe Avram în libertate, vorbeşte şi Ion Fugaru, fost poliţist. „Cazul Ţundrea a fost primul, apoi au urmat alte crime asemănătoare. A mai fost o fată din Comăneşti, victima unui viol. Ultimul a fost cazul lui Mircea Călescu, omorât de Avram. Cei doi erau vecini şi Mircea Călescu era mai liniştit, dar e posibil ca furia lui Avram să se fi manifestat şi din cauză că ştia ce avea pe conştiinţă. În timpul cercetărilor mi-am dat seama că este nevinovat Ţundrea, dar eu eram doar un pion", spune Ion Fugaru, viceprimar în Târgu-Cărbuneşti, fost ajutor de şef de post între 1991 şi 1995.

"Au fost mai multe infracţiuni de omor săvârşite în aceeaşi localitate, în perioada 1993-1994, foarte asemănătoare din unele puncte de vedere. Se efectuează cercetări în continuare."
Emil Moţa procuror

Ţundrea, puşcărie fără vină

În anul 1992, Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea şi violarea Mioarei Gherasie, în vârstă de 13 ani, în localitatea Pojogeni - Gorj. A fost eliberat în primăvara anului 2004, după ce un test ADN a stabilit că este nevinovat. Gorjeanul a murit trei ani mai târziu din cauza unor probleme de sănătate căpătate după gratii. Adevăratul autor nu mai poate răspunde în faţa legii pentru că fapta de omor s-a prescris după 15 ani de la săvârşirea ei. Gheorghe Avram (40 de ani) este însă suspect în cazul altor violuri urmate de omor, petrecute tot în Pojogeni şi anchetate de acelaşi procuror care l-a închis pe Ţundrea, Ion Diaconescu. Aceste dosare s-au finalizat fie cu autor necunoscut, fie cu stabilirea altui autor.

image

 „Nu mi-e teamă decât de sănătate. Nu ştiu nimic despre reluarea cercetărilor şi nu urmăresc presa. Nu mă pronunţ eu în acest caz, pentru că sunt specialiştii care o pot face. Am acte oficiale care arată că am lucrat corect. Eu am făcut nişte propuneri, iar judecătorii au condamnat. De ce sunt eu mai vinovat decât ei?", a declarat bărbatul care a ieşit la pensie, iar acum profesează ca avocat.

Colegi de celulă

Cei doi protagonişti din dosar au fost colegi de celulă la Penitenciarul Codlea, Avram fiind închis pentru uciderea unui consătean, iar Ţundrea pentru violul şi crima pe care s-a dovedit abia acum că nu el le-a comis. În luna august a anului trecut, reporterii „Adevărul de Seară" au reuşit să discute cu Gheorghe Avram, în satul Pojogeni, însă acesta a susţinut în permanenţă că nu el este autorul crimei. A pus acuzaţiile lui Ţundrea la adresa lui pe seama unor conflicte pe care cei doi ­le-au avut la închisoare. „Împărţeam şi pachetul pe care-l aveam de acasă. Apoi, Ţundrea s-a întors împotriva mea şi credea că eu am omorât-o pe fată", a explicat Gheorghe Avram. Bărbatul a mai precizat că anchetatorii nu şi-au făcut bine treaba şi a mărturisit că în ruptul capului nu ar vrea să mai ajungă la puşcărie: „Am fost închis pentru o altă crimă şi a fost un iad!".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite