AUDIO Mihalcsa Gyula: "Cineva foarte sigur pe situaţie a împins tensiunile din Târgu-Mureş"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentarul lui Miholcsa Gyula a fost realizat pentru fundatia ministrului Laszo Borbely
Documentarul lui Miholcsa Gyula a fost realizat pentru fundatia ministrului Laszo Borbely

A fost într-adevăr o ceartă sau totul a fost regizat din afară? Este marea întrebare care îl nelinişteşte pe Miholcsa Gyula, la 20 de ani de la conflictul interetnic din Târgu-Mureş. Realizatorul documentarului "Martie Negru" a declarat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că "totul a fost creat de nişte profesionişti, astfel încât românii să creadă că ungurii sunt de vină iar ungurii să creadă că românii sunt de

Citeşte despre prima şi a doua parte a documentarului.

Mai citiţi: AUDIO Laszlo Borbely: “Putea să fie război civil la Târgu-Mureş!”

Adevărul: Aţi avansat 12 scenarii privind motivele conflictului din martie 1990. Care vi se pare cel mai verosimil?
Miholcsa Gyula: O singură logică o găsesc viabilă: să analizăm cine are de câştigat din cele mai multe scenarii. Şi presupun eu ca acea persoană a avut interesul să se ajungă la acel conflict.

Cum aţi trăit evenimentele de atunci?
Când am făcut filmul am ramas cu impresia pe care trăit-o atunci, în martie ‘90. Şi anume că tensiunile din oraş au fost create în mod artificial încă din decembrie 1989. Nu pricepeam ce dracu' se întâmplă, cine mişcă, cine aţâţă. Totul a fost creat de niste profesionişti. Nu ştiu cine au fost acele persoane, dar totul a fost foarte bine dozat, astfel încât să nu prea observăm ce se întâmplă şi astfel încât românii să creadă că ungurii sunt de vină, iar ungurii să creadă că romanii sunt de vină. Acest lucru am realizat abia acum, făcând filmul. Totul a fost montat, mai ales în zilele de 19 şi 20 martie, este foarte clar.

În conducerea CPUN erau membri maghiari. Dânşii nu au perceput aceste semne?
Cum să nu, au văzut aceste lucruri încă din ianuarie, februarie! Încă o dată, impresia mea este că cineva foarte sigur pe situaţie a creat tensiunile din Târgu-Mureş. Conducerea oraşului a cerut ajutorul Poliţiei şi Armatei. Poliţia nu a venit, armata nu a venit, cum e posibil aşa ceva? Nici astăzi nu este foarte clar. S-a sunat la Iliescu: răspunsuri foarte ambigue de la Bucureşti. Petre Roman a spus că vine armata şi nu a venit, pe urmă Petre Roman a spus iar că vine armata şi tot nu a venit. De fapt denumirea este greşită. Nu au avut loc ciocniri interetnice ci au fost montate tensiuni. Nu a fost o confruntare interetnică intrinsecă.

Poate singurii care puteau sa faca asta erau fostii Securisti?
Nu ştiu, nu pot să spun. Şi nici nu vreau.

Unde se află răspunsul?
A fost într-adevăr o ceartă sau a fost totul montat, regizat din afară? E marea întrebare care mă nelinişteşte. Răspunsul se află la Securitate, la dosarele care au fost clasificate. Şi până nu se va afla cine este vinovat, bănuiala între români şi maghiari va rămâne. Eu asta sper cu acest film, să vedem dacă romanii şi ungurii nu s-au inţeles sau cineva ne-a dus de nas.

Vi se pare unilateral documentarul?
Eu am introdus tot ce am găsit din partea română. Probabil au fost mai multe înregistrări cu partea maghiară, pentru că multe interviuri provin de la reporteri maghiari sau de la studiouri maghiare.

Partea română aproape că nu apare în documentar, mă refer la istorici, analişti. De ce?
Eu am lucrat cu materialul de la Fundaţie şi cu scopul că dacă vine un cercetător, să nu se uite peste sute de ore de înregistrări. Acum se găseste concentrate în acest documentar tot ce se găseşte în videotecă,

Deci aţi asamblat doar documentele pe care vi le-a dat fundaţia?
Da. Fundatia a reuşit să strângă foarte multe materiale video şi documente scrise şi m-au rugat pe mine să fac din ele un film de 50 de minute. Dar când am văzut materialul am gasit imagini foarte preţioase şi am spus că dacă nu le punem, atunci prin omisiune putem să înclinăm balanţa.

S-au realizat şi interviuri recente?
Acum doi ani cu domnul Borbely, cu Marko Bela, cu Smaranda Enache cred, dar nu ştiu exact, că nu eu le-am făcut.

Cum vă explicaţi faptul că au venit cu mici excepţii doar maghiari să vadă filmul?
Mie imi pare foarte rău că au venit doar maghiari. Eu chiar am propus ca filmul sa fie titrat în română, tocmai ca să îl vadă şi românii.

Aţi spus în film că românii nu ştiu ce sărbătoresc maghiarii la 15 martie. Asta e ideea? Pentru că filmul ar putea sa instige la violenta de partea cealalta
În film se arată articole din ziare şi nu românii spun că ungurii doresc Ardealul, ci nişte articole din ziare. Au fost nişte instigări, eu cred că sunt instigările unor oameni care în mod profesionist au făcut acest lucru. Filmul nu vrea sa transmită absolut nimic, doreşte să pună în ordine cronologică cele întâmplate şi fiecare e liber să decidă cum interpretează.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite