200.000 € de la „Regele asfaltului“ pentru instanţa supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un senator PSD şi şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte sunt cercetaţi pentru că „vindeau”, contra a sute de mii de euro, procese în favoarea lui Căşuneanu şi a altor oameni de afaceri. Senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de DNA că ar fi primit 200.000 de euro de la Costel Căşuneanu, o parte din bani ajungând şi la judecătorul Florin Costiniu.

Voicu ar fi primit banii pentru a interveni pe lângă magistraţi de la Curtea Supremă în vederea soluţionării unor procese economice în favoarea omului de afaceri Costel Căşuneanu. Suma este confirmată în motivarea Completului de nouă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a respins recursul DNA la decizia Completului de trei judecători ai instanţei supreme.

Mai citiţi şi:

Regii asfaltului au infectat Justiţia

Căşuneanu a câştigat în instanţă contractul pentru lucrări la drumul Iaşi-Suceava

Căşuneanu rămâne cu un contract de aproape 40 de milioane de lei

Completul de trei judecători a hotărât revocarea măsurii luate de procurorii anticorupţie împotriva omului de afaceri: interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, Oituz, judeţul Bacău. De altfel, Cătălin Voicu, Costel Căşuneanu şi şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte, Florin Costiniu, sunt urmăriţi penal într-un dosar deschis la începutul lunii decembrie 2009 de către procurorii DNA, care îi acuză pe aceştia de fapte de cumpărare de trafic de influenţă într-o încrengătură pusă la cale de politicieni, de oameni de afaceri şi de magistraţi.

În aceeaşi cauză s-a început urmărirea penală şi pe numele omului de afaceri Marius Locic.

Încrengătura corupţiei

Conform DNA, schema infracţională era relativ simplă: oamenii de afaceri apelau la senatorul Cătălin Voicu, care, în schimbul unor foloase necuvenite, intervenea pe lângă judecătorul Florin Costiniu, care, în calitate de şef al Secţiei Civile de la Înalta Curte, ar fi putut influenţa câştigarea unor litigii avute pe rol de către Căşuneanu şi de către Locic.

În cazul lui Căşuneanu, susţin procurorii anticorupţie, „preţul" pentru câştigarea unui proces în care era implicată societatea patronată de el - Pa&Co International SRL Bacău - cu Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) a fost de 200.000 de euro.

Şi cu banii luaţi, şi cu procesul pierdut

„În luna august 2009, Costel Căşuneanu, asociat al Pa&Co International SRL Bacău, i-a cerut lui Cătălin Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarului având ca obiect litigiul dintre Pa&Co International SRL Bacău şi CNADNR, pentru ca aceştia să adopte o decizie favorabilă societăţii comerciale menţionate", se arată în referatul de începere a urmăririi penale împotriva lui Costel Căşuneanu.

DNA mai susţine că Voicu a fost de acord şi, în schimbul intervenţiilor sale, „a pretins şi a primit de la Costel Căşuneanu foloase necuvenite în cuantum de 200.000 de euro, folosind în discuţiile purtate termenul de «împrumut», pentru a disimula fapta de corupţie".

În urma acestei înţelegeri, Voicu l-ar fi contactat ulterior pe Costiniu, căruia i-a cerut, în schimbul unor bani, să-i determine pe magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului lui Căşuneanu să adopte o soluţie favorabilă societăţii Pa&Co International SRL Bacău.

Senatorul PSD Cătălin Voicu are interdicţia de a părăsi Capitala

Senatorul PSD Cătălin Voicu are interdicţia de a părăsi Capitala

În ciuda presiunilor, magistraţii au pronunţat o soluţie nefavorabilă. Cu toate acestea, Voicu şi Costiniu s-au angajat faţă de Căşuneanu să găsească o soluţie favorabilă omului de afaceri.

Miza: contract de 500.000.000 de euro

Dosarul pentru care Costel Căşuneanu dorea să intervină pe lângă judecători privea un litigiu al firmei Pa&Co International, unde este asociat, şi CNADNR. Procesul avea ca obiect suspendarea atribuirii unui contract de lucrări şi servicii de întreţinere a drumurilor atribuit de CNADNR firmei Spedition UMB, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Acest contract, valabil pentru perioada 2008-2011, privea lucrări la drumurile din administrarea Regionalei de Drumuri Iaşi şi era estimat la aproximativ 500 de milioane de euro.

Dosarul a fost înregistrat în iulie 2009 la ICCJ, la Secţia de contencios-administrativ, iar în august, Căşuneanu ar fi luat legătura cu Voicu. Instanţa a decis la 11 noiembrie 2009 să respingă recursul făcut de Pa&Co International. După ce a pierdut procesul, Căşuneanu l-ar fi sunat pe judecătorul Costiniu şi i-ar fi reproşat pierderea litigiului.

„Reţineri" în ţară şi interdicţii

În luna decembrie 2008, senatorul PSD Cătălin Voicu a fost pe lista de propuneri pentru funcţia de ministru de Interne. După demararea anchetei DNA, el are interdicţia de a părăsi Capitala, în timp ce omul de afaceri Costel Căşuneanu a obţinut de la Curtea Supremă ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu, Oituz, din judeţul Bacău.

DNA a interzis celor doi să se întâlnească cu mai mulţi politicieni PSD, cum ar fi Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc şi Dan Ioan Popescu. Lista persoanelor cu care Voicu nu are voie să ia legătura este completată de avocatul Cezar Bivolaru şi omul de afaceri Marius Locic.
De altfel, Marius Locic a fost învinuit de corupţie în această cauză şi are interdicţia de a părăsi ţara. În acest dosar a mai fost audiat în calitate de martor şi magistratul de la Curtea Supremă - Secţia Penală, Cristian Jipa, a cărui soţie este deputatul PSD, Ruxandra Florina Jipa.

Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri, pentru a comenta acuzaţiile ce se regăsesc în sentinţa Completului de nouă judecători al Înaltei Curţi.

Şeful Secţiei Civile a Înaltei Curţi, Florin Costiniu, l-ar fi favorizat pe Căşuneanu

Şeful Secţiei Civile a Înaltei Curţi, Florin Costiniu, l-ar fi favorizat pe Căşuneanu

Senatorului Voicu i s-a adus la cunoştinţă că este învinuit la data de 11 decembrie 2009, când a fost luat cu mandat de aducere şi a fost condus la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru audieri. El a susţinut, la vremea respectivă, că nu are nicio vină şi că ancheta procurorilor anticorupţie „este doar rezultatul unor comenzi politice".

PROBE

DNA deţine mai multe interceptări telefonice, dar şi denunţul unui magistrat căruia i s-ar fi cerut de către judecătorul Florin Costiniu - la sugestia senatorului Cătălin Voicu - să-i dea câştig de cauză lui Costel Căşuneanu într-un proces cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite