Regii asfaltului au infectat Justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Costiniu, Cătălin Voicu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic
Florin Costiniu, Cătălin Voicu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic

Şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu, este acuzat de către procurorii anticorupţie  de complicitate la trafic de influenţă. Unui război juridic dintre regii asfaltului i-a căzut victimă un magistrat de la instanţa supremă, acuzat că a intervenit pentru unul dintre ei în procese.

Judecătorul Florin Costiniu a fost pus sub învinuire de DNA, la 10 decembrie 2009, în dosarul în care senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit pe lângă magistrat în vederea „muşamalizării" unor dosare civile şi penale ale oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Procurorii anticorupţie i-au adus ieri la cunoştinţă lui Florin Costiniu învinuirile, însă la ieşirea de la DNA magistratul a refuzat să facă declaraţii despre ancheta în care este implicat.

Substratul întregii afaceri îl constituie războiul crâncen care se poartă în Justiţie între doi dintre cei mai mari „asfaltatori" ai ţării: Costel Căşuneanu, patronul firmei Pa&Co din Oneşti, şi Dorinel Umbrărescu, patron al societăţii UMB Spedition din Podu Turcului, judeţul Bacău. Cei doi se concurează acerb la licitaţiile organizate de Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) şi fiecare dintre ei contestă contractele ce sunt atribuite celuilalt. Ancheta DNA vizează două dintre aceste dosare, ajunse în faza de recurs la Înalta Curte.

În primul, deschis în 2008, Umbrărescu a contestat un contract atribuit de CNADR lui Căşuneanu, a primit câştig de cauză la Curtea de Apel, însă Căşuneanu a făcut recurs la Înalta Curte. În celălalt dosar, deschis în 2009, Căşuneanu a contestat un contract atribuit de
CNADR lui Umbrărescu, a pierdut la Curtea de Apel şi a făcut recurs la instanţa supremă.

Lanţul slăbiciunilor

La licitaţiile care au făcut obiectul acestor dosare, cele două firme au participat nu singure, ci în consorţii cu firme mai mici. În consorţiul condus de firma Pa&Co, a lui Costel Căşuneanu, s-a aflat şi o companie din Giurgiu, Gecor SRL. Aceasta este deţinută de un anume Gheorghe Cusă, rudă prin alianţă cu actualul senator Cătălin Voicu. Până în 2004, acţionar în această firmă a fost însăşi Gherghina Voicu, mama senatorului.

Cătălin Voicu a descris astfel, pentru „Adevărul", relaţia sa cu familia Cusă: „Gheorghe şi Ioana Cusă sunt rude foarte apropiate cu socrii mei. Eu i-am cununat fiul, pe George. Pe urmă şi i-am botezat copilul lui George Cusă".

Potrivit procurorilor DNA, Costel Căşuneanu a ajuns, prin intermediul familiei Cusă, la senatorul Cătălin Voicu şi apoi, prin acesta, la magistratul Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte.

Relaţie de un deceniu

Legăturile dintre Cătălin Voicu şi Florin Costiniu sunt mai vechi. Cei doi s-au cunoscut la sfârşitul anilor ‘90, fiind colegi la Camera Deputaţilor. Între 1999 şi 2001, Voicu a ocupat funcţia de consilier la Camera Deputaţilor, iar Costiniu a fost secretar general la aceeaşi instituţie între 1998 şi 2001. "Îl cunosc de zece ani. Mi-a fost şi profesor şi i-am fost consilier la Camera Deputaţilor. Suntem prieteni", spune Voicu despre relaţia sa cu judecătorul Costiniu. El a susţinut că activităţile firmei Gecor şi procesul acesteia de la Înalta Curte nu au tangenţe cu dosarul de la DNA.

Procurorii DNA investighează informaţiile potrivit cărora judecătorul Costiniu, la rugămintea lui Voicu, ar fi încercat să intervină la organele judiciare în favoarea lui Căşuneanu. Surse judiciare susţin că judecătorul Costiniu ar fi primit o sumă importantă de bani de la Costel Căşuneanu în schimbul intervenţiei sale pe lângă judecători de la Secţia contencios-administrativ, unde au ajuns cele două dosare în care se judecă cu rivalul său.

Verdicte nefavorabile

Dosarele s-au soldat cu verdicte nefavorabile lui Costel Căşuneanu. În primul, instanţa a luat act de faptul că părţile au renunţat la proces, iar în al doilea a fost respins recursul lui Căşuneanu, consfinţind definitiv victoria lui Umbrărescu. Potrivit anchetatorilor, după respingerea recursului, Căşuneanu l-ar fi contactat pe Costiniu, reproşându-i faptul că nu i s-a rezolvat litigiul aşa cum s-a aşteptat. Omul de afaceri Costel Căşuneanu nu a putut fi contactat ieri, fiind plecat din ţară din data de 5 decembrie. El urmează să fie audiat la DNA săptămâna viitoare.

Filiera Locic

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Marius Locic - acuzat oficial de DNA de cumpărare de trafic de influenţă - anchetatorii au indicii că acesta ar fi apelat la Cătălin Voicu pentru ca, la rândul său, să intervină pe lângă Florin Costiniu în vederea traficării influenţei sale pe lângă magistraţii care au în lucru dosare de retrocedare a unor imobile, ale căror drepturi litigioase fuseseră dobândite de Marius Locic.

După începerea anchetei DNA, Locic a pierdut săptămâna aceasta, la 15 decembrie 2009, la Secţia Civilă a Curţii Supreme, recursul pe care l-a înaintat la deciziile date de Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti. Procesul a fost deschis de Locic în aprilie 2008 şi avea ca obiect acţiune în constatare - hotărâre care ţine loc de act autentic. Instanţele inferioare deciseseră anularea unui antecontract de vânzare-cumpărare semnat de Marius Locic cu Elizabeta şi Philippe Pedrini.

Post cu antecedente

Florin Costiniu este soţul preşedintelui de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, şi este preşedinte al Secţiei Civile din cadrul instanţei supreme din martie 2007, după revocarea din funcţie a judecătorului Dănuţ Cornoiu, acuzat că ar fi intervenit pentru schimbarea unor complete de judecată astfel încât părinţii fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei să intre în posesia unei case naţionalizare.

Exclus din magistratură de către CSM, Cornoiu a găsit clemenţă la colegii săi de la instanţa supremă, care au decis că reducerea salariului timp de trei luni este o sancţiune suficientă pentru magistrat.

Interdicţie

În momentul audierii la DNA, Cătălin Voicu a primit interdicţie să mai intre în contact cu politicienii Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu şi Marian Vanghelie, cu avocatul Cezar Bivolaru, cu doi oameni de afaceri (Căşuneanu şi Locic) şi cu un judecător. Acesta era Florin Costiniu.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite