VIDEO FOTO Ziua Regală în Parlament. Mihai I: "România a evoluat mult în ultimii 20 de ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După 64 de ani, Regele Mihai I a vorbit din nou în Parlamentului României
După 64 de ani, Regele Mihai I a vorbit din nou în Parlamentului României

Regele Mihai I al României s-a adresat, marţi, naţiunii române, pentru prima oară după 64 de ani, într-o ceremonie solemnă în care a primit Colanul Camerei Deputaţilor.

image

Drumul Regelui: cum a venit la Parlament, cât a stat, ce a primit şi cum a plecat

UPDATE 11.00 Regele a plecat din Parlament

UPDATE 10.40 Regele Mihai a primit un cadou de la fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, un tablou.

UPDATE 10.34 Regele Mihai a primit Colanul Camerei Deputaţilor, distincţie care i-a mai fost acordată doar preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Cum explică PDL lipsa miniştrilor de la discursul Regelui: "S-a suprapus cu acţiuni de mult timp programate"

Ce-au făcut Băsescu, Boc, Anastase şi Patriarhul, la discursul Regelui

Vezi aici o GALERIE FOTO cu Regele în Plenul Camerei Deputaţilor.

Senator PDL: L-am aplaudat pe Rege din suflet!

Regele Mihai

UPDATE 10.35 Regele Mihai a fost aplaudat îndelung după discurs. Din lojă s-au auzit scandări "Trăiască Regele" şi "Regele Mihai".

UPDATE 10.31 Discursul regelui s-a încheiat:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

 Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului.

 Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

 Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Regele Mihai în Parlament

Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Așa să ne ajute Dumnezeu!


Citeşte aici TRANSCRIPTUL INTEGRAL AL DISCURSULUI

UPDATE 10.18 Regele s-a ridicat din jilţ, în aplauzele frenetice ale celor prezenţi în sala de plen a Camerei Deputaţilor şi a început discursul.

Regele Mihai în Parlament

UPDATE 10.17  Geoana: Avem datoria să ne recunoaştem istoria şi să ne respectăm predecesorii. Regele a fost forţat să abdice. Nu putem privi înainte dacă nu avem tăria să ne acceptăm trecutul şi să ne respectăm foştii lideri.

UPDATE 10.10 Mircea Geoană:  Majestatea Voastră, este fără îndoială, un moment excepţional, este poate unul din momentele care marchează turnura unei naţiuni.E un gest de normalitate într-un stat democratic.

UPDATE 10.04 Regele a intrat în plenul Camerei, însoţit de preşedintele Senatului, Mircea Geoană. În spatele Reglui e Principesa Margareta şi Prinţul Duda.

UPDATE 09.50 Se află în plenul Camerei liderii Opoziţiei, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Dan Voiculescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, fostul premier Adrian Năstase, liderul senatorilor UDMR, Szabo-Levente şi câţiva democrat liberali: Sever Voinescu, Cezar Preda, Theodor Paleologu.

UPDATE 09.30 Regele Mihai a ajuns la Parlament. Atmosfera este calmă în plen. Au ajuns deja diplomaţi, politicieni, reprezentanţi ai asociaţilor veteranilor de război, preoţi. Audienţa nu va fi foart numeroasă, mulţi parlamentari PDL nu s-au arătat prea încântaţi să participe. Regele Mihai a sosit alături de membri ai familiei regale, fiind întâmpinat la intrarea de la Senat de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi de Garda de Onoare. Geoană a dat mâna cu Regele, cei doi purtând un scurt dialog.

Le Monde: Regele Mihai încă face clasa politică românească să tremure!

UPDATE 09.16 Regele a plecat de la Palatul Elisabeta şi e în drum spre Parlament.

UPDATE 09.10 Ce fac Băsescu, Boc, Anastase şi Patriarhul, la discursul Regelui

UPDATE 08.55 Discursul Regelui nu va fi lung, va dura cam opt minute. Principesa Margareta a declarat: "Nu, nu e lung, e mai mult o declaraţie, cred că are cam opt minute".

UPDATE 08.50 Regele Mihai a mers, luni seară, la Parlament, pentru a vedea sala de plen în care îşi va rosti discursul. El a stat circa 10 minute la Parlament, unde a sosit în jurul orei 20.00. Regele Mihai a fost însoţit de reprezentanţi ai Casei Regale.

Omagierea fostului suveran va începe la ora 10.00, în Plenul Camerei Deputaţilor. În cadrul şedinţei solemne organizate cu ocazia aniversării în Parlament a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai, fostul suveran se va adresa „naţiunii române" într-un discurs privind starea societăţii româneşti. După alocuţiune, deputaţii îi vor oferi Regelui distincţia Colanul Camerei Deputaţilor, iar după decorare va fi dezvelit bustul Regelui Carol I, oferit Parlamentului de către Casa Regală. Ulterior, Regele va primi un cadou din partea Camerei Deputaţilor, un tablou cu Palatul Parlamentului.

„Am înţeles că tabloul e mare", a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, iar „Colanul Camerei Deputaţilor nu se va pune la gât, ci se va oferi într-o cutie".  „Colanul Camerei Deputaţilor a mai fost oferit doar preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek", a precizat Mircovici. Regele Mihai va sta „separat, pe un jilţ", iar protocolul va fi similar celui utilizat în cazul şefilor de stat, în timp ce reprezentanţii Casei Regale vor sta în primul rând din fiecare lojă. Regele va semna apoi în Cartea de onoare a Camerei Deputaţilor. Ultima oară când Regele Mihai s-a adresat Legislativului a fost pe 15 octombrie 1947. Regele a rostit atunci un mesaj regal cu ocazia deschiderii sesiunii Adunării Deputaţilor, Parlamentul unicameral de la acea vreme.

Regina Ana rămâne acasă

Sunt aşteptaţi la discursul fostului suveran 70 de regi, regine, prinţi, principese, ducese şi alte capete încoronate din Europa şi Asia.
Regina Ana nu o să vină în Parlament, dar vor fi prezenţi Principesa moştenitoare Margareta şi soţul ei, Principele Radu, Principesa Elena (fiica Regelui Mihai) şi soţul ei, Alexander Phillips Nixon, Prinţul Nicolae (fiul Principesei Elena) şi sora lui, Elisabeta Karina de România şi Principesa Maria, al cincilea copil al Regelui Mihai şi al Reginei Ana.

Familii regale din Austria, Germania, Suedia şi Rusia sunt aşteptate la aniversarea Regelui, precum şi Prinţul Alexandru al Belgiei, Regele Simeon al Bulgariei, Principesa Irini a Greciei, Principele şi Principesa de Savoia din Italia, Principesa Muna al Hussein a Iordanului, Marele Duce de Luxemburg, Prinţul moştenitor Alexander II şi Prinţesa Katherine a Serbiei şi Iugoslaviei, Maiestatea Sa, Regina Spaniei şi alţii.

Aleşii PDL se poziţionează cum vor

Parlamentarii PDL, care s-au opus aniversării Regelui Mihai în Parlament, n-au primit de la partid interdicţie de participare. „Acest moment este lăsat la decizia fiecărui parlamentar", a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Preşedintele Traian Băsescu nu o să vină la discursul fostului suveran, pe care l-a catalogat „slugă la ruşi", iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), va fi plecată într-o „misiune" în Georgia. Restul partidelor parlamentare au anunţat că vor avea „o prezenţă foarte bună" la discursul Regelui.

Va saluta bucureştenii la Operă

De la ora 19.00 va avea loc un spectacol de gală la Opera Naţională din Bucureşti. Evenimentul va putea fi urmărit gratuit, în parcul din faţa Operei, unde Primăria Capitalei va instala ecrane şi boxe pentru ca spectacolul de pe scenă să poată fi vizionat în aer liber de 5.000 de persoane. Maiestatea Sa va apărea pe treptele Operei, după încheierea spectacolului, pentru a saluta bucureştenii. De la ora 21.00, Regele Mihai şi Regina Ana vor participa la un dineu oficial în Holul Central al Palatului CEC.

70 de invitaţi, membri ai înaltei aristocraţii europene şi orientale, vor participa la omagierea regelui.

Citeşte şi

Mesajele Regelui către români din perioada 1948-1989 pun în evidenţă legitimitatea, în contrast cu impostura

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite