Drumul Regelui: cum a venit la Parlament, cât a stat, ce a primit şi cum a plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În jur de 30 de oameni s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului la 25 octombrie, în timp ce Regele îşi ţinea discursul în Parlament
În jur de 30 de oameni s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului la 25 octombrie, în timp ce Regele îşi ţinea discursul în Parlament

Discursul Regelui din Parlamentul României a fost primit cu aplauze frenetice, inclusiv de câţiva parlamentari ai PDL.

Regele Mihai a plecat marţi dimineaţă, la ora 09.10, de la Palatul Elisabeta. Coloana Regală a trecut prin  Calea Victoriei, prin faţa Palatului Regal. După 20 de minute, Regele a ajuns pe treptele de intrare de la Senat, fiind primit cu Garda de onoare. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană l-a întâmpinat pe Regele Mihai , a dat mâna cu acesta, cei doi purtând un scurt dialog.

Apoi fostul suveran s-a dus în Salonul Titulescu, unde a aşteptat, o jumătate de oră, să ţină primul său discurs din ultimii 64 de ani în Parlamentul României.

Cine vine, cine nu

În timp ce Regele aştepta, la Parlament veneau participanţii la şedinţă. La eveniment au fost prezenţi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul premier Petre Roman, vicepremierul Marko Bela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, precum şi primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu. În plen au mai venit parlamentarii opoziţiei, Victor Ponta, Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu, Ilie Sârbu, Dan Voiculescu.

Din partea puterii au fost Vasile Blaga, Mircea Toader, Radu F. Alexandru, Cezar Preda, Sever Voinescu, Petru Filip, Cristian Rădulescu, Teodor Paleologu, Raluca Turcan, Verestoy Atilla.

E vremea discursului

La ora 10.00, Regele iese din salonul Titulescu şi, însoţit de Familia Regală, se îndreaptă spre plenul Camerei. E însoţit de principesa Margareta, principele Radu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi vicepreşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Chiar înainte de a intra în sală, Regele a dat mâna cu preşedintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu.

La ora 10.04, Regele a intrat în sală în aplauzele celor prezenţi, auzindu-se chiar o voce care a strigat: "Trăiască Regele".

A fost intonat imnul, apoi Mircea Geoană a declarat deschisă şedinţa. "La mulţi ani, Majestatea Voastră", i s-a adresat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, Regelui Mihai.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, în deschiderea şedinţei solemne dedicate Regelui Mihai, că prezenţa fostului suveran în forul legislativ este o dovadă de împacare şi recunoaştere a trecutului şi o platformă de consens naţional pe care o salută.

"E fără îndoială un moment excepţional. Este unul din acele momente care marchează istoria şi devenirea unei naţiuni. Este pentru România atât de zbuciumată şi plină de întrebări în ceea ce priveşte prezentul şi viitorul un gest de normalitate. Respectul faţă de instituţii este un principiu de bază al democraţiei. Vor fi încercări de a se da alte conotaţii acestui moment şi sper ca acesta să nu fie unul dintre acestea", a spus Geoană.

El a mai spus că democraţia nu se referă doar la forma de guvernământă, ci la modul în care este respectată diversitatea de opinie.

Zece minute pentru Rege

Geoană i-a dat apoi cuvântul Regelui Mihai.

La ora 10.18, Regele s-a ridicat din jilţ, în aplauzele frenetice ale celor prezenţi şi a început discursul. După aproximativ 10 minute, Regele a terminat alocuţiunea spunând "Aşa să ne ajute Dumnezeu!", fiind aplaudat îndelung, în picioare, de către cei prezenţi.

Din lojă s-au auzit scandări "Trăiască Regele" şi "Regele Mihai".

Citeşte aici transcriptul discursului integral al Regelui Mihai.

Cadouri

După discurs, fostul suveran a dezvelit bustul lui Carol I, donat de Casa regală şi amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului. Bustul regelui Carol I a fost amplasat pe holul principal al Palatului Parlamentului, între busturile lui Ion C. Brătianu şi Mihail Kogălniceanu. La ceremonia de dezvelire a bustului lui Carol I au participat parlamentarii şi invitaţii la şedinţă. Regele Mihai a semnat apoi în cărţile de onoare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

După acest moment, fostului suveran i-a fost oferit un tablou din partea Camerelor legislative, reperezentând o machetă din argint a Palatului Parlamentului. Tabloul, de mari dimensiuni, i-a fost înmânat Regelui Mihai de către Călin Popescu Tăriceanu şi Puiu Haşotti.

Plecarea

La ora 11.00, Regele Mihai a plecat de la Palatul Parlamentului, la ieşire el acordând posibilitatea fotografilor să imortalizeze acest moment, la care au participat de asemenea principesa Margareta şi principele Radu.

Preşedintele Senatului, Mircea Geaonă, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, l-au însoţit pe Regele Mihai la plecarea din Parlament.

Pe parcursul de la sala de plen către ieşirea din Palatul Parlamentului, Regele Mihai I a fost oprit în mai multe rânduri de simpatizanţi, care l-au felicitat, i-au urat "La mulţi ani!", el primind de asemenea o carte în dar.

La urcarea în coloana de maşini, unul dintre susţinători a strigat "Trăiască regele!".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite