Ungaria este considerată "un pericol pentru Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jobbik are tot mai mulţi simpatizanţi în Ungaria
Jobbik are tot mai mulţi simpatizanţi în Ungaria

Ediţia electronică a cotidianului austriac Salzburger Nachrichten a publicat, miercuri, un material intitulat "Ungaria - un pericol pentru Europa?". Autorul articolului se opreşte asupra consecinţelor ascensiunii extremei drepte în Parlamentul de la Budapesta, după cum anunţă Deutsche Welle.

În articol se arată faptul că rasismul şi naţionalismul din Ungari sunt foarte aproape de a deschide porţile unei noi crize în Europa. Editorialista Susanne Scholl spune, în material, faptul că oficialii europeni nu au făcut altceva "decât să se încrunte îngrijoraţi" la aflarea veştii că formaţiunea Jobbik, un partid "xenofob, antisemit, rasist - pe scurt, care poate fi calificat ca neonazist" a intrat în Parlamentul de la Budapesta.

Mai citiţi şi:

Deutsche Welle: "În Europa, extremismul ia amploare"

Partidul maghiar Jobbik: "Vom stârpi infracţionalitatea ţigănească"

"Rasismul şi naţionalismul din Ungaria sunt pe cale să genereze o criză în Europa. Oamenii politici de la Bruxelles au încercat în zadar, timp de două-trei zile, să ghicească de ce s-a ajuns la o astfel de schimbare politică în Ungaria", se arată în articolul publicat de Salzburger Nachrichten.

Partidul de dreapta Fidesz, care a obţinut cele mai multe mandate în Parlamentul de la Budapesta, şi extremiştii de la Jobbik intenţionează să le acorde maghiarilor din România şi Slovacia cetăţenia.

Semnatara articolului se teme că tocmai un astfel de gest ar putea duce la resuscitarea unor resentimente istorice mai vechi şi la posibile cereri teritoriale din partea Budapestei, "căci partidele Fidesz şi Jobbik cochetează cu ideea unei Ungarii Mari, o reminiscenţă destul de îngrijorătoare din anii 30 şi 40".

În acelaşi timp, ceea ce autoarea numeşte "discriminarea etnicilor maghiari din Slovacia şi România" a dus la diverse tensiuni între Ungaria şi aceste ţări, mai susţine Susanne Scholl. Editorialista conchide că aceşti factori ar putea duce, tocmai acum, la începutul secolului 21, "la izbucnirea unor noi conflicte motivate etnic în inima Europei".

Cu atât mai surprinzătoare e, potrivit Susannei Scholl, atitudinea Europei de a ignora aceste pericole. "E drept că tragedia elenă, criza economică şi erupţia vulcanului din Islanda i-au ţinut în tensiune pe politicienii europeni. Dar s-ar putea ca ignorarea evoluţiilor din Ungaria să se dovedească a fi fost un păcat grav", conchide editorialista din Austria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite