VIDEO Sute de tentative de fraudă la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În faţa liceelor bune, elevii au ieşit optimişti din examen
În faţa liceelor bune, elevii au ieşit optimişti din examen

La un an de la cel mai fraudat examen de maturitate, 230 de tineri din toată ţara au fost daţi afară din sală. Numărul atât de ridicat de elevi care au fost prinşi încercând să copieze se explică şi prin măsurile de securitate fără precedent.

Fiţuicile şi telefoanele mobile, metode de copiat Bacul la Bistriţa

29 de elevi bucureşteni prinşi cu fiţuici sau hands free au fost eliminaţi la proba de limba română a Bacalaureatului

VEZI AICI TOPUL CELOR MAI BUNE LICEE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA DUPĂ MEDIILE DE ADMITERE!

BAC HUNEDOARA: Doi elevi din municipiul Hunedoara şi o candidată din Lupeni, absolventă de seral, au fost prinşi copiind

Subiectele n-au fost uşoare, dar nici foarte dificile: texte din Mircea Eliade, Nichita Stănescu, I.L. Caragiale, dar cei 230 de candidaţi care au fost prinşi încercând să copieze ar fi procedat la fel indiferent ce le-ar fi picat. Numărul lor este de peste două ori mai mare decât cel al elevilor eliminaţi de la aceeaşi probă anul trecut - 105. Noutatea constă în mijloacele tehnice folosite: ceasuri capabile să afişeze fişiere text, pixuri cu bluetooth, dar şi copiuţe gata făcute, miniaturizate, cumpărate de pe internet. Surprinzătoare este şi decizia acestor elevi de a copia, ţinând cont de mediatizarea măsurilor de securitate din toate centrele de examinare.

În multe şcoli, sau chiar în sălile în care s-a ţinut proba scrisă de Limbă română, au existat camere video, nu a fost permis accesul cu telefoane mobile, iar inspectorii şcolari, însoţiţi de Poliţie, au făcut controale neanunţate. Cu toate acestea, doar în Bucureşti, 29 de elevi au încercat să folosească metode neortodoxe pentru a trece de Bacalaureat. Ionuţ (nume fictiv), elev al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau" din Capitală, a fost eliminat din examen după o oră de la începerea acestuia.  „În clasă era un webcam cu care filmau pe toţi colegii. Am cumpărat un memorator cu subiectele rezolvate, dar n-am apucat să scriu nimic pe foaia de examen. M-au dat afară", ne-a spus Ionuţ, primul eliminat.

Şcoala de „copişti" din Turnu Severin

Recordul numeric e deţinut însă de judeţul Mehedinţi: 33 de elevi. Nu mai puţin de 22 dintre aceştia au fost scoşi din centrele de examinare dintr-un singur liceu din Drobeta-Turnu-Severin. Încă 11 elevi, de la alte două unităţi de învăţământ, au fost eliminaţi din acelaşi motiv: tentativă de copiat.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean se declară surprinşi de faptul că atât de mulţi absolvenţi au încercat să fraudeze examenul, în condiţiile în care ştiau că sunt strict monitorizaţi.

„Este vorba despre trei elevi de la Liceul Auto, opt de la Colegiul Tehnic „Domnul Tudor" şi 22 de elevi de la Liceul de Construcţii „Lorin Sălăgean". Ei au fost surprinşi fie cu copiuţe, fie cu cărţi sau telefoane mobile în timpul examenului. Ţinând cont că avem supraveghere video, chiar nu mă aşteptam la aşa ceva", a declarat inspectorul şcolar general Emil Mirică.

Exemple de acelaşi gen au apărut însă în şcoli din toată ţara. La Arad au fost eliminaţi doi candidaţi, „prinşi de către supraveghetori când copiau de pe fiţuici". La Bistriţa, trei elevi s-au găsit în aceeaşi situaţie. „Doi aveau la ei fiţuici, iar unul un telefon mobil", precizează inspectorul şcolar local. Niciunul dintre elevii prinşi încercând să copieze nu va mai putea susţine examenul de maturitate mai devreme de toamna anului 2012, moment în care vor da încă o dată toate problele. Legea prevede că un elev prins încercând să fraudeze examenul naţional este automat eliminat din concurs şi nu mai poate participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.

Ministerul Educaţiei: „organizare firească"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că încrederea în corectitudinea examenului de Bacalaureat a crescut în ultimul an. Daniel Funeriu se arată mulţumit, într-o declaraţie pentru „Adevărul", că elevii care au încercat să copieze au fost prinşi. „Anul acesta am avut o organizare firească, aşa cum trebui să fie de foarte mulţi ani. Dacă am fi început să organizăm într-un astfel de mod Bacalaureatul de la începutul  anilor '90, acum am fi fost cu toţii într-o cu totul altă situaţie", comentează ministrul Daniel Funeriu.

Un an de la scandalul „Podu' Turcului"

Bacalaureatul din 2010 a fost motiv pentru unul dintre marile mari scandaluri care au zguduit vreodată sistemul de învăţământ. În urma unei investigaţii sub acoperire, s-a aflat atunci că foştii şefi ai liceului de la Podu'  Turcului (judeţul Bacău) vindeau fiecare notă din examen cu câteva sute de euro. Recent, Dumitru Ţopa, fostul director al Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă", a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar adjuncta lui, Doina Antohe, şi secretara liceului, Tatiana Moraru, la câte doi ani după gratii. Decizia, care nu e definitivă, a fost deja contestată cu recurs. Liceul din Podu' Turcului nu a mai primit dreptul să organizeze examen de Bacalaureat.

230 de candidaţi au fost eliminaţi ieri de la proba scrisă de Limbă română a Bacalaureatului pentru că au încercat să fraudeze examenul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite