UPDATE Şeful ANOFM, reţinut de DNA pentru luare de mită. Bian: Mi s-a spus că este o sticlă de whisky

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian, fostul şef ANOFM
Silviu Bian, fostul şef ANOFM

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost prins de procurorii anticorupție în timp ce primea mită 82.000 de lei, spun surse judiciare.

UPDATE 15:30 Anchetatorii DNA au ridicat bani şi două agende de la locuinţa lui Silviu Bian din Capitală

Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au percheziţionat duminică locuinţa din Bucureşti a secretarului de stat Silviu Bian, de unde au ridicat 1.300 de euro şi două agende, a declarat avocatul său, Cristian Ene, citat de Mediafax.

UPDATE 14:30 Preda: PDL nu suspendă automat în cazuri precum Bian fiindcă e aservit interesului unor inşi vicleni

Europarlamentarul Cristian Preda susţine că şeful ANOFM, Silviu Bian, ar fi trebuit suspendat automat din partid, dar nu se întâmplă aşa pentru că nici Statutul nu o permite, nici PDL nu este dispus să acţioneze prompt, fiind aservit interesului "unor inşi vicleni, care au pervertit sensul prezumţiei de nevinovăţie".

"Pentru orice persoană normal constituită, secretarul de stat surprins luând mită ar trebui suspendat din PDL. Nu se întâmplă aşa pentru că nici Statutul nu o îngăduie, nici organizaţia din care provine nu e dispusă să acţioneze cu promptitudine", scrie europarlamentarul PDL Cristian Preda într-o postare pe blogul său.

În opinia sa, "această nefericită combinaţie" le îngăduie adversarilor să acuze PDL ca întreg de corupţie.

UPDATE 13:30 Biroul Permanent al PDL Alba va discuta joi cazul şefului ANOFM, Silviu Bian, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, reţinut pentru luare de mită.

UPDATE 11:50 AJOFM Braşov: nu sunt preconizare disponibilizări în cadrul instituţiei

Reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov au refuzat să comenteze reţinerea lui Bian. Au refuzat să discute subiectul, în schimb au dat un comunicat de presă sec: "Menţionăm că evenimentele prezentate în presă nu au avut loc la sediu AJOFM Braşov şi faptul că nu sunt preconizare disponibilizări în cadrul instituţiei în perioada următoare". Vezi aici mai multe detalii!

UPDATE 11:30 DNA: Secretarul de stat Silviu Bian a primit mită 22.000 de euro şi 19.000 de lei de la funcţionari ai ANOFM

Secretarul de stat Silviu Bian a primit în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM pentru a cofinanţa posturile, el fiind prins sâmbătă când primea alţi 82.000 de lei. Vezi aici detalii!

UPDATE 9:20 Silviu Bian va fi adus duminică, în jurul orei 12.30, la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă.

Preşedintele ANOFM susţine că el a mers la Braşov la o petrecere organizată cu prilejul zilei de naştere a unui angajat al AJOFM Braşov, unde a primit cadou o pungă în care i s-a spus că este o sticlă de whisky din partea salariaţilor direcţiei judeţene de muncă. Bian a susţinut în faţa procurorilor că nu s-a uitat în pungă şi nu ştia că sunt bani acolo.

Banii pe care Bian i-ar fi primit mită nu erau marcaţi. Angajaţii AJOFM Braşov susţin că ei au făcut chetă pentru a-i da mită şi că l-au denunţat pentru că Silviu Bian le cerea în mod constat bani pentru a-i menţine în funcţii, potrivit procurorilor DNA:

Procurorii DNA fac verificări şi în alte judeţe la sediile AJOFM pentru a vedea dacă Silviu Bian a cerut mită şi de la alţi angajaţi pentru menţinerea în funcţii.

UPDATE 02:50 Audierea lui Silviu Bian s-a încheiat la ora 2.30. Potrivit avocatului Ene, secretarul de stat s-a declarat nevinovat. Ordonanţa de reţinere a fost emisă, duminică, în jurul orei 1.00.

................................................................................................................................

Ce s-a întâmplat sâmbătă:

UPDATE 23:40 Şeful ANOMF este audiat la DNA de aproape 3 ore, potrivit Realitatea TV

UPDATE 23:00 Avocatul Cristian Ene, care îl reprezintă pe oficialul ANOFM, a ajuns la DNA. El a confirmat că a fost solicitat de clientul său Silviu Bian, adus de anchetatori de la Braşov.

Bian va fi adus la sediul DNA din Bucureşti. Urmează să dea declaraţii, după ce a fost prins în flagrant, la Braşov, luând mită de la subalternii săi. Procurorii efectuează în acest moment percheziţii la biroul lui Bian şi în mai multe locuri.

UPDATE Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, despre acest caz: "Un singur mesaj am de transmis: în sfârşit justiţia îşi face treaba. Este un semn că politicul nu intervine în actul de justiţie. Nu contează funcţia, dacă a greşit să plătească."

Citiţi şi Silviu Bian: Salariu de bugetar, avere de magnat

Se pare că aceasta era o practică a sa, iar Bian nu era prima faptă de acest gen, spun surse citate de Realitatea TV.

Bian ar fi cerut aceşti bani oamenilor pe care îi numise în diverse funcţii. La Braşov s-a întâlnit cu un subaltern de la AJOFM, iar suma era strânsă de la mai mulţi colegi de acolo.

Anchetatorii verifică dacă şi în alte judeţe au fost astfel de cazuri.

Cornelia Corescu, şefa ITM Timiş, reţinută pentru că îi ierta pe cei care dădeau bani la partid

Potrivit unor surse DNA, un denunţător a declarat anchetatorilor că s-a săturat să plătească astfel de taxe.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Ioana Şanta, a declarat că există suspiciuni legate de faptul că Silviu Bian ar fi menţinut în funcţie anumiţi subalterni de la agenţiile judeţene cerând în schimb anumite sume de bani.

Citiţi aici mai multe declaraţii ale oficialilor Ministerului Muncii despre acuzaţiile aduse lui Silviu Bian.

Ministrul Municii, Sulfina Barbu, a declarat presei sâmbătă că oricine e implicat într-o astfel de afacere trebuie să plece imediat pentru a nu afecta imaginea instituției.

Biroul de presă al DNA a precizat, pentru Mediafax, că instituția derulează o acțiune însă nicio persoană nu a fost reținută, iar orice măsură preventivă ce va fi luată va fi comunicată presei.

Silviu Bian (51 de ani) este preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu rang de secretar de stat, şi preşedintele Consiliului de Administraţie al ANOFM.

Potrivit unui CV publicat de money.ro, Silviu Bian este absolvent al Academiei de Studii Economice, iar înainte de 1989 a lucrat ca economist. A intrat în politică în anul 1992, fiind membru fondator al PD. A mai fost preşedinte al ANOFM în perioada 2005-2006, în timpul Guvernului Tăriceanu. Actualul mandat la conducerea Agenţiei a început în 2008, când a fost propus de PDL Alba, unde este vicepreşedinte.

El a fost iniţial şef al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba şi a fost promovat la nivel central de gruparea din PDL condusă de Ioan Oltean.

UPDATE Silviu Bian a fost adus de la Braşov la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti. El urmează să fie audiat în această noapte. Bian va fi reprezentat în faţa instanţelor de judecată de avocatul Cristian Ene.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM- instituţie care funcţionează sub autoritatea Ministerului Muncii), Silviu Bian, a fost prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie în timp ce prima 80.000 de lei, de la o persoană.

Potrivit unor surse judiciare, banii ar fi fost ceruţi şi primiţi de la angajaţi ai AJOFM Braşov pentru a fi menţinuţi în funcţii.

Silviu Bian este secretar de stat şi membru PDL. El face parte din conducerea organizaţiei Alba a partidului, din luna februarie a acestui an fiind vicepreşedinte al filialei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite