Reforma educaţiei începe în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii din Galaţi vor preda literatura română cu ajutorul ecranizărilor după romane din programă, în timp ce în Vrancea şi profesorii care dau titularizarea vor fi supravegheaţi video. Rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat îi forţează pe inspectorii şcolari şi pe directori să găsească soluţii pentru ca istoria să nu se repete şi anul viitor.

După dezastrul de la Bacalaureat, toată lumea caută vinovaţi. La Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Galaţi, unde s-au obţinut cele mai proaste rezultate din oraş (promovabilitatea a fost de doar 3,72%), conducerea arată cu degetul către toţi cei implicaţi: elevii, familiile acestora, dar şi sistemul de învăţământ bolnav. Gabriel Gogoncea, directorul instituţiei, invocă chichiţe procedurale, evitând problemele manageriale: „Noi am avut înscrişi la examen 105 elevi din promoţia curentă şi 120 din promoţiile anterioare.

Citiţi şi:

Cine sunt directorii vinovaţi de dezastrul de la Bacalaureat

Baconschi: Nu mai ţin minte nota de la bacalaureat, dar, în orice caz, nu am copiat

Cei din promoţiile anterioare au tras în jos  procentul de promovabilitate al şcolii. Problema este şi a elevilor proveniţi din şcolile de arte şi meserii care nu ar fi trebuit să meargă pe filiera asta, a susţinerii examenului. Nu mi se pare corect". O altă problemă ar fi că majoritatea elevilor colegiului provin din familii dezorganizate. „La liceele industriale nu se învaţă! Ăsta este adevărul! Pe lângă asta, cei mai mulţi elevi ai noştri provin din familii dezorganizate sau au părinţii plecaţi din ţară", a spus profesorul.

Silvia Tudor, profesor de matematică, susţine şi ea că, pe lângă subiectele extrem de dificile din acest an, de vină a fost şi dezinteresul elevilor: „Subiectele pentru M2 au fost foarte dificile. Elevii au un nivel de pregătire scăzut. Unii dintre ei au venit aici cu note de 4 de la examenul de capacitate. În general, sunt elevi de nota 5. Sunt preocupaţi de obţinerea permisului de conducere, nicidecum de şcoală".

La şcoală, ca la Mall

Profesorii de la „Traian Vuia" au imaginat o metodă originală pentru a suplini lipsa lecturii care să ducă la creşterea performanţelor pe viitor. Pentru că nu le place să citească şi nici nu pot fi motivaţi s-o facă, din toamnă elevilor colegiului li se vor proiecta filme ecranizate după operele literare aflate în programa pentru Bac. „Elevii vin cu un singur caiet la şcoală şi îl folosesc pentru toate obiectele. Nu mai spun că la literatura română nu se citeşte nimic. M-am gândit să fac ceva din toamnă în acest sens. Dacă tot nu vor să citească, să le pun la clasă filme făcute după romane şi să le urmărească. Măcar aşa să bage ceva la cap", a declarat directorul Colegiului Tehnic „Traian Vuia".  

De anul viitor, elevii din Dragalina îşi vor găsi alt liceu

image

Conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi spune că planurile de transformare a Colegiului „Traian Vuia" într-un „duplex de cinematografe şcolare" ar putea să fie inutile deoarece liceul este programat să fie desfiinţat din toamnă, iar cei 600 de elevi să fie mutaţi în altă parte. „Îl vom comasa cu un alt liceu din Galaţi, «Radu Negru», dar profesorii vor putea să-şi pună în aplicare şi în noua organizare planurile de reformă a actului de predare. În principiu, cred că un sistem de predare multimedia poate fi foarte eficient. Internetul este un exemplu de interes pentru multimedia", spune Doru Răzmeriţă, şeful ISJ Galaţi.

Nu doar elevii reprezintă o problemă în sistemul de învăţământ. În Vrancea, inspectorul şcolar general vrea să fie sigur că dascălii care ajung la catedră sunt bine pregătiţi. Astfel, aspiranţii vor fi monitorizaţi în timpul examenului de titularizare de camere video, la fel ca şi elevii care au susţinut Bacalaureatul. „Instalarea camerelor video în cele două centre unde se va susţine titularizarea are ca principal scop înlăturarea suspiciunilor că examenul nu este corect, asigurându-se astfel un grad maxim de transparenţă", a declarat Stan Rogoz, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea.

Dascălii care s-au pregătit temeinic pentru a deveni titulari susţin că aceste măsuri nu-i afectează. „Îmi este indiferent dacă vor fi sau nu camere video la examen, atâta timp cât am învăţat. Nu am copiat niciodată în viaţa mea, aşa că nici acum nu am de gând să apelez la astfel de metode pentru a reuşi", a declarat  Viorica Chirilă. Nu toţi sunt însă de acord. „Cred că va exista o presiune şi s-ar putea să nu mă pot concentra cum trebuie din cauza camerelor. Voi sta cu grija că dacă fac chiar şi cea mai mică mişcare voi fi dată afară din examen", a explicat Nicoleta Grosu, care vrea să ocupe un post de învăţătoare. În acest an, concurenţa la examenul de titularizare, care va avea loc pe data de 13 iulie, este acerbă, pe cele 64 de locuri înscriindu-se nu mai puţin de 770 de candidaţi. Probele practice se vor desfăşura pe 11 iulie în unităţile de învăţământ afişate la sediul ISJ. 

"Dacă tot nu vor să citească, să le pun la clasă filme făcute după romane şi să le urmărească. Măcar aşa să bage ceva la cap.''
Gabriel Gogoncea director Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Galaţi

Admitere fără Bac

Dumitru Mnerie, rectorul Universităţii particulare „Ioan Slavici" din Timişoara, spune că rezultatele de la Bac nu ar trebui să influenţeze admiterea la facultate. Acesta propune înlocuirea examenului cu un an de pregătire, în care tinerii să fie orientaţi strict spre domeniul în care vor să studieze. „Ar fi fost bine ca să existe un an pregătitor - un an în care elevii, oricum absolvenţi, chiar cu sau fără Bacalaureat, să beneficieze de un an de pregătire pentru învăţământul superior. Cei care nu au obţinut diploma ar putea să urmeze aceste cursuri de pregătire pentru anul viitor şi, mai ales, pregătirea pentru facultăţile şi universităţile spre care vor să se orienteze. Ar face astfel o muncă utilă şi un scop bine fixat. De exemplu, în pregătirea inginerească, se înregistrează o promovabilitate mult prea scăzută faţă de exigenţele care ar trebui să existe. De aceea, un an pregătitor ar fi foarte util", a declarat Mnerie.

Liceu de elevi rataţi, desfiinţat

În acest an, o singură elevă din cei 156 de candidaţi de la Grupul Şcolar „Duiliu Zamfirescu" din Dragalina a reuşit să ia notă de trecere la Bac. Roxana Bulică a obţinut media 6,01. Anul trecut, la liceul din localitate au intrat în prima sesiune 122 de elevi şi au promovat 4, iar în toamnă din cei 112 candidaţi au fost admişi 19.

Procentul de promovabilitate, care a scăzut drastic de la un an la altul, a atras controale anul trecut. „Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar propune mutarea elevilor şi închiderea liceului, din două motive: rezultate foarte slabe şi condiţiile improprii din punct de vedere al spaţiului", a declarat inspectorul-şef Tudor. Inspectoratul Şcolar Călăraşi propune însă transformarea liceului în şcoală profesională începând cu anul şcolar 2012 - 2013. Decizia finală o va lua Ministerul Educaţiei. „Rezultatele sunt slabe pentru că avem elevi navetişti sau înscrişi la cursuri fără frecvenţă. Matematica şi fizica le-au creat probleme", motivează directorul Daniel Nicolescu.

Au copiat la examen prin rotaţie

La Colegiul „Alexandru Vlahuţă" din Râmnicu Sărat, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 99,48%. Motivul: sistemul de supraveghere video a funcţionat alternativ, câte o jumătate de oră pe fiecare jumătate de sală. Dacă în unele centre de examinare camerele de supraveghere au fost montate în colţul tablei fiind posibilă supravegherea întregii clase, în altele camerele au fost montate pe catedre şi orientate periodic în câte unul dintre colţurile clasei, lăsând astfel loc de suspiciune că elevii au putut copia. „Camera nu poate cuprinde întregul plan. Am fost nevoiţi să o rotim în aşa fel încât să prindem în cadru şi o parte şi cealaltă a clasei.

Este normal, că unii dintre elevi au rămas, la un moment dat, descoperiţi", a explicat Daniel Pruteanu, informaticianul colegiului. Conducerea şcolii are însă convingerea că montarea camerele de supraveghere s-a făcut corespunzător şi că rezultatele arată buna pregătire a elevilor, nicidecum faptul că ar fi copiat.  „Eu nu am dubii despre rezultatele elevilor noştri pentru că le ştiu capacitatea şi rezultatele. Dacă s-ar repeta examenul de Bacalaureat cu domnul ministru de faţă, vă garantez că rezultatele ar fi aceleaşi", a declarat preotul Ştefan Andrei, directorul Colegiului „Alexandru Vlahuţă".

Diplome şi premii pentru cei care au luat 10

Liceenii din Bănie care au obţinut media 10 la Bacalaureat au fost premiaţi miercuri de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Tinerii au primit din partea edilului diplome de excelenţă şi „un premiu simbolic pentru o mini vacanţă". La festivitatea din Prefectura Dolj au venit şapte elevi din cei zece care au reuşit performanţa de a termina liceul cu brio. Toţi tinerii prezenţi au spus că se vor îndrepta către facultăţi din Craiova sau Bucureşti.

Doi dintre cei trei absolvenţi care au promovat Bacalaureatul cu 9,93, cea mai mare medie din judeţul Sălaj, sunt din afara reşedinţei de judeţ, Zalău. Paula Fetea este din Racâş, un sat din comuna Hida, judeţul Sălaj, şi a absolvit liceul la Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu", din centrul de comună, cu media 10. Aceeaşi notă a obţinut-o şi Daniel Coste, de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu" din Jibou. Cel de-al treilea absolvent cu 9,93 la Bac este Anamaria Bărburaş, de la Colegiul Naţional „Silvania" Zalău.

Filmele, în clasele din Occident din anii ‘90

Predarea cu ajutorul filmelor, mai ales la orele de literatură, se practică în şcolile din Marea Britanie şi Statele Unite de peste 15 ani.Pentru că elevii nu mai au răbdare să citească operele clasice, Shakespeare, varianta filmată, a pătruns în sălile de curs şi a reuşit, povestesc profesorii, să stârnească interesul elevilor suficient cât să-şi dorească după aceea să şi pună mâna pe carte.De multe ori, elevilor li se cere să facă apoi apoi lucrări ce au înţeles din opera respectivă, iar dascălii au fost surprinşi să observe că această metodă de predare aprinde imaginaţia multora dintre studenţi: ei primesc, pe post de eseu, versuri de la versuri de hip-hop pe tema unei piese de teatru, sau chiar filmuleţe în care dramaturgul este reinterpretat conform înţelegerii adolescenţilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite