Piesele auto piratate, pericol de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2010 au fost identificate şi capturate de autorităţi 15.000 de piese contrafăcute
În 2010 au fost identificate şi capturate de autorităţi 15.000 de piese contrafăcute

Componentele auto fabricate „pe vapor“ fac, anual, în traficul din  ţara noastră, zeci de victime. În primele zece luni din 2010, pe drumurile din România s-au produs 22 de accidente din cauza defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor. Bilanţul: 7 morţi şi 26 de răniţi grav.

Recesiunea a dus la o dezvoltare fără precedent a pieţei de componente auto contrafăcute, fenomenul fiind în continuă creştere.

Mai citeşte şi:

Taxa auto 2011 pune România pe butuci

Timişorenii speriaţi de triplarea taxei de prima înmatriculare fac coadă la Registrul Auto

Preşedintele Ford România: Avem aproape 20 de furnizori

Deşi au o calitate inferioară, diferenţa mare de preţ a făcut ca aceste produse pirat să fie preferate de cumpărători, în ciuda pericolului la care se expun. Poliţiştii susţin că multe dintre accidentele rutiere grave au drept cauză folosirea acestor piese falsificate, care se uzează mult mai repede decât cele originale.

De pildă, expertizele arată că distanţa în care un autovehicul dotat cu plăcuţe de frână piratate se opreşte este de două ori mai mare decât în cazul folosirii celor omologate. În consecinţă, şi riscul în trafic este de două ori mai mare.

Subcomisarul Marian Ioniţă de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al Poliţiei Capitalei consideră că „preţul mic este un avantaj al falsurilor, fiind preferate de cumpărătorii care cred că fac economii în această perioadă de criză financiară, cumpărând produse ieftine, dar de proastă calitate. De fapt, ei îşi pun viaţa în pericol". 

Lege blândă, pericol mare

Reprezentanţii Dacia Group spun că piesele cel mai des contrafăcute sunt tocmai cele de securitate: plăcuţele de frână, discurile de ambreiaj, kit-urile de distribuţie, pivoţii şi filtrele (de ulei, motorină sau aer). Iar legislaţia în domeniu nu-i concepută să-i sperie pe neguţătorii de falsuri.Potrivit Ordonanţei 80/2000, vânzarea produselor contrafăcute de exploatare utilizate la vehiculele rutiere este considerată doar contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. Spre comparaţie, punerea în circulaţie a produselor cosmetice contrafăcute este infracţiune, potrivit Legii 84/1998, privind mărcile şi indicaţiile geografice, iar vânzătorul poate fi trimis la închisoare.

Piese chinezeşti pentru maşini româneşti

Poliţiştii spun că, în prezent, aproape toate componentele pentru autovehiculele de producţie autohtonă au fost falsificate, de la elemente de caroserie şi baterii până la plăcuţe de frână şi filtre de ulei. Practic, se poate face un autoturism doar din componente pirat şi costă de două ori mai puţin decât una originală. Potrivit comisarului-şef Marius Oprea, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor de la Poliţia Capitalei, „majoritatea subansamblelor contrafăcute pentru produsele Grupului Dacia-Renault sunt importate din China, Taiwan şi Turcia.

De altfel, cele mai multe piese contrafăcute de pe piaţa românească sunt destinate automobilelor produse în ţara noastră". Mai grav este faptul că aceste piese contrafăcute se găsesc în magazine de profil. La Craiova, de exemplu, poliţiştii au găsit componente de autoturisme Dacia falsificate, într-un magazin care vindea subansamble Daewoo.
Cele mai multe piese contrafăcute au fost găsite în judeţul Argeş, la Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, dar şi în judeţul Arad. Piaţa neagră a produselor falsificate a crescut în Bucureşti şi zonele limitrofe, mai ales în ultima perioadă. Mii de componente contrafăcute pentru Logan şi Sandero au fost găsite la vânzare în urma controalelor făcute de poliţişti la câteva societăţi din Capitală şi Ilfov.

15.000 de Falsuri

Conform datelor furnizate de Dacia, „în 2010 au fost identificate şi capturate de autorităţi 15.000 de piese contrafăcute. Capturile au fost la nivel de comerciant, pentru piese puse pe piaţă". În ultimii doi ani au fost confiscate la frontieră pieste 30.000 de pese falsificate.
Aproximativ 80% din acestea proveneau din China, restul din Turcia şi Taiwan. Cifra se referă la confiscările făcute în urma cererilor depuse de titularii drepturilor de autor. Astfel, numărul real este de fapt mult mai mare. Nu au scăpat de piratarea plăcuţelor de frână, a bucşelor şi a bateriilor nici mărcile Ford, Opel şi BMW, dar într-o proporţie mult mai mică.

Pierderi de milioane de euro

Grupul Renault confirma, acum câteva luni, într-o conferinţă de presă, faptul că în România pierde anual aproximativ şase milioane de euro din cauza negustorilor de piese contrafăcute. Silviu Sepciu, de la Direcţia de Comunicare a Dacia Group, a confirmat pentru „Adevărul" că „prejudiciul înregistrat, de la începutul acestui an, de către Grupul Renault este de aproximativ cinci milioane de euro". Statisticile relevă faptul că, la nivel mondial, fiecare producător de autovehicule pierde până la 130 de milioane de euro din cifra de afaceri din aceeaşi cauză, iar media globală este de 12 miliarde de euro pierderi.

"Falsurile sunt preferate de cumpărătorii care cred că fac economii în această perioadă de criză financiară. De fapt, ei îşi pun viaţa în pericol."
Marian Ioniţă Serviciul de Investigare a Fraudelor - Poliţia Capitalei

Cum ne ferim de „făcături"

Poliţiştii spun că trebuie să cerem certificate de garanţie pentru orice subansamblu auto pe care îl achiziţionăm. Astfel am avea certitudinea că produsul este original, în cazul în care nu sunt şi acestea falsificate. Trebuie să mai fim atenţi la timbrul Registrului Auto Român (RAR), la însemne, dacă sunt aplicate sau inserate, şi, nu în ultimul rând, la greutate. Multe dintre piesele contrafăcute, mai ales elementele de caroserie, sunt şi de două ori mai grele decât cele originale. De altfel, autorităţile au întocmit un document împotriva contrafacerii, prin care arată principalele deosebiri dintre original şi fals.

5 milioane de euro a pierdut Grupul Renault anul acesta din cauza vânzătorilor de piese auto piratate.

s
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite