Parchetul General a început urmărirea penală în cazul bebeluşului ars în incubator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva moaşei, a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântu Ioan" din Capitală şi a firmei de întreţinere a incubatoarelor Maternităţii Bucur, acolo unde, în noiembrie 2009, un copil a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului. Părinţii cer despăgubiri în valoare de un milion de euro.

Acuzarea a încadrat incidentul la vătămare corporală gravă din culpă şi neglijenţă în serviciu. Anul trecut, în luna noiembrie, Alexandru, a fost uitat în incubator la numai câteva zile de la naştere. Asistenta avea grijă de 27 de copii aflaţi la etaje diferite. Între timp, a mai asistat şi la două naşteri, astfel că nu a supravegheat copiii din incubatoare.

Părinţii copilului au venit astăzi la Parchetul General pentru a vorbi cu procurorii."Dorim ca cei vinovaţi să au distrus viaţa un copil să plătească. Cerem un milion de euro despăgubiri şi avem de gând să dăm în judecată şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus Betrice Comăniceanu, avocatul părinţilor.

Mai citiţi şi:

Cum a salvat doctorul Dan Mircea Enescu peste 150.000 de copii

Bebeluşul ars în incubator va mai fi operat

Asistenta care a uitat copilul în incubator, suspendată şase luni

Anchetatorii susţin însă că asistenta trebuia să supravegheze mai atent copiii mai ales că ştia că sunt probleme şi la incubatoare. Cadrul medical şi-a motivat neglijenţa prin faptul că în momentul producerii incidentului, era singură pe secţie.

Deşi vechi şi defecte, incubatoarele de la maternitatea Bucur erau totuşi folosite. Mai mult, erau puşi chiar câte doi copii în acelaşi aparat. "Am evaluat incubatorul. Este vorba despre un aparat făcut în 1973, care nu corespundea parametrilor de temperatură, umiditate şi ventilaţie", a declarat Lazăr Iordache, directorul Oficiului pentru Dispozitive Medicale.

Singură la pe tură

Asistenta Emilia Baron a povestit reporterilor "Adevărul" despre condiţiile din spital ". „Am lucrat 20 de ani în Spitalul Bucur şi de tot atâta timp exista şi incubatorul unde am fost nevoită să-i pun pe cei doi copii", a spus asistenta.

Ea a fost demisă din funcţie imediat după incident, de către directorul Maternităţii Bucur, Alexandru Ciocâlteu.

„Şase copii aveau nevoie de incubator, iar spitalul are doar trei. Înghesuiţi, unul dintre cei doi bebeluşi care erau în incubator probabil că s-a mişcat şi s-a ars", a mai spus fosta angajată a Maternităţii Bucur. Ea a adăugat că în noaptea dintre 13-14 noiembrie era singura prezentă la serviciu. Era responsabilă atât pe secţia de naşteri, cât şi pe cea de neonatologie. „Din cauza programării făcute de către conducerea spitalului, restul colegilor erau fie în concediu de odihnă, fie în cel forţat, impus de Guvern", a precizat Emilia Baron.

Astfel, asistenta avea în grijă 27 de copii, plus cei din sala de naşteri care se năşteau sau urmau să se nască.

Şefele asistentei, sancţionate la salariu

Până la decizia altor foruri, contractul de muncă al asistentei medicale a fost desfăcut, iar salariile şi indemnizaţiile şefului Secţiei Neonatologie, dr. Filofteia Dragomir, şi al asistentei şefe, Dana Stan, au fost reduse cu 10 % timp de trei luni. De asemenea, cele două şefe au fost schimbate din funcţie.

„Nu putem să le dăm afară şi pe ele. Codul muncii aşa e făcut, ţine cu angajatul. Astea au fost măsurile pe care le-am putut lua împotriva lor", a declarat managerul Spitalului „Sf. Ioan", Alexandru Ciocâlteu.

Alexandru va trebui să facă naveta între spital şi casă până va deveni adult.

Bebeluşul a suferit arsuri de gradele 2 şi 3 pe circa 20% din suprafaţa corpului, pe sclap, pe faţă şi pe picioare. Chiar dacă acum este în afara oricărui pericol, micuţul Alexandru va avea nevoie de îngrijiri medicale mulţi ani de acum înainte şi chinul lui abia a început, spun medicii. Alexandru va trebui să facă naveta între spital şi casă până va deveni adult.

Medicii spun că operaţiile suferite de bebeluş în iarnă nu sunt ultimele şi că micuţul va mai avea nevoie şi de alte intervenţii chirurgicale pentru că se află în creştere iar grefele de piele puse la operaţiile de până acum vor trebui înlocuite în câţiva ani.

„El va fi supravegheat până când va creşte mare. Când va avea 5-6 ani grefele vor deveni insuficiente şi va fi nevoie de alte operaţie“, a spus Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, cel care l-a operat pe Alexandru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite