Nici gratis nu vor să înveţe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care au picat Bac-ul nu se înghesuie nici la meditaţiile gratuite oferite de universităţile aflate în căutare disperată de studenţi. Nici 1% din cei 4.000 de absolvenţi de liceu care au picat Bacalaureatul nu participă la sesiunile de meditaţii organizate în unităţile de învăţământ timişorene.

Aproape 4.000 de elevi din Timişoara n-au reuşit să ia notă de trecere la Bacalaureat. Doar 15 dintre ei, însă, au venit la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA) să participe la meditaţiile oferite gratuit la matematică. În prima zi de curs, niciunul dintre ei nu a dat pe la şcoală. În timp ce elevii timişoreni spun că sunt plecaţi în vacanţă, mai receptivi la iniţitiva celor de la Universitate au fost cei din judeţele limitrofe. Laura Drăgan a venit cu colega ei tocmai din Hunedoara special pentru a participa la cursurile oferite de cei de la FEAA.

Tupeu de elevă picată la Bac: "Sunt plecată în vacanţă! N-au decât să ţină meditaţiile gratuite!"

Tânăra mărturiseşte că matematica a reprezentat punctul ei slab la examenul de Bacalaureat. „Am luat 8,6 la Română şi peste 8 la Biologie. Numai la Matematică am luat 4. A fost slăbiciunea mea. Am văzut la televizor că cei de la Timişoara organizează meditaţii şi am venit la Timişoara. După două zile pot să spun că mă ajută cursurile. Asta întrucât consider că am baza necesară, iar doamnele profesoare mă ajută să mă lămuresc cu tot ce nu înţeleg", a mărturisit aceasta.

Citeşte şi:  Elevii braşoveni preferă vacanţa în locul meditaţiilor gratis

 „Cu ocazia meditaţiilor, mai vizitez şi eu Timişoara", a explicat Laura râzând. Cosmin Budu a venit împreună cu colegul lui de liceu la meditaţiile de la universitate pentru că, susţin ei, în liceu n-au învăţat mai nimic. „Au citit părinţii mei în ziar despre meditaţii şi am hotărât să venim. Ne prinde bine.Noi am terminat Liceul Industrial Electrotimiş din Timişoara, unde nu făceam deloc matematică. Aveam medii mari, dar profa ne dădea liber, în loc să ţină orele. Normal că am picat la Bac", spune Cosmin. „Meditaţiile ne ajută foarte mult, dar ne dăm seama că este nevoie şi de muncă individuală. Avem destul de mult de recuperat", este de părere prietenul lui Cosmin, Robert Kaurek. Cei doi spun că, în cazul în care vor promova examenul maturităţii, se vor înscrie la Universitatea Politehnica din Timişoara.

Meditaţii fără studenţi

Dacă la matematică s-au strâns 15 elevi pentru meditaţiile gratuite, profesorul care urma să predea informatica s-a trezit că nu are pe cine ajuta. „Eu chiar m-am pregătit. Am parcurs programa şcolară şi eram gata să-i ajut să treacă. Se pare că nu am cu cine lucra, pentru că nu a venit niciun elev la meditaţii. Poate vine careva în zilele următoare", a declarat Cornelia Muntean, conferenţiar universitar în cadrul FEAA, profesorul care s-a oferit să-i mediteze pe tinerii care au picat Bacul la Informatică. Orele sunt programate de luni până vineri, până la sfârşitul lunii iulie, când dascălii vor intra în concediu. Profesorii de la FEAA nu sunt plătiţi suplimentar pentru meditaţii.

110.000 de elevi nu au promovat în prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an.

La licee, cursurile sunt doar de formă

La Grupul Şcolar Industrial CFR Timişoara, în timpul orelor în care s-au anunţat meditaţiile, la şcoală nu au fost de găsit nici elevii, nici profesorii. În timp ce pe avizierul şcolii se anunţă că meditaţiile la matematică au loc între orele 10.00 şi 12.00, la ora 11.00, în şcoală nu se găsea nici urmă de elev sau de profesor. „Nu ştiu dacă se ţin meditaţiile. Se ţin când vor elevii. Cine vrea să facă şcoală face, nu trebuie să tragem noi de ei. Avem alte treburi acum", a declarat Marius Huzoiu, directorul liceului.

„E prea târziu pentru noi"

La Liceul Alimentar din Timişoara, la meditaţii s-au prezentat 20 de elevi. Aceştia spun însă că vin doar de formă, pentru că nu înţeleg nimic din materii. „Am picat la toate cele trei materii. Noi am venit la meditaţii, dar nu înţelegem nimic. E prea târziu acum să mai învăţăm ceva. Noi speram să luăm Bacalaureatul altfel, cum l-au luat şi colegii noştri din anii trecuţi. Ce să facem dacă acum i-a apucat pe ăştia să schimbe. Am picat noi de fraieri. Măcar noi venim la meditaţiile astea, cine ştie, poate rezolvăm ceva", a mărturisit Ovidiu Pavlovschi. Alţii cred că au avut ghinion cu carul. „Nu prea înţelegem noi mare lucru din ce se face acum. Trebuia să facem asta din clasa a IX-a. Am avut ghinion. Dacă dădeam Bac-ul anul trecut, îl luam sigur", spune Andreea Grădiniţaru, fostă elevă a Liceului Alimentar.

Profesorii spun că nu mai speră să poată schimba ceva. „Vin zilnic, în jur de 20 de elevi. Noi sperăm să se şi prindă ceva de ei. Unii sunt elevi din mediul rural, unii au alte preocupări. Noi i-am avertizat de la începutul anului să înveţe pentru Bacalaureat. Ne bucurăm totuşi, dacă mai vin la meditaţii", a declarat Andreea Munteanu, director al unităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite