Ministrul Sănătăţii, la videochatul "Adevărul": Din punctul meu de vedere, responsabilii pentru tragedia de la Giuleşti n-ar mai avea ce căuta în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat astăzi, la videochatul "Adevărul", că nu ar sta niciodată în funcţie dacă nu ar crede că în sistem se pot face lucruri bune.

Despre posibila demisie

M-am gândit la demisie în primele momente de la producerea incidentului. Întrebarea pe care eu trebuia să mi-o pun era : dacă să mă ridic şi să plec, pentru că era situaţia cea mai simplă, sau să continui?

Reformele trebuiesc însă continuate pe sistemul medicale. Unele dintre ele nu îşi vor arăta rodul imediat. Dacă nu aş crede că se pot face lucruri bune pentru acest sistem, nu aş sta niciodată în această funcţie.

La Maternitatea Giuleşti a existat personal care să fie la locul de muncă. La Terapie Intensivă este evident că persoana care trebuia să aibă grijă nu era acolo.

Nu este corect să spunem că lipsa de personal a fost problema la Maternitatea Giuleşti.

Citiţi şi:

Cseke Attila: Am cerut deblocarea a mii de posturi în sistemul sanitar

Ionut : Considerati ca aveti pregatirea si background-ul profesional necesar pentru a va indeplini in conditii de eficienta responsabilitatile aferente functiei?

Nu eu trebuie să fac evaluarea asta, ci alţii. Pot spune că au fost mulţi miniştrii ai Sănătăţii care nu au fost medici.

Moderator: I-aţi cerut demisia doctorului Marinescu?

Eu nu puteam să îi cer demisia domnului Marinescu, pentru că nu este în subordinea mea, I-am cerut însă ieri primarului Capitalei.

Moderator: Ce ştiţi despre starea Maternităţii Giuleşti.

Pe parte administrativă, Primăria Capitalei se ocupă din 2008 de maternitate, ei trebuia să facă controale. Aici este vorba şi despre o greşeală umană a uneia dintre persoanele care trebuiau să îşi facă treaba.

Nu am avut plângeri la Maternitatea Giuleşti şi nu am trimis controale.

Moderator: Puteţi sancţiona managerii spitalelor unde sunt probleme?

Pe parte admninistrativă nu pot sancţiona managerii cu probleme, dar însă pot atrage atenţia asupra chestiunii.

Vorbim de această tragedie la Bucureşti. Nu îmi doresc şi nu doresc nimănui, dar ţara asta este mare, sunt spitale peste tot. De aceea e o soluţie bună trecerea spitalelor în administraţia autorităţilor locale.

Medic : Va propun: separati privatul de stat, scoateti toate sefiile de sectie la concurs. Stiati ca sefii de sectie sunt numiti pe viata? Ce sanse acordati profesonistilor in fata acestor indivizi care va tin sistemul in loc? Inainte de achitarea datoriilor faceti audit in spitale. Identificati capusele, identificati hotiile din sistem, cereti transparenta din partea CAS. sa faca public lunar modul cum cheltuie banii.

Se face un concurs şi apoi se încheie o înţelegere între cele două părţi. Sunt multe situaţii în care pacientul se adresează spitalului public, i se recoltează analizele sau se fac anumite examinări şi este chemat după amiază la cabinetul privat.

Medicul de la spitalul public nu va mai putea lucra şi în mediul privat. Am convingerea că marea majoritate vor rămâne la spitalele publice.

Alex : E adevarat ca toti medicii ginecologi din spitalul din Focsani si-au dat demisia pentru ca nu aveau nimic in spital?

Nu, nu am auzit.

Moderator: Aveţi un răspuns din partea colegilor din Executiv legat la faptul că ne mor copiii în spitale?

Eu cred că o să avem un răspuns. Minuni în sistemul sanitar românesc nu se pot face, de pe o zi pe alta. Faptul că am avut 18 miniştrii ai Sănătăţii este total contraproductiv. Când a încercat cineva să îşi implementeze o viziune ori a fost schimbat, a plecat sau a venit un alt guvern.

Finanţarea pe salariile personalului medical vine de la acel contract încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu de la autorităţile locale

Moderator: Ce se întâmplă cu lipsa de aparate pentru prevenirea şi stingerea incendiilor?

Chiar anul acesta o să reorientăm nişte sume pentru spitale ca să aibă aparate pentru detectarea şi stingerea incendiilor. Am vorbit cu domnul Blaga pentru a  face o analiză la toate spitalele şi instituţiile medicale, pentru a vedea dacă au aparate de stingere a incendiilor.

Moderator: Credeţi că o persoană ar trebui dată afară din sistem dacă greşeşte?

Dacă s-a greşit personal acolo, având în vedere efectele acelei eventuale greşeli, eu cred că nu mai are ce căuta în sistem. Din punctul meu de vedere, responsabilii pentru tragedia de la Giuleşti n-ar mai avea ce căuta în sistem

Moderator: În cât timp se va relua activitatea la Maternitatea Giuleşti?

În scurt timp după ce ancheta se va termina şi imediat cum Primăria Bucureşti va remedia urmele incendiului. Am înţeles că săptămâna asta se va termina ancheta.

Moderator: Împărtăşiţi afirmaţiile ministrului Muncii că este bine că medici pleacă pentru că mai câştigă un ban şi se întorc şi cu experienţă.

Este evident că există o explozie înainte şi după 1 ianuarie 2007. Nu încurajez în niciun fel plecarea medicilor. Mă bucur pentru toţi cei care rămân în ţară.

Andrada : Cum intentionati sa rezolvati problema nerespectarii termenului de 30 zile pentru eliberarea certificatelor de conformitate pentru medicii care doresc sa plece in strainatate? In prezent, dureaza mult mai mult de 30 zile pana la eliberarea acestor certificate, asadar termenul este incalcat.

Am instituit o procedură care intră în vigoare de la 1 septembrie, iar medicii din provincie nu vor mai trebui să vină la Bucureşti să depună documentaţia. Un medic din Iaşi o va depune acolo, ea merge la Ministerul Sănătăţii şi în 30 de zile primeşte un răspuns.

Moderator: Ce veţi face dacă veţi fi demis?

Nu sunt legat de acest scaun, am un mandat, am o profesie. Nu am dorit funcţia şi nu am luptat pentru ea. Dacă coaliţia consideră că am făcut treabă rămân în continuare, dacă se consideră însă că reformele nu au avut efectul dorit, voi renunţa.

Mai citiţi şi:

image

Dan Enescu: "Peste o săptămână vom şti mai multe despre şansele de supravieţuire ale bebeluşilor arşi la Giuleşti"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite