MAE: "Raportul Departamentului de Stat al SUA privind România nu e real"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe al ţării noastre a precizat că raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privitor la drepturilor omului în România nu este unul real. Instituţia respinge anumite generalizări, pe care le consideră neântemeiate, după cum informează Deutsche Welle, în ediţia sa electronică de marţi.

Conform sursei citate se arată că diplomaţia de la Bucureşti acceptă fără comentarii cea mai mare parte a observaţiilor făcute în raportul Departamentului de Stat.

Mai citiţi şi:

Raport: Statul român favorizează nejustificat Biserica Ortodoxă Română

Departamentul de stat al SUA: Antisemitismul a crescut în 2009

Statele Unite: "Persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate în România"

"Multe dintre acestea sînt preluate de altfel din presă sau din rapoarte bine documentate ale unor organizaţii neguvernamentale, cum ar fi de exemplu Apador-CH. Chiar dacă oficialităţile de la Bucureşti nu sînt întotdeauna de acord cu punctul de vedere american, nu au suficiente argumente contrare şi în general nu au siguranţa de sine necesară pentru a deschide o controversă.De exemplu, toţi miniştri de Interne cîţi s-au succedat au respins neoficial acuzaţiile privind tratamentul rău pe care poliţiştii îl acordă cu predilecţie romilor. Oficial însă, au înghiţit fără replică observaţiile americane", sunt de părere jurnaliştii de la Deutsche Welle.

COMUNICATUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE

Conform raportului Departamentului de Stat al SUA, România continuă să aibă probleme cu imparţialitatea justiţiei, discriminarea şi corupţia.Documentul critică în special discriminarea romilor în România, condiţiile din închisori şi limitarea libertăţii religioase.

Deutsche Welle mai precizează că "este posibil ca responsabilii de la Bucureşti să fi trecut sub tăcere alte observaţii - cum ar fi aceea privind lentoarea procesului de restituire a proprietăţilor - deoarece complicităţile sînt mult prea largi. Totuşi, Bucureştiul a ţinut să arate că lucrurile nu stau chiar aşa cum spun americanii. Comunicatul MAE semnalează că în România copiii de romi care nu au fost înregistraţi la naştere nu devin apatrizi".

Numulţumirea Ministerului Afacerilor Externe din ţara noastră se referă la faptul că Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite se bazează pe generalizările pe care le face acest act pe baza unor cazuri unice. "Elementele de evaluare din partea introductivă a raportului conţin anumite generalizări care nu corespund, din punct de vedere calitativ şi cantitativ, cu informaţiile punctuale din secţiunile raportului, aceste evaluări fiind bazate pe un număr limitat de cazuri individuale identificate", informează ediţia online a Deutsche Welle.

Conform sursei citate, MAE nu dă exemple. Raportul conţine însă cazuri mai mult sau mai puţin recente de mare notorietate, cum ar fi parada lui Radu Mazăre în uniformă de nazist, urmărirea ilegală de către SRI a convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu sau ameninţările pe care Elena Udrea le va fi transmis unui ziarist.

Raportul ridică semne de întrebare privind exigenţa cu care sînt condamnate manifestările extremiste sau antisemite, se întreabă dacă dreptul la viaţă privată este cu adevărat respectat şi, în fine, avertizează asupra riscurilor care planează asupra libertăţii presei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite