Lăcomia penală a unor magistraţi bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila din Voluntari (Ilfov) a Gabrielei Bîrsan (stânga) şi Vila din Snagov (Ilfov) a Gabrielei Bîrsan
Vila din Voluntari (Ilfov) a Gabrielei Bîrsan (stânga) şi Vila din Snagov (Ilfov) a Gabrielei Bîrsan

Magistraţii instanţei supreme pe care se presupune că i-ar fi mituit un om de afaceri prin intermediul unui avocat au averi impresionante şi salarii lunare de peste 10.000 de lei.

Bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi a cazării pentru excursii exotice, suportarea cheltuielilor pentru petreceri organizate la restaurante de lux, dar şi asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris (Franţa). Pare începutul unui basm cu zâne şi prinţi, însă este o filă de dosar penal în care în dreptul învinuiţilor pentru grave fapte de corupţie stă scris numele unor magistraţi de la cea mai puternică instanţă din România: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Având în vedere câştigurile lunare care le-ar asigura traiul mai mult decât decent, acuzaţiile DNA ar părea ficţiuni, dacă transcrierea interceptărilor telefonice ale judecătorilor în cauză n-ar arăta negru pe alb cum se dezvoltă afacerile „subterane" în Justiţia din ţara noastră, ameninţată aproape anual de Uniunea Europeană cu activarea clauzei de salvgardare.

Mai citiţi pe acelaşi subiect:

Dosarul „Mită la Curtea Supremă”. DNA: Judecătoarele au primit „în mod repetat” bijuterii, bilete de avion şi excursii

Morar: Una din cele două judecătoare de la ICCJ a cerut pensionarea

Judecători de la Înalta Curte, în vizorul CSM

Judecătoarea Bîrsan, anchetată pentru mită în excursii în Extremul Orient, atenţionată că are telefoanele interceptate!

Un an de petreceri

Documentele oficiale ale DNA arată că, în perioada mai 2010 - mai 2011, deci aproximativ un an, însăşi şefa Secţiei Contencios Administrativ de la instanţa supremă, Gabriela Bîrsan (55 de ani), ar fi intervenit pe lângă colegi de la Înalta Curte pentru a-i da câştig de cauză omului de afaceri botoşănean Gabriel Chiriac în litigiile avute pe rol. În schimb, înaltul magistrat ar fi primit cadouri costisitoare, prin intermediul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu.

Vila din Câmpina (Prahova) deţinută de avocata Claudia Gherbovan Silinescu

Venituri lunare impresionante

Învinuită oficial de trafic de influenţă, Gabriela Bîrsan deţine, alături de soţul său, judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan, conform declaraţiei de avere, două vile în judeţul Ilfov, trei maşini de lux şi mai multe conturi bancare. Magistratul câştigă lunar peste 3.000 de euro, iar soţul său,Corneliu Bîrsan, are un venit anual de aproximativ 221.000 de euro.

Nici colegii Gabrielei

Bîrsan, ajunşi şi ei în vizorul DNA - Iuliana Puşoiu, Alina Corbu şi Niculae Măniguţiu - nu-s mai săraci. Au venituri de peste 10.000 de lei pe lună şi beneficiază şi de deconturi pentru chirie. Omul de afaceri care a declanşat megascandalul de corupţie de la instanţa supremă, Gabriel Chiriac, este acţionar la mai multe firme şi fonduri de investiţii. El este acţionar majoritar la producătorul de echipamente electrice SC Grup Industrial Electrocontact SA Botoşani, unde deţine 72,35% din capitalul social estimat la 14,5 milioane de lei. Problemele pe care le-a avut cu inspectorii ANAF, în cazul acestei societăţi, l‑au adus pe Chiriac la mâna judecătorilor de la Secţia de Contencios Administrativ de la Curtea Supremă. Acum el este acuzat de cumpărare de influenţă.

De la scandalul adopţiilor la corupţie

Aceeaşi infracţiune - cumpărare de trafic de influenţă - stă scrisă şi în dreptul numelui avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, nepoata fostului adjunct SIE, generalul Tudor Constantin Silinescu, decedat în 2007.Claudia Gherbovan Sili­nescu are o relaţie veche de prietenie cu Gabriela Bîrsan, ele fiind colege la Tribunalul Bucureşti la finele anilor '90.

Un scandal monstru legat de adopţii ilegale o scotea, în 1996, pe Claudia Gherbovan Silinescu din magistratură. De altfel, ea a fost cercetată penal, alături de mai mulţi judecători, pentru dispariţia din arhiva civilă a Tribunalului Bucureşti a 248 de dosare având ca obiect adopţia. În 1999, a fost scoasă de sub urmărire penală, iar dosarul a fost lăsat uitării. Din 2007, este şi judecător la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ a României. Ea este căsătorită cu Radu Gherbovan Silinescu, avocatul care l-a apărat pe fostul preşedinte al României Ion Iliescu în dosarul privind Mineriadele.

Soţii Gherbovan Silinescu au o casă de vacanţă luxoasă, în Câmpina, la ieşirea din oraş către Valea Doftanei. Cu un etaj şi mansardă, garaj la subsol şi o curte generoasă, imobilul impresionează prin aspect. Oamenii din zonă nu-i prea cunosc. Nu pot să le pronunţe prea bine nici numele familiei, mulţumindu-se să spună doar că sunt vecini cu „avocata".
Cine a demascat interceptările?

În acest dosar, în vizorul DNA mai sunt şi alţi magistraţi, printre care şi fostul preşedinte al Secţiei Penale de la Înalta Curte, Anton Pandrea, magistratul care s-a pensionat la 1 octombrie 2011. El ar fi avut cunoştinţă de mandatele de interceptare date în acest dosar, fiind unul dintre cei suspectaţi că le-ar fi avertizat pe Bîrsan şi pe Puşoiu că au telefoanele ascultate.

22.000 de euro câştigă lunar familia de magistraţi Corneliu şi Gabriela Bîrsan.

Vila din Câmpina (Prahova) deţinută de avocata  Claudia Gherbovan Silinescu

Click pe infografie pentru a mări

infografie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite