VIDEO Vezi cum şi-au cerut drepturile cei 40.000 de manifestanţi care au paralizat Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60.000 de oameni vor paraliza Bucureştiul pentru proteste. Cele cinci mari centrale sindicale din România promit să scoată în Piaţa Victoriei,miercuri, peste 60.000 de salariaţi, atât bugetari, cât şi angajaţi din sectorul privat.

Astfel, Cartel Alfa aduce 15.000 de oameni, Blocul Naţional Sindical (BNS) - peste 10.000, CNSLR Frăţia - 15.000 de sindicalişti, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) - circa 15.000 de persoane, iar Meridian - aproximativ 5.000 de oameni. Acestora li se alătură şi 100 de ortaci din Valea Jiului, care vor veni în Capitală cu autocare şi de maşini.

Manifestanţii din toată ţara au plecat spre Bucureşti încă de marţi după amiaza. Fie cu maşini personale, autocarele sau cu trenul, reprezentanţii sindicatelor din toată ţara vor împânzi, miercuri, Capitala. Jandarmeria Română este pregătită să facă faţă mulţimii care va manifesta în faţa Palatului Victoria, iar forţele de ordine sunt pregătite să intervină în cazul în care se vor avea loc evenimente neprevăzute.

Mai citiţi şi:

Sebastian Lăzăroiu: "Sunt oameni care vor să apară violenţe şi chiar şi victime la mitingul de miercuri"

Pensionarii se revoltă: „Să nu se atingă de pensiile noastre!“

Mamele îşi cer drepturile în stradă!

Dascăl disperat: „Cât să mai strâng cureaua?“

Sindicatele vor protesta faţă de măsurile de austeritate cuprinse în Memorandumul convenit cu FMI şi vor cere ca anunţata curbă de sacrificiu să fie impusă tuturor cetăţenilor, nu numai bugetarilor, pensionarilor şi copiilor.

Pentru a vedea câţi jandarmi şi poliţişti vor fi la miting daţi click aici...

Traficul rutier va fi blocat în zona Palatului Victoria. Pentru a vedea cum să evitaţi blocajele daţi click aici...

Pentru a vedea măsurile luate de primarul Sorin Oprescu daţi click aici...

Eveminetele de la miting sunt prezentate mai jos:

ORA 13.15 OFICIAL, MITINGUL A LUAT SFÂRŞIT.Manifestanţii au rămas în Piaţa Victoriei şi ascultă o melodie interpretată de CRBL. 

"Când taxele cresc, românii stau, stau / Păi de ce s-ar chinui, oricum n-au, n-au", cântă CRBL în Piaţa Victoriei. În acordurile melodiei, sindicaliştii părăsesc organizat Piaţa Victoriei.

ORA 11.00 A ÎNCEPUT, OFICIAL, MITINGUL DIN PIAŢA VICTORIEI. Manifestaţia se va încheia în jurul orei 13.00.

Pentru a urmări desfăşurarea mitingului daţi click aici...

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, în faţa miilor de protestatari adunaţi miercuri, în faţa sediului Guvernului, că mitingul este dovada nemulţumirilor cumulate şi a gradului de mafie la care s-a ajuns.

image

ORA 10.55 Jandarmeria Română a anunţat că, la această oră, sunt prezente în Piaţa Guvernului 30.000 de persoane. Reprezentanţii sindicatelor aşteaptă să mai vină manifestanţi, traficul din Capitală fiind, încă, aproape paralizat la intrările în oraş.

ORA 10.45 Peste 3.000 de sindicalişti au ajuns în Piaţa Victoriei, după ce din parcul din faţa Gării de Nord au o plecat aproximativ o mie de persoane. Pe traseul parcurs de manifestanţi nu au fost incidente, celor o mie de persoane care au plecat, miercuri dimineaţa, din parcul din faţa Gării de Nord, alăturând-se alte aproximativ două mii, aceştia începând marşul cu fluierături.

ORA 10.30 Peste 20.000 de protestari s-au adunat deja în Piaţa Victoriei, la mitingul organizat de cele cinci confederaţii sindicale. Coloane de manifestanţi continuă să intre în Piaţa Victoriei, acestea fiind însoţite de echipaje de poliţie.

Sindicatele au anunţat că vor aduce, miercuri, în faţa Guvernului peste 60.000 de oameni, cărora sunt aşteptaţi să li se alăture studenţi, pensionari, şomeri sau simpli cetăţeni ai Capitalei.

image

ORA 10.15 În Piaţa Victoriei se poate auzi melodia "Dansul pinguinului", cu versurile adaptate la contextul social:
"Un pinguin conduce Guvernul / Şi totul se mişcă greu, greu, greu
Un pinguin ce-aduce infernul / Dar se crede mare zmeu, zmeu, zmeu
Berceanu şi Udrea şi Blaga şi Oprea /Cu toţii-s conduşi de Boc, Boc, Boc
Cu ei în Guvern nu merge nimica / Şi tot aici stă pe loc, loc, loc
Un pinguin conduce o gaşcă / Care nu are spor, spor, spor".

Peste 4.000 de protestatari se află în Piaţa Victoriei

ORA 10.00 La intrarea în Bucureşti, dinspre comuna Voluntari, traficul este aproape paralizat. Zeci de maşini circulă bară la bară, iar autocarele cu manifestanţi continuă să sosească în Capitală şi prin această zonă. VEZI AICI GALERIE FOTO

ORA 9.45 Liderii de sindicat sunt foarte atenţi la detalii şi doresc să elimine posibile fapte reprobabile. "Fiti foarte atenţi la cine este în stânga şi în dreapta voastră. Nu avem nevoie de oameni necunoscuţi, care să provoace şi să ne provoace", a anunţat un lider sindical la microfon.

ORA 9.30 Protestul anuţat să aibă loc, astăzi, în faţa Guvernului, a dat peste cap circulaţia pe DN1, între Braşov şi Bucureşti. La această oră se circulă cu dificultate la intrarea în Capitală.

image

ORA 9.15 Primii manifestanţi au ajuns în faţa Guvernului. Aceştia sunt reprezentanţi ai sindicatelor din judeţul Arad. "Vă informăm: Gradul de suportare a atins apogeul!" se arată pe un banner al sindicaliştilor arădeni.

ORA 9.00 Protestul se va desfăşura între orele 11.00 şi 13.30. La această oră, în Piaţa Victoriei, nu se află decât forţele de ordine. Manifestanţii sunt aşteptaţi peste aproximativ 60 de minute, chiar dacă primele autocare au început, deja, să apară.

ORA 8.45 Traficul rutier a fost blocat pe şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, rămânând însă deschise circulaţiei două benzi pentru cei care vin dinspre Aviatorilor către Calea Victoriei şi dinspre Romană şi Ştefan cel Mare către nord.

Traficul este restricţionat pe prima bandă şi pe Bulevardul Poligrafiei, pe strada Jiului şi pe Bulevardul Aviatorilor, între Piaţa Aviatorilor şi Bulevardul Mircea Eliade, pe ambele sensuri de circulaţie ale acestor artere.

ORA 8.30 Poliţia se pregăteşte să închidă traficul în zona Palatului Victoria. Mitingul va începe în jurul orei 9.30 şi se va încheia aproximativ la ora 14.00.

ORA 8.15 Manifestanţii din toată ţara au ajuns în zona punctelor de control din Capitală. Aceştia vor fi preluaţi de poliţie şi aduşi în zona Palatului Guvernului, acolo unde este programat mitingul sindicatelor.

ORA 8.00 Protestul de miercuri ar putea fi urmat de declanşarea unor greve generale. În funcţie de deciziile pe care le va lua Executivul, sindicaliştii din transporturi ameninţă că vor intra cu toţii în grevă.

ORA 7.45 La această oră, traficul în Capitală se desfăşoară normal, fără restricţii. Acestea vor intra în vigoare după ora 9.00 şi vor dura până la ora 14.00.

ORA 7.30 Majoritatea manifestanţilor va veni în Capitală cu aproximativ 400 de autocare şi va pleca spre Piaţa Victoriei în jurul orei 9.30, din punctele de intrare în Bucureşti, respectiv dinspre autostrăzile Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa, Rahova, Colentina, Pantelimon, Alexandria, Olteniţei şi DN1. Plecarea coloanelor din punctele de grupare se va face cu antemergător de la Poliţie.

Vor participa la proteste şi angajaţi de la CFR, dar aceştia vor veni cu trenurile şi vor fi preluaţi de jandarmi la ora 9.30, din faţa Gării de Nord.

ORA 7.15 Este linişte la Palatul Victoria. Chiar dacă au început să sosească primii reprezentanţi ai sindicatelor din ţară, aceştia au preferat să nu se strângă, deocamdată, în faţa sediului Guvernului. Până la această oră, metroul şi RATB-ul fac faţă fluxului de călători veniţi din alte oraşe.



Aproximativ 1.500 de sindicalişti din judeţele Buzău, Călăraşi, Argeş şi Dâmboviţa şi-au anunţat participarea la mitingul de miercuri din Piaţa Victoriei din Capitală. Aceştia au pornit spre Guvern încă de la ora 7.00.

Peste 4.500 de bugetari din educaţie, sănătate sau administraţie din judeţele Neamţ, Botoşani, Suceava, Iaşi, Vrancea, Vaslui şi Galaţi au plecat, marţi noapte, la Bucureşti, unde vor lua parte la mitingul organizat de confederaţiile sindicale, protestatarii urmând să se deplaseze cu autocare.

image

Ortacii şi-au lăsat lăsat salopetele de miner acasă

Minerii au spus că vor fi paşnici, chiar dacă nemulţumirile lor sunt mai mari decât în urmă cu 20 de ani, când izbucnea prima Mineriadă.

Ortacii care participă la protestul de astăzi din Piaţa Victoriei făceau ieri, la ieşirea din şut, ultimele pregătiri. Au golit magazinele de goarne pentru a se face auziţi şi fiecare miner din cei peste 100 care vor protesta îşi proba „echipamentul".

Printre lozincile pe care le repetau, cea mai tăioasă era "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea". „Asta spune totul şi cine are urechi ar trebui să audă. Cred că toată ţara şi-a pierdut răbdarea", a spus un ortac, în timp ce-şi trăgea pe cap o şepcuţă cu însemnele sindicatului din care face parte.

Cei 100 de oameni au ales să vină la Bucureşti îmbrăcaţi în civil şi nu în salopetele de miner, pentru ca oamenii să nu aibă resentimente, mai ales că peste câteva săptămâni se împlinesc şi 20 de ani de la Mineriada din 1990.

Vor ajunge la Guvern şi sindicatele din Metrorex şi din SNCFR

Circa 1.500 de sindicalişti de la CFR şi 2.500 de la Metrorex vor participa miercuri la miting. Activitatea celor două companii nu va fi afectată, au declarat marţi pentru NewsIn reprezentanţii sindicatelor. Ei au precizat că participanţii la miting fac parte dintre angajaţii care au liber sau sunt din schimbul patru.

Şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind se solidarizează şi a anunţat că va participa la acţiunile de protest organizate miercuri, 19 mai, în Capitală. Liderii MediaSind consideră că sacrificarea drepturilor membrilor de sindicat reprezintă o măsură ilegală, ce încalcă Constituţia României, Codul Muncii, Contractele colective de muncă şi celelalte norme interne şi internaţionale din domeniul raporturilor de muncă. Astfel, Federaţia Română a Jurnaliştilor a solicitat celor peste 9.000 de membri afiliaţi să participe la acţiunile de protest demarate împotriva Guvernului României.

Circa 1.500 de sindicalişti de la CFR şi 2.500 de la Metrorex vor participa miercuri la miting. Activitatea celor două companii nu va fi afectată, au declarat marţi pentru NewsIn reprezentanţii sindicatelor. Ei au precizat că participanţii la miting fac parte dintre angajaţii care au liber sau sunt din schimbul patru.

Şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind se solidarizează şi a anunţat că va participa la acţiunile de protest organizate miercuri, 19 mai, în Capitală. Liderii MediaSind consideră că sacrificarea drepturilor membrilor de sindicat reprezintă o măsură ilegală, ce încalcă Constituţia României, Codul Muncii, Contractele colective de muncă şi celelalte norme interne şi internaţionale din domeniul raporturilor de muncă. Astfel, Federaţia Română a Jurnaliştilor a solicitat celor peste 9.000 de membri afiliaţi să participe la acţiunile de protest demarate împotriva Guvernului României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite