Ziua marelui protest: Minerii vin în Capitală ca să anunţe greva generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de ortaci protestează azi, în faţa Guvernului, alături de alţi 60.000 de bugetari din ţară. Minerii au spus că vor fi paşnici, chiar dacă nemulţumirile lor sunt mai mari decât în urmă cu 20 de ani, când izbucnea prima Mineriadă.

Ortacii care participă la protestul de astăzi din Piaţa Victoriei făceau ieri, la ieşirea din şut, ultimele pregătiri. Au golit magazinele de goarne pentru a se face auziţi şi fiecare miner din cei peste 100 care vor protesta îşi proba „echipamentul".

Mai citeşte şi:

Sebastian Lăzăroiu: "Sunt oameni care vor să apară violenţe şi chiar şi victime la mitingul de miercuri"

Printre lozincile pe care le repetau, cea mai tăioasă era "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea". „Asta spune totul şi cine are urechi ar trebui să audă. Cred că toată ţara şi-a pierdut răbdarea", a spus un ortac, în timp ce-şi trăgea pe cap o şepcuţă cu însemnele sindicatului din care face parte.

Cei 100 de oameni au ales să vină la Bucureşti îmbrăcaţi în civil şi nu în salopetele de miner, pentru ca oamenii să nu aibă resentimente, mai ales că peste câteva săptămâni se împlinesc şi 20 de ani de la Mineriada din 1990.

Liderul ortacilor, fratele lui Cozma

În fruntea minerilor se va afla şi fratele lui Miron Cozma, Tiberiu Cozma, care este liderul minerilor de la mina Lonea.

„Suntem nemulţumiţi, dar nu vrem să mai «tragem» pentru nişte evenimente de care nu suntem doar noi vinovaţi. Este nevoie de unitate, pentru că toţi salariaţii din ţară sunt în acelaşi necaz ca şi noi şi este nevoie de unitate", a spus şi Ionel, miner la EM Lonea, în timp ce-şi încerca echipamentul pe care-l va îmbrăca la mitingul din Capitală.

El a adăugat că toţi bugetarii trebuie să lupte pentru drepturile lor şi pentru o viaţă mai bună. "Suntem oameni civilizaţi şi ne vom cere drepturile în mod civilizat", a conchis Ionel.

Ortacii „fierb" şi recunosc acest lucru deschis, mai ales că sunt ameninţaţi la tot pasul că vor rămâne fără locuri de muncă. Au salarii mizere şi-şi arată fişele pentru a dovedi că pentru munca lor istovitoare din adâncul pământului primesc mai puţin decât o femeie de serviciu.

„Uitaţi-vă la fişa de plată pe luna aprilie. Miner cu vechime în front a luat 1.400 de lei salariu. Mai taie încă 25 la sută şi cu ce mai rămân? Am patru copii şi sunt singurul care aduce bani în casă. Soţia ar munci şi ea, dar nu are unde", a declarat Andrei, un alt ortac.

Minerii din Valea Jiului mai spun că dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă, nu au altă soluţie decât să intre în grevă generală.
Cele cinci mari centrale sindicale din România vor protesta astăzi, în faţa Guvernului, împotriva măsurilor de austeritate cuprinse în Memorandumul convenit cu FMI. Aceştia vor cere ca anunţata curbă de sacrificiu să fie impusă tuturor cetăţenilor, nu numai bugetarilor, pensionarilor şi copiilor.

Bucureştenii, „victime" colaterale

Locuitorii Capitalei au fost sfătuiţi de reprezentanţii autorităţii locale să evite deplasarea în zona Victoriei. Accesul autoturismelor va fi restricţionat, iar autobuzele vor circula pe rute ocolitoare. Primăria a suplimentat cu 10% parcul auto aflat în circulaţie, iar Metrorex va mări numărul de garnituri în subteran.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite