Dezvăluirile lui Pacepa III: Statul trebuie să fie acolo unde e nevoie de el, la fel și libertatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mihai Pacepa face dezvăluiri despre Rusia lui Putin
Ion Mihai Pacepa face dezvăluiri despre Rusia lui Putin

Generalul Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al Departamentului de Informații Externe din România comunistă, a dat avertismente în mesajul său intitulat „Țarul Putin", că regimul lui Putin va continua, cu și mai multă lejeritate politica statului „așa cum este nevoie de el" și a libertății „unde este nevoie de ea", deci un regim dictatorial.

În 1999, când devenea președinte, Vladimir Putin scria, în eseul său, „Rusia în zorii noului mileniu":

„Statul trebuie să fie unde și cum e nevoie de el, iar libertatea trebuie să existe acolo unde este nevoie de ea și în forma în care este nevoie de ea".

Citiți aici Ultimul mesaj al generalului despre Țarul Putin

Pacepa avertizează că regimul de la Moscova devine, în aceste condiții, un regim imperial, condus cu o mână de fier de Vladimir Putin. Deputatul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, contrazice necesitatea, pe care o inferează Pacepa în mesajul său, ca Rusia să devină o dictatură, motivând caracterul special al democrației rusești.

Citiți aici Dezvăluirile lui Pacepa I: Boris, capul sau demisia

Democrația rusă, în accepțiunea fostului ministru de Externe Adrian Severin

Potrivit expresiei lui Vladimir Putin însuși, Rusia este „o democrație controlată" sau o „democrație suverană". Adică o democrație cu libertatea de expresie limitată de rațiunea de stat, astfel cum aceasta este definită de către deținătorul puterii politice rezultat din alegeri libere (nu neapărat și corecte).

Vladimir Putin: „Rusia este o democrație controlată"

„Cine furat de retorică se grăbește să vorbească despre Rusia ca despre o cvasi dictatură, uită sau nu a știut niciodată cum a funcționat URSS. Într-adevăr, Rusia nu este o democrație de același fel cu democrația engleză, franceză, germană sau chiar română. Nu este în nici un caz o „democrație absolută". Nu este nici chiar democrația clădită de Boris Elțin în perioada postcomunistă a acumulării primitive de capital, dar asta nu înseamnă, totuși, dictatură", a explicat Severin.

Citiți aici Dezvăluirile lui Pacepa II: KGB este statul, iar Vladimir Putin este KGB

Severin arată, pe blogul său, că situația actuală a Rusiei este, în parte, și vina Marilor Puteri Europene, care s-au bucurat să o înlăture din cursa pentru superputere, asumând că este prea slăbită pentru a riposta.

Perspectiva debarasării de un rival incomod a fost atrăgătoare pentru Occident

„Ele au crezut (atunci când nu au sprijinit procesul în mod direct) că o liberalizare haotică și ingurgitată de ruși fără a fi asimilată, va scoate Rusia din concursul super actorilor globali. Perspectiva debarasării de un rival incomod a fost atrăgătoare. Pentru ca ea să se împlinească s-a lucrat prin capitalul străin, prin structurile societății civile, prin crima organizată transfrontalieră. Toate acestea au diminuat securitatea Rusiei care a devenit o putere decadentă. Or, insecuritatea politică duce la limitarea libertăților civile după cum umilirea duce la iraționalitate."

„În atari circumstanțe, venind la putere, Vladimir Putin și-a propus refacerea puterii Rusiei. În acest scop a folosit atuurile de care dispunea: resursele energetice și dependența de ele a UE; resursele geo-strategice și nevoia actorilor euro-atlantici de a recurge la ele spre a rezolva problemele de securitate ale lumii; veto-ul în Consiliul de Securitate al ONU; arsenalul nuclear", a declarat Severin.

Rusia lui Putin s-a opus anihilării

Atât mesajul lui Pacepa, cât și postarea lui Adrian Severin ajung la un numitor comun: Vladimir Putin a trebuit să folosească resursele țării pentru a-și asigura poziția întrubuințând atât metodele diplomatice, cât și metodele neortodoxe. Atât Ion Mihai Pacepa, cât și Adrian Severin fac referire la susținerea terorismului sau dezvoltarea armelor nucleare.

Cine a fost Ion Mihai Pacepa?

Ion Mihai Pacepa a fost adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) din România comunistă și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu. În iulie 1978, Pacepa a fost trimis de Ceaușescu în Republica Federală Germania, de unde a cerut azil politic în Statele Unite. Cererea sa de azil a fost aprobată de președintele de atunci, Jimmy Carter.

Pacepa a fost condamnat de două ori la moarte, pentru crimă de înaltă trădare și a fost pus un premiu de două milioane de dolari pe capul său. Liderul palestinian Yasser Arafat și Muammar al-Gaddafi, conducătorul Libiei au oferit, de asemenea, o recompensă de un milion de dolari pe capul lui Pacepa.

Citiți aici motivul pentru care a părăsit România în 1978

Securitatea i-a oferit, în 1980, teroristului Carlos Ilici Ramirez, zis Şacalul, un milion de dolari pentru a-l omorî pe general, însă Şacalul nu l-a putut identifica pe general.

Citiți aici confesiunile lui Pacepa: Şi eu am fost corupt

Ion Mihai Pacepa a publicat prima carte care prezenta culisele unei dictaturi comuniste. Cartea, denumită „Orizonturile roșii", a fost republicată în 27 de țări.

Acuzațiile aduse lui Nicolae Ceaușescu la procesul din 25 decembrie 1989, au provenit, într-o măsură covârșitoare, din „Orizonturile" lui Pacepa.

Mai multe despre strategia internațională a Rusiei în episodul viitor, „Dezvăluirile lui Pacepa: Putin și terorismul".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite