Dezvăluirile lui Pacepa: Boris, capul sau demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mihai Pacepa face dezvăluiri despre Rusia lui Putin
Ion Mihai Pacepa face dezvăluiri despre Rusia lui Putin

Fostul director adjunct la Departamentul de informaţii Externe, Ion Mihai Pacepa, a lansat un mesaj de alertă, intitulat „Ţarul Putin", cu privire la realegerea lui Vladmir Putin la prezidenţialele care au avut loc anul acesta în Rusia.

„Înălţarea democratică la putere a fostului ofiţer de securitate Vladimir Putin a început, în 1999, cu o lovitură KGB. Pe 31 decembrie, primul preşedinte ales liber în Rusia, Boris Elţîn, a uimit lumea cu demisia sa", spune Pacepa în mesajul său.

Boris Elţîn la putere

Pacepa acuză serviciul KGB că ar fi stat în spatele demisiei lui Boris Elţîn.

„Înțeleg că trebuie să fac asta și că Rusia trebuie să intre în noul mileniu cu politicieni noi, cu fețe noi, cu oameni puternici, inteligenți și energici", a motivat. la momentul respectiv, președintele Elţîn.

Citeşte aici şi Ultimul mesaj al lui Pacepa despre Ţarul Putin

Fata preşedintelui Boris Elţîn, Tatiana Diacenko, contrazice ipoteza lui Pacepa. Tatiana Diacenko a făcut dezvăluiri privind munca lui Vladimir Putin alături de tatăl său, dar şi despre atitudinea lui Putin, în perioada în care era încă neconsacrat.

Diacenko pune sub semnul întrebării, pe blogul său, interpretarea anilor 90 dată de Vladimir Putin, dar nu şi prietenia dintre preşedinte şi premier în Rusia anului 1999.

„Vreau să ştim ce s-a întâmplat, recent, în propria noastră ţară. Vreau să încetăm să mai trăim cu aceste mituri şi minciuni despre anii '90. Trebuie să ne ştim istoria", scrie Diacenko.

Diacenko susţine că după ce Elţîn l-a lăsat pe Vladimir Putin la cârma Rusiei, Putin a dat semen de slăbiciune şi îndoială, fiind copleşit de noua responsabilitate lăsată pe umerii săi, notează telegraph.co.uk. Fiica lui Elţîn exclude posibilitatea ca tatăl său să fi fost şantajat de KGB pentru a demisiona din funcţie.

Fiica lui Boris Elţîn spune că tatăl său era prieten cu Putin

Diacenko scrie că în ciuda unor diferenţe dintre Elţîn şi Putin, cei doi erau foarte apropiaţi şi nu ar fi avut idei distincte privind cârmuirea Rusiei, acesta fiind şi motivul pentru care Elţîn l-a numit pe actualul preşedinte al Rusiei la şefia FSB (serviciul secret al Rusiei, fostul KGB).

Fiica preşedintelui Boris Elţîn scrie chiar că tatăl său a fost uşurat atunci când Putin a acceptat funcţia de premier.

„Pentru mulţi ruşi, Boris Elţîn şi Putin personifică două stadii diferite ale erei postsovietice. Elţîn apărea uneori beat în public şi a condus o Rusie care se bucura de mai multă libertate, dar în care criminalitatea, prăbuşirea economică şi inechitatea se accentuau.

Prin contrast, Putin este în formă, nu bea niciodată şi promite stabilitate înainte de libertate".

Diocenko insistă, însă, că este un mit faptul că preşedinţia tatălui său a însemnat o decadă pierdută şi spune că vrea să arate ce a lăsat el cu adevărat în urmă.

Cine era Vladimir Putin?

În mai 1990, Putin a fost numit consilier al primarului Sankt Petersburg-ului în domeniul afacerilor internaţionale. La 28 iunie 1991 a fost numit şef al Comisiei pentru relaţii externe din cadrul primăriei din Sankt Petersburg, însărcinat fiind cu promovarea relaţiilor internaţionale şi a investiţiilor străine.

În martie 1994 a devenit Vice-primarul oraşului Sankt-Petersburg şi între 1995 - iunie 1997 a condus filiala locală a partidului de guvernământ din Sankt Petersburg. În acelaş timp el a fost şef al Consiliului Consultativ al ziarului Viedomosti din Sankt Petersburg.

În august 1999 Vladimir Putin a fost numit de către Boris Elţîn în funcţia de prim-ministru. În această calitate a ordonat reluarea ostilităţilor cu forţele separatiste Cecenia. După demisia lui Boris Elţîn, din decembrie 1999 a ocupat funcţia de Preşedinte interimar al Federaţiei Ruse.

Detronarea lui Elţîn

Conform ipotezei formulate de Pacepa lucrurile nu ar fi fost niciodată atât de prieteneşti între cei doi. El susţine că demisia lui Elţîn a venit la presiunea serviciului FSB, controlat de Putin.

Pacepa aminteşte că Elţîn a semnat un decret prin care îşi transfera puterea către fostul şef al poliţiei politice din Rusia, Vladimir Putin, numindu-l pe acesta interimar.

La rândul său, Putin a semnat un decret prezidenţial prin care îl ierta pe Elţîn (care se presupunea că era implicat în scandaluri pentru dare şi luare de mită), pentru orice „posibilie greșeli" și acordându-i imunitate totală, astfel încât să nu fie învinuit, nici măcar anchetat sau percheziționat pentru orice acțiune comisă în timpul mandatului prezidențial.

Dacă fiica lui Elţîn, poreclită „Lady Rasputin“ în Rusia, are dreptate, şi Elţîn nu a renunţat la tron într-un troc, oare de a avut acesta nevoie de decretul prezidenţial care îi oferea imunitate totală?

În viziunea lui Pacepa, lovitura de stat a dat undă verde noii politici a lui Putin, descrisă chiar de acesta într-un articol intitulat „Rusia în pragul Noului Mileniu":

„Statul trebuie să fie unde și cum e nevoie de el. Libertatea trebuie să existe acolo unde este nevoie de ea și în forma în care este nevoie de ea".

Mâine, urmează episodul „KGB îmi conduce ţara“ din serialul „Dezvăluirile lui Pacepa“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite