Gruparea Stan-Ruse "cosmetiza" societăţile comerciale pentru a le face eligibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea Stan-Ruse înfiinţa sau prelua societăţi pe care le "cosmetiza", iar ulterior mărea artificial capitalul social, pentru crearea unor situaţii financiare care să le facă eligibile la unităţile bancare unde doreau să comită fraude.

Informaţia apare în referatul procurorilor DIICOT cu propunerea arestării.

Procurorii DIICOT arată că societăţile comerciale erau înfiinţate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan şi Daniel Ruse, aceste persoane fiind atrase cu uşurinţă în activităţile infracţionale ale grupării conduse de cei doi. Totodată, liderii grupării au preluat firme care au avut în trecut activităţi comerciale reale.

Indiferent de modalitatea în care ajungeau să controleze societăţile comerciale, prin înfiinţare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era "cosmetizarea" acestor societăţi comerciale.

Şaramet, către fostul general DIE Dragoş Diaconescu: Tovarăşe general, să trăiţi! Şaramet, permiteţi să vă raportez!

Astfel, mai întâi membrii grupării schimbau sediul social şi înfiinţau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorări sociale erau însă fictive, fiind întocmite în fals acte bancare, cum ar fi foi de vărsământ, extrase de cont sau ordine de plată.

Potrivit anchetatorilor, sediile sociale şi punctele de lucru erau stabilite la adrese ale apropiaţilor liderilor grupării, în baza unor contracte de comodat fictive, fiind şi situaţii în care la aceeaşi adresă funcţionau mai multe societăţi comerciale. Astfel, locaţiile alese erau sedii sociale şi puncte de lucru pentru o mare parte dintre firmele folosite de către grupare.

Procurorii DIICOT mai arată că următorul pas îl reprezinta crearea unor situaţii financiare care să facă eligibile societăţile comerciale la unităţile bancare la care se prezentau.

"Astfel, societăţile comerciale înfiinţate sau preluate figurează cu cifre de afaceri, profituri, număr de angajaţi şi active uriaşe, pentru a crea aparenţa unor afaceri de succes, profitabile care să obţină rapid finanţare. Şi în acest caz, toate actele prezentate sunt falsificate", notează procurorii în documentul citat.

Caracatiţa unei fraude bancare "garantate"

Totodată, potrivit procurorilor, membrii grupării au avut "grijă" să-şi declare toate datele false la administraţiile financiare, iar cu ocazia verificărilor efectuate de angajaţii băncilor, pe site-ul ANAF să rezulte că aceste situaţii corespund cu cele din actele prezentate.

Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite