DNA ia la puricat şefii de la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi demnitari cu funcţii înalte din cadrul ANAF sunt cercetaţi de DNA în dosarul de corupţie deschis pe numele lui Cornel Costea, şeful Vămii Ploieşti. Procurorii anticorupţie verifică şi un posibil trafic de influenţă la şeful ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care a fost arestat Adrian Gavrilă, consilier superior la Fisc.

Cornel Costea va fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins ieri recursul. Unul dintre motivele pentru care DNA a cerut cercetarea în stare de arest a acestuia este cel de a verifica dacă mita primită de Costea ajungea la şefii lui de la Bucureşti.

Citiţi şi:

Cum au trecut containerele pentru care s-a luat şpagă la ANAF prin Portul Constanţa

Răfuială mafiotă la nivel înalt / Avocatul şi mita pentru Blejnar

„Ancheta penală se va extinde în acest caz mult mai mult, deoarece noi nu ne aşteptam ca aţiunea care l-a vizat pe el să ne conducă mult mai sus, la persoane cu funcţii mai înalte decât ale sale", a declarat ieri procurorul DNA. Şeful Vămii Ploieşti a făcut la DNA mai multe denunţuri privind destinatarii finali ai şpăgilor. Atunci când a fost reţinut, în sala de judecată, Costea  a declarat că, din câte ştia, o parte din bani ajungeau la şeful ANAF, Sorin Blejnar. Procurorul a mai arătat că şeful Vămii Ploieşti avea „surse în cadrul Poliţiei Prahova" care l-au avertizat că este monitorizat de serviciile de informaţii.„Acesta a fost surprins primind 10.000 de lei, plângerea în cazul său survenind din cauza faptului că denunţătorul s-a săturat să cotizeze cu bani, indiferent dacă afacerile sale erau legale sau nu. A ştiut sau şi-a dat seama inclusiv de faptul că este urmărit în trafic, însă aceasta nu l-a împiedicat să continue să ceară bani",  a mai arătat acuzatorul. Pericolul pentru ordinea publică ar fi fost, astfel, reprezentat de „dispreţul" lui Costea faţă de lege, care a luat bani „atât în biroul său, cât şi în alte locuri publice".

Vrea să-şi boteze copilul

image

Şeful Vămii Ploieşti, Cornel Costea, susţine că o parte din şpăgile primite ajungeau la şeful Fiscului   Foto: Marian Iliescu

„Vreau să fiu cercetat în stare de libertate. Am un copil mic, trebuia să-i fac botezul săptămâna trecută", a spus, din boxa arestaţilor, Costea. El n-a reuşit să-i impresioneze pe judecători. Oficial, Costea este acuzat de luare de mită în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată. El ar fi primit 50.000 de euro de la un om de afaceri, care se ocupa de importul unor produse din Turcia. În schimbul banilor, TIR-urile cu marfă nu se prezentau la controlul vamal. Potrivit unuia dintre avocaţii din cauză, în acest dosar mai este cercetat, în stare de libertate,  unul dintre angajaţii Vămii Ploieşti, Alexandru Gheorghe - pentru luare de mită şi fals intelectual.

"Nişte persoane care au probleme cu Justiţia încearcă să-şi arunce propria responsabilitate pe cârca altor persoane care îşi fac treaba."
Sorin Blejnar preşedinte ANAF

Numele lui Blejnar, în interceptări

Omul de afaceri Antonello Celestini, cel care a denunţat că un angajat al ANAF şi un avocat i-ar fi cerut 1,8 milioane de euro, a acuzat că, din câte ştie, mita ajungea la actualul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, dar şi la şeful Fiscului, Sorin Blejnar. De altfel, Celestini s-a întâlnit la 25 noiembrie 2010 cu avocatul Marius Stăncescu, care i-ar fi promis ca, în schimbul mitei de 1 milion de euro, va interveni pe lângă Blejnar pentru a închide ochii la faptele de evaziune fiscală săvârşite de omul de afaceri.Celestini avea asupra sa echipament de interceptare, astfel că discuţiile cu avocatul au devenit probe la dosar. Blejnar susţine că n-a luat în viaţa lui nici măcar un euro şpagă şi că toate acuzaţiile sunt pure speculaţii. Totodată, ieri, Parchetul Constanţa a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Sorin Blejnar, cercetat într-un dosar privind autorizarea unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite