Coloana Infinitului, aleasă „Simbolul României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Coloana fără sfârşit“ de la Târgu-Jiu
„Coloana fără sfârşit“ de la Târgu-Jiu

Timp de o lună, cititorii site-ului adevarul.ro au votat în campania „Alege simbolul oraşului tău!“. Din cele 13 simboluri alese, Coloana Infinitului a fost desemnată câştigătoare. Creaţie a sculptorului român Constantin Brâncuşi, Coloana Infinitului, parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu, poate fi considerată imaginea României.

Simbolul României, o campanie cu 1.000 de comentarii şi 2.500 de like-uri

Începând cu 15 august, pe site-ul adevarul.ro şi pe pagina de Facebook a cotidianului „Adevărul" s-a desfăşurat campania „Alege simbolul oraşului tău!". Au fost alese 13 monumente şi clădiri reprezentative, care au intrat în campania „Alege simbolul României!", organizată pe parcursul a trei zile. Finaliste au fost Coloana Infinitului şi Palatul Vulturul Negru din Oradea.

În urma competiţiei încheiate ieri, faimoasa operă din inima Gorjului a ieşit câştigătoare. Constantin Brâncuşi îşi denumise sculptura „Coloana fără sfârşit", dar ea este cunoscută la noi drept Coloana Infinitului. În Top 5 simboluri ale României au mai intrat: Palatul Vulturul Negru (Oradea), Turnul Sfatului (Sibiu), Palatul Prefecturii (Galaţi) şi Cazinoul din Constanţa. Campania a înregistrat un total de 110.000 de vizualizări pe site-ul adevarul.ro

image

Click pe poze pentru galerie foto!

Coloana Infinitului a fost adusă cel mai mult în discuţie de cititori.  „În toată Europa găseşti catedrale impresionante, grădini şi parcuri mirifice, castele şi palate, dar Coloana Infinitului este unică şi ea se află în România", ne-a scris Aurelia Bran, o cititoare. Ea se întreabă dacă România merită însă moştenirea lăsată de Brâncuşi, având în vedere faptul că „Ministerul Culturii nu este în stare să restaureze Casa Memorială de la Hobiţa".

13 oraşe şi-au desemnat simbolul

Specialiştii, impresionaţi

Criticul de artă Pavel Şuşară s-a declarat profund emoţionat de alegerea făcută de cititorii site-ului nostru. El crede că imaginea poporului român - dominat de elemente estice, dar cu manifestări şi tendinţe occidentale - se îmbină perfect cu sculptura lui Brâncuşi.„Alegerea Coloanei Infinitului arată că substanţa morală şi dinamica inteligenţei locului nu sunt compromise cu totul. Să identifici Coloana presupune un tip de subtilitate a gândirii, cu totul neprevizibilă. Brâncuşi nu este înţeles nici acum. Chiar şi englezii, care au câştigat cel mai mult de pe urma lui, nu îl înţeleg", afirmă el. La rândul său, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihai Oroveanu, spune că alegerea făcută este o bucurie pentru specialişti.

Un titan: Constantin Brâncuşi

Născut la 19 februarie 1876, în Hobiţa, judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a devenit unul dintre cei mai importanţi artişi ai lumii, având o contribuţie covârşitoare la redefinirea „limbajului" sculpturii contemporane. Îşi petrece copilăria şi adolescenţa în România, apoi, în 1904, pleacă la studii în Germania, iar după şase luni o porneşte pe jos prin Bavaria şi Elveţia, îndreptându-se către Franţa şi către Oraşul Luminilor, unde va lucra o vreme în atelierul lui Auguste Rodin.

image

Se stabileşte la Paris, unde, în atelierul său din inima oraşului, reface o lume tipic românească. Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) deţine un număr important de lucrări ale lui Brâncuşi. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără ciclurile „Păsări Măiestre", „Muza adormită", „Domnişoara Pogany".

110 mii de afişări a înregistrat campania „Alege simbolul României!"

Cele 13 simboluri alese prin vot

- Ateneul Român (Bucureşti)
- Catedrala Mitropolitană     
- (Timişoara)
- Cazinoul (Constanţa)
- Palatul Prefecturii (Galaţi)
- Parcul Nicolae Romanescu (Craiova)
- Palatul Culturii (Iaşi)
- Biserica Neagră (Braşov)
- Turnul Sfatului (Sibiu)
- Piaţa Unirii (Cluj)
- Coloana Infinitului (Târgu-Jiu)
- Cetatea de Scaun (Suceava)
- Turnul Chindiei (Târgovişte)
- Palatul Vulturul Negru (Oradea)

Poveste despre „Coloana fără sfârşit"

- Intrată în conştiinţa publicului drept „Coloana Infinitului", celebra lucrare a sculptorului Constantin Brâncuşi a fost denumită iniţial „Coloana fără sfârşit", „Coloana sacrificiului infinit" sau „Coloana Infinită".
- Face parte din Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu, alături de „Poarta sărutului" şi de „Masa tăcerii", cele trei componente fiind dispuse pe aceeaşi axă, dinspre apus spre răsărit, şi având o lungime de 1.275 de metri.
- Lucrarea a fost dedicată soldaţilor români, eroi ai Primului Război Mondial, căzuţi în luptele de pe malul Jiului, în 1916.
- Este constituită din 16 module clepsidră, semnificând anul când România a intrat în Primul Război Mondial.
- „Coloana fără sfârşit" a fost inaugurată la 27 octombrie 1938, are o înălţime de 29,33 de metri şi o greutate de aproximativ 29 de tone.
- Elementele din care este formată, „mărgelele", aşa cum le numea artistul, sunt romboide din fontă, turnate după un model din lemn de tei cioplit de Brâncuşi, care a venit special de la Paris pentru a supraveghea turnarea coloanei.
- În anii '50, în timpul regimului comunist, guvernul şi-a propus să demoleze lucrarea, considerând-o un model de sculptură burgheză. Impresionantul monument urma să fie distrus cu un tractor şi vândut la fier vechi.
- Între anii 1998 şi 2000, a avut loc o controversată restaurare a sculpturii, în prezent obiectivul necesitând noi lucrări de refacere a stratului de lac protector.
- Din aprilie 2007, Ansamblulul Monumental de la la Târgu-Jiu a fost inclus în patrimoniul cultural european.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite