Ca pe vremea lui Ceauşescu: Au oprit accesul la siteul CNAS ca să vadă preşedintele că funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Asigurări de Sănătate a blocat preţ de câteva ore aplicaţiile sistemului informatic, menit a preveni fraudele din Sănătate, pentru a fi funcţional în prezenţa preşedintelui Băsescu. Sistemul informatic al CNAS a funcţionat perfect la inaugurare pentru că era online doar funcţionarul care-i prezenta preşedintelui aplicaţia. Sistemul s-a prăbuşit după trei săptămâni.

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-a îmbrăcat de sărbătoare în data de 20 decembrie 2010 pentru prezentarea noii versiuni a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care a  costat peste 80 milioane de euro până în acest moment. La eveniment a fost prezent şeful statului, Traian Băsescu, reprezentanţi ai mass-media şi alte oficialităţi.

Citiţi şi:

Medicii de familie îl dau pe preşedintele Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate în judecată
Dr Big Brother vine abia peste un an

Pentru că din 2008, de când SIUI a fost implementat în Casele Judeţene de Sănătate, atât directorii de IT, cât şi presa au semnalat multiplele neajunsuri ale acestui soft, conducerea CNAS  nu a vrut să rişte nimic. Sistemul s-ar fi putut bloca chiar în faţa presei şi a şefului statului. Astfel, conducerea CNAS  a decis să nu lase pe nimeni să acceseze sistemul în timpul prezentării, în afara celui care făcea demonstraţia.

Printr-o notificare, CNAS  informa toate Casele din teritoriu că în ziua de 20 decembrie 2010, în intervalul orar 8.00-12.00, "aplicaţiile SIUI vor fi oprite din cauza unor actualizări/validări". Prezentarea aplicaţiei în faţa şefului statului s-a derulat între orele 11.43 şi 12.04, după cum rezultă din transmisiunile televiziunilor de ştiri.

„Întrebări tendenţioase"

La ora 11.46, sistemul era prezentat lui Traian Băsescu

image

Jurnaliştii „Adevărul" au solicitat o explicaţie pentru oprirea sistemului în teritoriu chiar în ziua prezentării. Mihai Bejat, specialistul IT al CNAS, cel care semnează notificarea trimisă Caselor Judeţene şi cel care a realizat demonstraţia cu SIUI 2.0, a declarat că „din păcate, a fost necesară acea întrerupere, dar numai pe modulele de operaţiuni economice, şi nu pentru operaţiunile curente ale SIUI".

Întrebat de ce nu se specifică în nota trimisă în teritoriu că ar fi vorba doar de un anume tip de aplicaţii, Bejat s-a limitat a răspunde că „întrebările «Adevărul» sunt tendenţioase" şi l-a pus, mai târziu, pe şeful său să dea explicaţii. Lucian Duţă, preşedintele CNAS,  a sunat în aceeaşi zi pentru a se asigura că am înţeles că ceea ce a solicitat în teritoriu nu este şi ceea ce scrie în notificare.

Casele judeţene au recunoscut

Directorii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au recunoscut că au primit acea notificare şi că nu au folosit aplicaţiile SIUI în data de 20 decembrie 2010. Nimeni nu ştia însă motivul pentru care l-am întrebat dacă a folosit softul în ziua prezentării sau nu. „Într-adevăr, pe data de 20 decembrie 2010 s-a primit o notificare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care eram înştiiţaţi să nu folosim sistemul ­SIUI. S-a respectat această cerinţă", a spus Iulian Oborocianu, purtătorul de cuvânt a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bacău.

„A fost primită o astfel de notificare în 20 decembrie, din ce ştiu eu, dar şi ulterior acestei date, pentru că au mai fost efectuate lucrări la sistem", a spus Corneliu Mihalache, preşedintele-director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui. Şi directorul de la Iaşi a declarat pentru "Adevărul" că s-a mai întâmplat ca sistemul să fie defect şi să primească astfel de notificări.

„Au fost mai multe perioade în care sistemul a fost defect. De fiecare dată, am primit notificări anterioare perioadei în care trebuia să nu mai folosim sistemul. Nu vă pot spune dacă am primit sau nu o adresă în data de 20 decembrie 2010 pentru că este o chestiune de uz intern", a declarat Iulian Şerban, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Teama de a vorbi

Mai departe, fiind întrebaţi de jurnaliştii „Adevărul" şi despre problemele pe care le au cu acest soft, directorii caselor judeţene se feresc să mai vorbească. Teama că ar putea rămâne fără loc de muncă dacă au  obiecţii în ceea ce priveşte funcţionalitatea sistemul informatic este maximă în rândul caselor judeţene. Cei care totuşi au stat de vorbă cu reporterii „Adevărul" au făcut-o sub protecţia anonimatului.

 "Pot să vă spun că acest ­SIUI ne-a îngreunat munca. L-am aşteptat ca pe o salvare, ani la rând. Nimeni nu spune că nu este necesar un astfel de sistem integrat. Dar să şi funcţioneze. Aplicaţiile se blochează, sistemul dă erori, iar toate acestea le-am semnalat la Casa Naţională, însă fără niciun rezultat", a declarat un director de IT de la o Casă judeţeană. „Sistemul este extrem de complex, un adevărat mamut informatic. Din păcate, multe dintre aplicaţii sunt inutile. E ca şi cum i-ai da unui patron de florărie un excavator, că poate i-o folosi la ceva", spune şi un medic de familie.

„Nu sunt în măsură să vă spun nimic despre SIUI", ne taie elanul iniţial o angajată a unei case judeţene. După ce îi promitem că îi vom proteja identitatea, începe să vorbească. „Să vă gândiţi că am un copil de crescut. Nici nu ştiţi în ce vă băgaţi", şi-a început mărturia femeia. "Cine a îndrăznit să se opună sistemului, să vină cu argumente, cu dovezi, că e prost, a fost dat afară sau tras pe linie moartă. Când a fost blocat, în ianuarie, s-au pierdut mulţi asiguraţi din sistem. Aceste lucruri vor ieşi la iveală până la urmă", spune angajata Casei de asigurări.

Cum s-au tocat milioane pe un soft prost

În data de 3 noiembrie 2008, Mihai Bejat, actualul director IT al CNAS, a semnat Procesul-verbal de acceptanţă finală a întregului sistem informatic, deşi în rularea aplicaţiilor se înregistrau disfuncţii majore. Practic, acesta şi-a dat girul pe SIUI doar pentru ca firmele integratoare (HP, Siveco şi Oracle) să-şi poată primi banii. Acceptanţa înseamnă că programul funcţionează în parametrii normali şi poate fi utilizat.

Până în acel moment, CNAS plătise firmelor implicate în implementarea SIUI peste 49 de milioane de euro. Ulterior, CNAS a mai achitat suma de 1,3 milioane de euro firmei Siveco România, reprezentând servicii prestate în intervalul noiembrie 2008 - aprilie 2009. După venirea la conducerea CNAS, s-a decis că fosta versiune trebuie extinsă, upgradată şi regândită. Pentru toate aceste lucruri s-au cheltuit alte zeci de milioane de euro.

Notificarea trimisă caselor judeţene pentru blocarea SIUI

image

Astfel, conducerea CNAS a achitat, la începutul lunii noiembrie 2010, o tranşă de 12.000.000 de euro pentru implementarea noii versiuni SIUI 2.0.  Tot Mihai Bejat, cel care a semnat acceptanţa de performanţă în 2008, îi pune pe directorii din teritoriu să semneze o nouă acceptanţă în 2010 pentru a da drumul la alte plăţi. De data aceasta, nimeni nu mai era dispus să semneze pe un SIUI prost. Aşa că Bejat concepe o acceptanţă de implementare a SIUI în locul uneia de performanţă, ca să semneze toată lumea.

„Da, casele din teritoriu au semnat, dar era vorba de o acceptanţă de instalare a softului pe calculatoarele noastre, nu una de performanţă", spune Andrei Stănescu, director de IT la Casa Judeţeană de Asigurări Iaşi.Începând cu luna ianuarie a acestui an, funcţionarea SIUI extins a înregistrat sincope majore, ce au determinat, în repetate rânduri, blocări ale sistemului şi, în final, oprirea acestuia, în perioada 12-17 ianuarie 2011.

Blocajele au apărut odată cu iniţierea procedurii de upgrade a SIUI , cauzele reale ale disfuncţiilor nefiind nici acum lămurite de către responsabilii CNAS şi nici de operatorii implicaţi în implementarea programului. Cu toate acestea,  instituţia continuă să plătească milioane de euro.

Plăţi prin acte adiţionale

Prin semnarea actului adiţional numărul 16/2010, CNAS s-a angajat şi a plătit operatorului privat aproape 38 milioane de euro pentru realizarea aplicaţiei, deşi în actul adiţional nu este prevăzut niciun criteriu obiectiv pentru plata finală. Acest act adiţional a fost amendat şi de Ministerul de Finanţe printr-o notă în care se întreabă dacă nu cumva, la ­numai doi ani de la semnarea acceptanţei de performanţă, o nouă plată de aproape 40 de milioane de euro pentru resoluţionare, redimensionare şi retehnologizare nu este nejustificată.

„Se pune întrebarea: dacă la mai puţin de doi ani de la finalizarea fazei de construcţie a SIUI este necesar să se investească  38.056.607 de euro, în cei 11 ani care rămân din faza de Operare, ce sumă urmează să se cheltuiască pentru upgradări, actualizări tehnologice etc. având în vedere că totul este într-o continuă schimbare?", se arată în nota Ministerului de Finanţe.

"Din păcate, a fost necesară acea întrerupere, dar numai pe modulele de operaţiuni economice, şi nu pentru operaţiunile curente ale SIUI.''
Mihai Bejat
specialist IT al CNAS

"Pe data de 20 decembrie 2010 s-a primit o notificare din partea CNAS prin care eram înştiinţaţi să nu folosim sistemul SIUI.''
Iulian Oborocianu
purtător de cuvânt al CJAS Bacău

Banii curg

Plăţile nu s-au oprit în ciuda disfuncţionalităţilor ce au precedat etapa de dare în folosinţă a SIUI extins. Comisia constituită la nivelul CNSAS, formată din preşedintele Valeriu Valea şi membrii Ecaterina Anciu, Adrian Cazachievici, Daniela Hudelcu şi Mihaela Săndoi, a recepţionat la data de 23 decembrie a anului trecut un număr de patru servicii furnizate de către SC HP SRL, în valoare totală de aproape 600.000 de lei. Suma a fost achitată integral operatorului HP, cu girul preşedintelui Lucian Duţă.

Istoricul Sistemului Informatic al CNAS

Sistemul informatic, implementat de HP, SIVECO şi STS, a fost conceput pentru a elimina frauda din Sănătate  Foto: agerpres

image

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este prima componentă a informatizării sistemului de sănătate din România şi a fost implementat de un consorţiu format din Hewlett-Packard România (integrator de sistem şi furnizor de infrastructură informatică), Siveco România (dezvoltarea aplicaţiilor software) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicaţii.

Anul 2000: A început licitaţia pentru Sistemul Informatic Unic Integrat, câştigătoare fiind desemnată firma Compaq, iar suma totală a proiectului fiind de 103 milioane de euro.

Anul 2003: În a doua jumătate a anului s-a produs preluarea Compaq de către Hewlett-Packard  (HP). Contractul a fost întrerupt circa şase luni, până când noua firmă şi-a dat acordul pe termenii contractuali, potrivit directorului IT al CNAS, Mihai Bejat.

Anii 2004-2006: S-au realizat analiza şi proiectarea sistemului de către firmele integratoare, HP, Siveco România şi Oracle.

Anul 2007: S-a realizat testarea funcţională a aplicaţiei în case judeţene pilot.

Anul 2008: A început implementarea acestui sistem în toate cele 42 de case judeţene.

Anul 2009: Lucian Duţă, noul director al CNAS, consideră că sistemul trebuie regândit, redimensionat şi upgradat.

Anul 2010:
Se semnează acte adiţionale la contract, o nouă acceptanţă de ­instalare şi se implementează sistemul informatic SIUI varianta 2.0.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite