Dr Big Brother vine abia peste un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din primul trimestru al lui 2012, informaţiile medicale ale fiecărui bucureştean se vor găsi pe fişa sa electronică. Reţetele şi dosarele electronice vor putea fi accesate de medici cu ajutorul cardului de sănătate al pacientului.

Rezultatul consultaţiilor medicale, al analizelor de laborator şi al fiecărei investigaţii de tip „radiografie" vor putea fi văzute doar în format electronic peste cel puţin un an, au anunţat ieri autorităţile sanitare.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat ieri două proiecte-pilot pentru pacienţii din Bucureşti, unul privitor la dosarul electronic de sănătate (varianta informatizată a fişei medicale), iar celălalt, la prescripţia electronică.

În momentul când pacientul va ajunge la medicul de familie, la cabinetul unui specialist sau la un spital, el va prezenta cardul său de sănătate, iar doctorul îi va accesa din sistemul informatic fişa sa medicală. Aceasta va cuprinde toate informaţiile care se regăsesc acum în varianta pe hârtie a dosarului, aflat în cabinetul medicului de familie.

„Datele vizate sunt de tipul istoric medical, alergii, imunizări, rezultate la teste de laborator, documente produse în timpul procedurilor medicale, transmiterea datelor din imagistica medicală", a explicat Lucian Duţă, preşedintele CNAS. Dosarul electronic de sănătate va reduce birocraţia din sistem şi va oferi medicului informaţii importante despre pacient.

Reţeta, pe card

A doua investiţie a Casei vizează trecerea reţetelor în format electronic. „Medicul va prescrie reţeta în sistem, ea va apărea instantaneu, practic în toate farmaciile din România, pacientul se duce la ce farmacie vrea, dă cardul şi în momentul în care i se eliberează medicamentele, aplicaţia se închide", a explicat Lucian Duţă.

Şeful CNAS susţine că reţeta electronică nu va mai permite medicilor să prescrie medicamente decât dacă bolnavii chiar ajung în cabinetul lor, ceea ce va elimina furturile din sistem şi va face posibilă monitorizarea permanentă a consumului de medicamente.

La privat va fi mai complicat

Informatizarea fişei medicale şi a reţetelor va fi funcţională deocamdată doar în sistemul public de sănătate. „Clinicile private vor putea lucra cu acest card doar dacă au contract cu casa de sănătate", au anunţat ieri reprezentanţii CNAS.

Prin urmare, pacienţii care se vor prezenta la medici sau la spitale care nu le decontează serviciile din fondul de asigurări de sănătate nu vor putea să-şi treacă informaţiile medicale pe fişa electronică. Acest lucru va fi posibil doar dacă furnizorii respectivi se vor conecta la sistemul CNAS sau dacă medicul de familie va completa fişa electronică mai târziu, cu informaţiile aduse de pacient de la consultaţiile private.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite