Actul care l-a scos din minţi pe Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani au dat publicităţii scrisoarea fostului preşedinte american, Harry Truman în care Regele Mihai este elogiat. Diplomaţii americani au decis să nu comenteze direct afirmaţiile lui Băsescu, preferând o variantă subtilă de punere la punct.

Traian Băsescu le răspunde ziariştilor de la Bruxelles: "Nu puteți dormi de grija regelui?"

Scrisoarea vine după ce liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au cerut Ambasadei SUA să exprime o poziţie faţă de declaraţiile lui Traian Băsescu la adresa fostului suveran. Modalitatea aleasă a fost aceea de a trimite presei alocuţiunea susţinută de fostul preşedinte Harry Truman la ceremonia de decorare a Regelui Mihai cu „Legiunea de Merit" şi textul înscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucureşti. Ambele documente vin în totală contradicţie cu aprecierile făcute de Traian Băsescu la adresa fostului suveran. În timp ce şeful statului vorbeşte despre Regele Mihai ca despre o „slugă a ruşilor", discursul lui Truman insista asupra „comportamentului excepţional de merituos" dovedit de fostul suveran pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta împotriva Germaniei hitleriste. Întâmplător sau nu, ambasada a menţionat că alocuţiunea fostului preşedinte al SUA a fost prilejuită de decorarea Regelui Mihai.

Pe de altă parte, şeful statului l-a culpabilizat şi pe Regele Mihai în privinţa exterminării evreilor din România, însă pe placa evocată de Ambasada SUA se face referire la răspunderea conducătorului de facto al ţării în acea perioadă. „În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina în Transnistria, declanşând genocidul, cu scopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii 1940 şi 1944, statul român a fost responsabil pentru moartea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni. De asemenea, 25.000 de persoane de etnie rromă au fost deportate în Transnistria, unde 11.000 au pierit", stă scris pe soclul Memorialului Holocaustului din Capitală.  

GDS vrea scuzele lui Băsescu

Grupul pentru Dialog Social, printre ai cărui membri se regăsesc susţinători constanţi ai preşedintelui, a calificat declaraţiile lui Traian Băsescu referitoare la Regele Mihai drept „incceptabile" şi „intolerabile" şi i-a cerut să prezinte scuze fostului suveran.

Citiţi şi:

Să-ţi fie ruşine, Traian Băsescu!

Vezi aici cum îi răspunde principesa Margareta preşedintelui Băsescu / Analist politic: „Familia regală a dat dovadă de înţelepciune politică“

Din GDS fac parte apropiaţi ai lui Traian Băsescu, precum Cătălin Avramescu sau ministrul de Externe, Teodor Baconschi, dar şi jurnalista Andreea Pora, cunoscută pentru opiniile sale pro-prezidenţiale. Chiar Andreea Pora l-a criticat pe preşedinte, spunând că „Traian Băsescu a comis o mitocănie impardonabilă, unul dintre cele mai josnice şi gratuite atacuri politice din cariera sa". În schimb, istoricul Vladimir Tismăneanu i-a luat voalat apărarea lui Traian Băsescu, declarându-se „şocat" de „tsunamiul" de articole şi intervenţii pe acest subiect.

Iritare prezidenţială

„Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de clarificări?", i-a răspuns Traian Băsescu unui jurnalist care i-a cerut lămuriri cu privire la declaraţiile sale la adresa Regelui Mihai. Şeful statului a participat la lucrările Consiliului European.

Ce spunea fostul preşedinte al SUA, Harry Truman, despre Regele Mihai

„Maiestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepţional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Naţiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie şi august 1944, Naţiunea sa, aflată sub dominaţia unui regim dictatorial asupra căruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reuşit să dea ţel, direcţie şi inspiraţie forţelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului".

„Deşi Capitala era încă dominată de trupele germane, pe 23 august 1944, în culminarea eforturilor sale, el însuşi, din proprie iniţiativă şi fără a se gândi la siguranţa personală, a dat semnalul unei lovituri de stat, ordonând gărzilor palatului său să-l aresteze pe dictator şi pe principalii lui miniştri. Imediat după, într-o inspirată proclamaţie către ţară, adresată la radio, el a informat Naţiunea despre decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist şi a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane şi să ucidă soldaţii, să-i ia prizonieri sau să-i alunge din ţară. Puşi în faţa acestui frontal şi puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român şi al Armatei Române a fost imediat şi din toată inima. Rezultatul: în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist şi principala linie a rezistenţei germane pe frontul de sud-est a fost retrasă cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioară, prin îndrăzneala acţiunii sale şi prin înaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contribuţie extraordinară la cauza libertăţii şi democraţiei".

„Băsescu avea din 2005 această părere"

Într-un comentariu intitulat „Sacrificiile altora", fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu povesteşte cum,  în 2005, şeful statului i-a spus consilierului său de atunci pe probleme externe, Andrei Pleşu, într-o discuţie informală, ce crede despre Regele Mihai. „Cu acea ocazie, am auzit pentru prima dată opinia lui Traian Băsescu, acum exprimată public. Andrei Pleşu l-a combătut. I-a spus atunci că Regele a fost forţat să abdice, sub ameninţarea uciderii a peste 1.000 de tineri aduşi în faţa Palatului Regal.

Traian Băsescu i-a răspuns sec: gesturile mari cer sacrificii mari", îşi aminteşte Adriana Săftoiu. Tot în 2005, potrivit Adrianei Săftoiu, la scurt timp după discuţia cu Pleşu, preşedintele a făcut însă un gest de curtoazie faţă de Rege. La întoarcerea în ţară a unei delegaţiei a României din care făcuse parte şi Regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu i-a cedat fostului suveran micul salon din aeronavă care făcea drumul mult mai confortabil.

Sergiu Nicolaescu: „Îi dau dreptate preşedintelui"

Regizorul Sergiu Nicolaescu este de părere că preşedintele Traian Băsescu nu trebuia să comenteze subiectul legat de abdicarea Regelui Mihai, dar are dreptate. „Eu vreau să spun că urmările plecării Regelui sunt mii şi zeci de mii de arestări şi de morţi în închisori. Bun, nu e de vină Regele pentru treaba asta. Eu vă spun adevărul, că Regele a plecat din ţară cu un tren, cu prieteni. S-a căsătorit, are fete, să fie sănătos şi să trăiască", a spus regizorul.

Sergiu Nicolaescu a opinat că „şi 23 august este un act iresponsabil făcut de Regele Mihai". „Are o scuză, fără doar şi poate, că a fost părăsit de politicieni, dar, în acelaşi timp, şi politicienii care s-au rupt de el ştiau de ce se rup. Aceste lucruri eu le ştiu şi l-am cunoscut şi pe Rege", a povestit Nicolaescu.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite