Alexandra, regina Inteligenţei Artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Balahur-Dobrescu, laureată a celui mai valoros premiu acordat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, a povestit cum se construieşte drumul către o carieră de excepţie.

Alexandra Balahur-Dobrescu are 27 de ani şi îşi serbează ziua de naştere pe 1 octombrie, la începutul fiecărui an universitar. În 2007, ea a absolvit Facultatea de Informatică a Universităţii „Al.I. Cuza" din Iaşi, însă, doar menţionând proiectele în care a fost implicată de atunci, am putea completa, fără efort, toate cele 48 de pagini ale acestui ziar. Alexandra este, probabil, cel mai bun student român din străinătate, iar acest titlu a fost confirmat, la finalul săptămânii trecute, în cadrul Galei LSRS organizată la Palatul Parlamentului.

O absolventă de la „Cuza“, premiată în străinătate pentru analiza computerizată a sentimentelor


Vorbeşte fluent cinci limbi străine

La doar 27 de ani, Alexandra este autoarea a 50 de lucrări (publicate în conferinţe ori jurnale de prestigiu, capitole în cărţi şi chiar un volum propriu) şi vorbeşte fluent cinci limbi străine. A predat la Universitatea din Braunschweig (Germania) şi la Universitatea din Alicante (Spania), unde a primit titlul de Doctor European.

Astăzi, tânăra locuieşte în Ispra, un mic oraş din nordul Italiei, unde este cercetător post-doctoral la "European Commision Joint Research Centre" şi îşi continuă studiile într-un domeniu care pentru mulţi pare desprins din romanele SF: Procesarea Limbajului Natural (Uman), o ştiinţă interdisciplinară componentă a Inteligenţei Artificiale.

CLICK


„Pe aceste tehnologii se bazează motoarele de căutare tip Google şi programele de traducere automată. Domeniul cuprinde întreaga serie de aplicaţii care au ca scop procesarea automată a textelor. De exemplu, pentru a căuta anumite informaţii, pentru a extrage date importante (evenimente, persoane, emoţii) sau pentru a le rezuma conţinutul", explică Alexandra. Cercetarea sa urmăreşte detectarea şi clasificarea automată a opiniilor şi emoţiilor din texte.

Secretul succesului? E atât de firesc încât nici măcar nu e un secret: „Dacă lucrezi în domeniul care îţi place, nu ţi se va părea că faci un efort, chiar dacă munceşti foarte mult, pierzi nopţi sau n-ai timp liber. Cel mai important este să ai spirit de competiţie, să nu-ţi fie frică de provocări, să fii flexibil şi tolerat şi să treci, în egală măsură, peste momente de succes şi insucces", explică Alexandra. Deşi îşi poate continua cercetarea şi în România, tânăra a decis să rămână, timp de trei ani, în Italia şi nu poate susţine, cu fermitate, că se va întoarce apoi în ţară.

A refuzat oferta lui Băsescu

„Noi, studenţii români din străinătate, am dori să ne întoarcem acasă, iar acest fapt ar fi posibil dacă ar exista o strategie coerentă şi consecventă de recuperare şi promovare a valorilor româneşti împrăştiate în lume", spunea la decernarea premiilor Ligii Studenţilor Români din Străinătate, iar cea mai bună ofertă care i s-a făcut atunci a fost ocuparea unui post de consilier prezidenţial. După ce a refuzat oferte de burse post-doctorale de la New York University, de la Universitatea Politehnică din Barcelona şi de la alte două universităţi din Anglia, tânăra a decis că nici la Cotroceni nu-i locul său.

Deşi în ultimii 6 ani a venit în România doar în vizită, tânăra nu uita niciodată să vorbească despre cei de acasă, despre şcoala românească în care s-a format şi despre familia sa. „Atât părinţii mei, care sunt profesori la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, cât şi sora mea, care este funcţionar la Comisia Europeană, m-au sprijinit şi m-au încurajat tot timpul. De fapt, felul în care am fost crescută, în spiritul «omnia mea mecum porto» (n.r. - tot ceea ce am duc cu mine), este ce mă face să fiu astăzi aşa cum sunt. În plus, mottoul meu a fost întotdeauna
«Excelsior!»."

Se dă în vânt după călătorii şi după dans

Vă întrebaţi, poate, ce face Alexandra când nu este preocupată de noile tehnologii, când nu merge la conferinţe de specialitate, când nu organizează „Workshop on Computational Approaches to Subjectivity and Sentiment Analysis" din cadrul celei mai prestigioase conferinţe despre Procesarea Limbajului Natural ori când nu stârneşte invidia cu titlul său de Doctor European, obţinut cu nota maximă din partea a 9 profesori şi cercetători în domeniu din 6 ţari europene. Citiţi această propoziţie, atât de simplă, şi gândiţi-vă când aţi avut timp liber ultima dată pentru astfel de preocupări: „Îmi place să călătoresc şi să vizitez locuri noi împreună cu prietenul meu, să citesc, să merg în oraş cu prietenele, să mă uit la filme, să fac fotografii şi să dansez".

"Trebuie să ai conexiune la internet şi, neapărat, «Skype»! Este un bun atenuant al dorului de casă.''

Crema studenţilor români

- Cel mai bun student român din străinătate: Alexandra Balahur-Dobrescu

- Studentul anului în Europa (ciclul licenţă): Mihai Leonard Cîrlănaru

- Studentul anului în Europa (ciclul post-licenţă): Marian-Daniel Iordache

- Studentul anului în America de Nord (ciclul licenţă): Dragoş Ionuţ Potîrniche

- Studentul anului în America de Nord (ciclul post-licenţă): Sabina Ştefania Alistar

- Studentul Român Erasmus al Anului: Ion Badea

- Premiu Special Erasmus 2012: Alina Marcu

- Studentul Anului în România: Mihaela Aldea

Discursul Alexandrei Balahur-Dobrescu de la decernarea premiilor LSRS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite