A murit în timp ce salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eforturile personalului sanitar nu sunt suficiente
Eforturile personalului sanitar nu sunt suficiente

Unui consilier local din Scutelnici, Buzău, i s-a făcut rău după ce împărţise toată ziua alimente sinistraţilor. Ambulanţa a ajuns prea târziu.

Se moare cu zile în România înzăpezită! Un consilier local dintr-o localitate din sudul judeţului Buzău, care a fost izolată până în urmă cu două zile, a murit din cauza efortului şi a temperaturii scăzute care i-au agravat boala.


UPDATE Iaşiul blocat sub nămeţi. Ambuteiaje în centrul municipiului şi drumuri închise în tot judeţul FOTO

O ambulanţă a ajuns la el abia după şase ore de la apel, pentru că drumul era înzăpezit, iar un şofer inconştient îşi abandonase maşina în mijlocul troienelor. Medicii nu au putut face nimic pentru omul care, de aproape două săptămâni, a muncit până la epuizare ca să-şi ajute semenii înzăpeziţi şi rămaşi fără provizii.

Glume nătângi la Iaşi în timpul stării de alertă: sună din crâşmă la 112 şi cer îngrijiri medicale

Moise Roşu avea 60 de ani şi era consilier local în comuna Scutelnici de la alegerile din 2004. Bărbatul a fost găsit de soţie, duminică seară, în jurul orei 20.00, căzut în zăpadă chiar în faţa porţii, şi nu se ştie cât timp a stat acolo fără să îl vadă nimeni. Femeia a chemat în ajutor câţiva vecini, care l-au luat pe braţe şi l-au dus în casă, la căldură. Se pare că aceasta i-a făcut şi mai rău.

Elicopterul n-a reuşit să decoleze

Bărbatul a intrat în şoc şi apelurile disperate ale soţiei la 112 au rămas fără răspuns. Dispecerii le-au spus că medicii nu pot ajunge până în sat din cauza nămeţilor de trei metri care blochează intrarea în comună. S-a cerut intervenţia unui elicopter, dar acesta nu a putut decola în siguranţă pe timp de noapte şi în condiţii de viscol puternic. Atunci s-a apelat la staţia de ambulanţă de la Pogoanele, iar o salvare a plecat de aici către Scutelnici însoţită de un utilaj de deszăpezire. Deşi sunt numai 10 kilometri, convoiul înainta greu prin viscol.

Ghinioanele s-au ţinut lanţ: la mijlocul drumului, convoiul a dat de un autoturism abandonat, cu număr de Bucureşti. Şoferul inconştient care a condus-o a lăsat-o în mijlocul troienelor şi a fugit să se adăpostească de ger în cel mai apropiat sat. S-a pierdut timp preţios, pentru că utilajul a fost nevoit să tracteze acea maşină, ca să poată trece ambulanţa.

După şase ore, ambulanţa a ajuns la locuinţa bărbatului, în jurul orei 3.30. Era prea târziu însă: medicii au constatat că bărbatul îşi dăduse ultima suflare. Diag­nosticul: accident vascular.

Soţia lui Moise Roşu spune că, de când a început urgia în comună, bărbatul n-a stat deloc pe acasă: ba a fost cu utilajele de deszăpezire, ba cu transporturi de ajutoare, ba a mers cu echipe de intervenţie să scoată bătrânii din casele îngropate în zăpadă. Era cardiac şi se pare că boala sa a fost accentuată de extenuare şi de temperaturile scăzute.

6 ore au trecut până când ambulanţa chemată de soţia consilierului a reuşit să străbată distanţa de 10 kilometri.

Infrastructura, aproape paralizată

Până ieri la ora închiderii ediţiei noastre, 47 de drumuri naţionale erau închise şi 20 de tronsoane aveau circulaţia restricţionată în funcţie de tonaj, iar pe calea ferată 7 secţii erau închise şi 330 de trenuri erau scoase din circulaţie. Pe aeroporturi, aterizările şi decolările au avut loc în regim de iarnă (cu unele întârzieri), dar nu a fost închisă circulaţia.

CĂI FERATE
. CFR SA ne-a informat aseară că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, din cele 1.947 de trenuri înscrise în graficul de circulaţie pe întreaga reţea feroviară, au fost anulate 330 de trenuri.
ATENŢIE: pentru perioada 13-15 februarie, operatorul naţional CFR Călători a luat următoarele măsuri:
- în zonele afectate de atenţionarea cod portocaliu nu se vând bilete de călătorie cu anticipaţie;
- pentru parcursul neefectuat, la trenurile care înregistrează întârzieri, la solicitarea călătorilor, se va restitui integral contravaloarea biletelor, pentru distanţa neefectuată;
- pasagerii pot efectua călătorii fără plata diferenţelor tarifare la alte trenuri sau pe alte rute pe care au bilete, în situaţia în care apar modificări în circulaţia trenurilor;
- în trenuri se pot cumpăra bilete la tarif de casă;
CFR SA recomandă pasagerilor ca în zilele în care este valabilă atenţionarea de cod portocaliu să călătorească numai dacă este absolut necesar. Informaţii despre circulaţia trenurilor pot fi obţinute la telefon 021/9521.

DRUMURI. Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a închis ieri mai multe tronsoane (totalul acestora ajungând aseară la 47) şi a introdus restricţii de tonaj pe alte 20. CNADNR roagă participanţii la trafic să respecte semnalele agenţilor de Poliţie rutieră. Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul CNADNR, telefon 021/264.33.33 sau 021/9360 ori de pe internet: www.cnadnr.ro.

Deszăpezire cu scandal

Troienele le-au încins, ieri, spiritele edililor din comuna băcăuană Racova. Consilierii locali, supăraţi că primarul nu a închiriat utilajele de deszăpezire de la asociaţia agricolă „Spicul" din Racova, condusă de ei, au decis să cureţe pe cont propriu uliţele.

„Am venit cu două tractoare cu lamă şi, în câteva ore, am curăţat toate drumurile. Motorina a pus-o viceprimarul. Primarul i-a sunat şi le-a spus oamenilor să se ducă acasă, că altfel iese cu scandal", a spus consilierul Constantin Frigură (PNL). Primarul Toader Vlad (PSD) afirmă că „drumurile erau deja curăţate. E drept, şi acum se circulă în condiţii de iarnă, dar nu vii după aia să te lauzi. Mai aveau puţin şi puneau steaguri pe tractor". 

Vrancea: fără licitaţie

Pentru deszăpezirea din Racova au fost alocate 25 de mii de lei. „Am luat utilaje de la o firmă din Blăgeşti. Consilierii au solicitat să se facă deszăpezirea cu ale lor, dar e conflict de interese", a mai spus primarul.

Starea de alertă din Vrancea este mană cerească pentru firmele de deszăpezire trimise în zonă fără contracte pe bază de licitaţie. Utilajele vin de la preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi de la firmele Vega Galaţi şi Podgoria din Coteşti, aparţinând afaceristului vrâncean Vasile Bută. Acesta este judecat într-un dosar de corupţie, alături de Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea. Mircea Merticariu

„Credeam că o să explodeze"

Andreea Mitrache

Un avion la bordul căruia se aflau 48 de pasageri, care urma să decoleze de la Craiova cu destinaţia Timişoara, a derapat ieri din cauza gheţii acumulate pe pistă şi a intrat într-un mal de zăpadă. Călătorii au intrat în panică şi au sărit din aeronavă.

„Am zis că mor acolo. Era miros de gaz şi am crezut că  avionul o să explodeze. Eu am sărit de la trei metri şi ­m-am rănit la picior. Bine că am supravieţuit, nu îmi vine să cred prin ce am trecut",  spune Maria Vasilache, o femeie de 60 de ani, care s-a aflat la bord.

Stewardesele le-au spus oamenilor să sară

Pasagerii avionului s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nimeni nu le-a acordat primul ajutor. O femeie însărcinată a fost transportată la spital după două ore de la producerea incidentului. „Nu este posibil aşa ceva. Am sunat la Ambulanţă şi nu a venit nimeni. Este o tânără care este însărcinată şi căreia i s-a făcut rău, iar nimeni nu o bagă în seamă ", a spus Oana Creţeanu, pasageră a avionului. 
 
Directorul aeroportului din Craiova, Mircea Dumitru, a declarat că în momentul în care avionul se pregătea să decoleze, din cauza zăpezii a derapat şi a ieşit de pe pistă, în dreapta. „Nu putem spune deocamdată dacă este vorba de o eroare de pilotaj. Cele două elice ale aeronavei au fost distruse", a spus Dumitru. Reprezentanţii firmei Carpatair au declarat că pasagerii nu au suferit vreo vătămare.

Sate întregi rămân izolate

BRĂILA-GALAŢI. Locuitorii din satele din Insula Mare au primit alimente de primă necesitate cu elicopterul, din rezervele de stat. Şi localitatea Bordei Verde este izolată, iar Armata a trimis alimente aici. Satul Hănţeşti, din nordul judeţului Galaţi, este izolat de lume de 10 zile. În localitate troienele sunt de 3-4 metri.

MEHEDINŢI. Satele Cracul Lung, Moiseşti şi Firizu sunt izolate din cauza căderilor masive de zăpadă, iar porţile şcolilor din Oltenia au rămas şi astăzi ferecate din cauza avertizării de cod portocaliu.

Ninsorile se potolesc treptat

Ionuţ Ungureanu

Codul portocaliu va expira în această după-amiază, la ora 14.00. Căderile de zăpadă se vor reduce semnificativ, iar temperaturile vor fi normale pentru această perioadă. În timpul zilei, se vor înregistra temperaturi între - 9 şi -1 grad Celsius. Temperaturile vor coborî, însă, în timpul nopţii, nordul Moldovei fiind cel mai friguros. În zona Bucovinei, se vor înregistra cele mai scăzute temperaturi, cu valori de sub -20 de grade Celsius.



Veşti proaste din sectorul energetic

România ar putea interzice exporturile de electricitate începând cu data de 16 februarie, în cazul în care consumul continuă să crească în ritmul actual şi în sistem va fi un deficit de electricitate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Economiei.

Directorul general al Electrica, Ioan Folescu,  a explicat că deocamdată situaţia nu este atât de gravă încât să se ia o astfel de măsură. „Bulgaria şi Serbia au sistat deja exporturile, dar la noi am întrerupt unele livrări în afara ţării pe cale amiabilă. Spre exemplu, exportatorul cu care avem noi contract, ­RUDNAP - care exporta circa 100 de MW - a înţeles situaţia şi a oprit livrările", a mai spus Ioan Folescu.

Oficialul Electrica a adăugat că există în acest moment în ţară 31 de localităţi nealimentate cu electricitate, adică peste 15.000 de clienţi. La rândul său, Marius Stroia, director la dispeceratul de gaze, a precizat că nu există probleme în alimentarea cu gaze, dar că importurile se ridică la 17 milioane de metri cubi pe zi. Acest val este de trei ori mai mare decât în mod obişnuit. Întrebat cine va plăti aceste importuri, Stroia a spus că preţul pentru populaţie nu va creşte, dar că agenţii economici vor fi nevoiţi să consume mai multe gaze de import.

Ninsorile se potolesc treptat
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite