Statul mai vrea un acord cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a transmis că în 2011 România va mai cere banii şi asistenţa finanţatorilor externi. Şeful FMI a confirmat că după încheierea actualului acord se poate deschide unul nou, în timp ce Ungaria nu mai trage baniidin credit.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, ieri, directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Khan, că România îşi doreşte o colaborare pe termen lung cu finanţatorii externi. „Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand-by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă", a declarat şeful statului.

Dominique Strauss-Kahn: FMI, doctor pentru o ţară bolnavă

Banca Centrală a Greciei: Grecia nu va avea nevoie de un ajutor european

Modelul românesc, folosit de UE pentru ajutarea ţărilor cu probleme

La rândul său, şeful FMI a confirmat declaraţia lui Băsescu. „România face parte din FMI de 40 de ani (...) Putem crede că după acestprogram vom face unul nou, da r toate detaliile vor fi discutate pe viitor", a spus Khan înainte de a părăsi România.

Şeful statului adăugat că România este mai credibilă atât timp cât este într-un acord cu FMI. Analiştii sunt de acord. Potrivit economistului Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, cooperarea cu Fondul trebuie să continue pentru că România a demonstrat că are nevoie de îndrumare când este vorba despre asumarea reformelor. „Este important ca acordul să continue până când statul îşi dezvoltă capacitatea de a-şi forma propriile politici", este de părere Lungu.

Acesta a a adăugat că linia de credit flexibilă este o procedură nouă introdusă de FMI, ce permite finanţare la dobândă mică, iar banii îi foloseşti doar atunci când ai nevoie.

„Şi Polonia are un asemenea acord. Este chiar indicat, pentru că în statele mici poate exista o volatilitate foarte mare pe cursul de schimb. Iar aceşti bani îţi oferă o plasă de siguranţă", arată economistul.

Doctor pentru o ţară bolnavă

Şeful FMI a spus că instituţia este ca un doctor pentru o ţară bolnavă, care îşi îndeamnă pacientul să ia unele măsuri dureroase, dar necesare pentru a se însănătoşi.

„Doctorul te sfătuieşte să îţi schimbi atitudinea şi regimul de viaţă. Altfel, te întorci la boală imediat cum medicul îţi iese pe uşă", a spus Khan. Oficialul a dat exemplul Ungariei: „un pacient ascultător, care a luat medicamentul la timp".

„Ungaria a început programul foarte repede şi a ieşit foarte bine din perioada dificilă. Situaţia ei a fost gravă, dar a reuşit", a adăugat şeful FMI. Guvernul Ungariei intenţionează să nu tragă următoarea tranşă a creditului FMI, programată pentru luna septembrie, şi poartă discuţii cu Fondul pentru a extinde acordul stand-by până în septembrie 2010, pentru ca viitorul Cabinet să aibă acces la finanţare în caz de nevoie.

Şomajul, pe val

Şeful FMI a spus că şomajul în România nu va scădea în perioada imediat următoare. "Unii români îşi vor pierde slujbele în aprilie, mai, iunie, dar economia este pe drumul cel bun", a spus Khan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite