UPDATE Dominique Strauss-Kahn: FMI, doctor pentru o ţară bolnavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe calea cea bună în efortul de a ieşi din criză, însă este nevoie de muncă în continuare, le-a spus directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, studenţilor de la Academia de Studii Economice.

Directorul general al FMI a sosit astăzi la Bucureşti pentru o vizită de o zi. Prima întâlnire a avut-o la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, guvernatorul Băncii Naţionale a României, vicepremierul Marko Bela, ministrul Finanţelor, ministrul Administraţiei şi Internelor, precum şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"O parte din motivaţia vizitei în România se referă la acordul pe care îl avem cu România şi ceea ce ne propunem cu dumneavoastră, respectiv să aducem Romania înapoi pe calea dorită, să îşi facă reformele necesare. Echipa noastră poate să pară dură câteodată, dar nu este vorba decât de exigenţele contractuale pe care noi împreună le-am agreat", a declarat directorul general al FMI.

Acesta a precizat că se bucură de faptul că acele măsuri decise împreună de autorităţile române şi FMI sunt "cele pe care şi dumneavoastră le consideraţi stringent necesare României la ora actuală şi că aţi luat proprietatea acestor măsuri".

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Strauss-Kahn s-a întâlnit apoi cu studenţii de la Academia de Studii Economice, cu care a abordat teme privind rolul FMI în criza globală. Acesta le-a spus studenţilor că Romania se află pe calea cea bună privind ieşirea din criză, însă este nevoie în continuare de multă muncă.

UPDATE FMI - un doctor pentru o ţară bolnavă

Fondul Monetar Internaţional trebuie privit ca un doctor care încearcă să însănătoşească o ţară bolnavă şi care îşi sfătuieşte pacientul că trebuie să-şi schimbe regimul de viaţă, a declarat Dominique Strauss-Kahn.

Finanţatorul internaţional a încercat să aibă o abordare mai flexibilă asupra a ceea ce trebuie făcut pentru ca un stat să-şi rezolve problemele de finanţare. Oficialul FMI a comparat instituţia pe care o conduce cu un doctor care încearcă să vindece boala pacientului.

FMI este un doctor pentru o ţară bolnavă, dar un doctor care ia la rândul său pastile. Acest doctor spune că trebuie să-ţi schimbi regimul de viaţă, să iei pastilele necesare chiar dacă-ţi fac rău sau te vei întoarce la boală imediat ce doctorul îţi părăseşte casa", a declarat oficialul.

Şomajul - în creştere

Oficialul a transmis populaţiei că şomajul nu va scădea în următoarele luni şi că trebuie să înţeleagă că pentru a ieşi din criză este nevoie de sacrificii. „Unii români îşi vor pierde slujbele în aprilie - mai - iunie", a arătat şeful FMI. Kahn a mai spus că Guvernul român trebuie să fie fericit că în 2010 vom avea o creştere economică între 1 şi 2%, faţă de o contracţie de 7% în 2009.

UPDATE Guvernul decide cum va reduce deficitul, nu FMI

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru The Money Channel, Dominique Strauss-Kahn a afirmat că România are probleme cu fiscalitatea şi nu cu inflaţia. "Trebuie să cheltui mai puţin, să creşti taxele sau să le faci pe ambele pentru a reduce deficitul. Autorităţile decid cum fac asta, nu Fondul Monetar Internaţional care este mai degrabă un doctor decât un consilier", a afirmat Kahn.

Oficialul Fondului a explicat că nu există îngrijorări faţă de inflaţia din România şi că probleme mai serioase ale ţării noastre sunt pe partea fiscală.

UPDATE Băsescu vrea colaborare pe termen lung cu FMI

"România este bucuroasă să primească un mesaj direct de la FMI", a spus Băsescu în debutul discuţiilor cu şeful FMI. Acesta i-a răspuns că este întotdeauna o plăcere să revină în România, deoarece "este singura parte din Europa de Est unde oamenii chiar vorbesc o franceză de bună calitate".

Mesajul prezentat de şeful FMI este unul de încredere. "Cu toate că mai există unele scăpări de ordin fiscal, cred că lucrurile sunt ok. Noi încercăm să vă ajutăm atât cât putem", a spus Kahn.

"Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că atât timp cât suntem într-un acord cu domneavoastră, România este mai credibilă", a punctat Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite