Închisoare pentru o ţeapă de 400.000 de euro cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti i-a condamnat la închisoare pe cei care au fost acuzaţi de procurorii DNA că au deturnat 400.000 de euro din fonduri europene, folosind documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Astfel, au obţinut pe nedrept, fonduri europene nerambursabile în cuantum de 116.810 euro şi 5.463,90 lei noi.

Citiţi şi: Palat de viceprimar, încălzit din banii statului

Riscurile absorbţiei reduse a fondurilor: "Nu mai cereţi bani că oricum nu ştiţi să-i folosiţi"

Instanţa i-a condamnat  pe Claudiu Oţeleanu şi pe Anca Pepelea la pedeapsa de câte 6 ani închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturilor civile, pe o durată de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, precum şi graţierea sau prescripţia executării pedepsei. De asemenea, Ioan Lungeanu, Gheorghe Ciurilă şi Mihaela Violeta Streteanu au primit câte 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere pe nedrept prin folosirea de documente false de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, graţierea sau prescripţia executării pedepsei.

Cu totii au contestat solutia pronuntată de instanta de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Potrivit procurorilor DNA, „pentru a obtine documente justificative privind utilizarea fondurilor, invinuitul Oteleanu Claudiu le-a solicitat formal inculpatilor Ciurila Gheorghe, Streteanu Mihaela Violeta, Serban Dan prestarea unor servicii de cazare, masa, transport si sedinta tehnica. Cercetarile au stabilit ca societatile mentionate mai sus nu au prestat serviciile la care se angajau conform contractelor incheiate cu organizatiile nonguvernamentale, pentru ca nu detineau mijloacele sau activele necesare realizarii acelor servicii. Pentru a crea aparenta prestarii serviciilor, inculpatul Oteleanu Claudiu a recomandat invinuitilor Ciurila Gheorghe si Streteanu Mihaela Violeta semnarea unor subcontracte de prestari servicii cu S.C. DOMUS STIL S.R.L. si S.C. ROM GRUP S.R.L. Brasov. Cercetarile au stabilit ca nici cele doua societati subcontractante nu au prestat servicii de cazare, masa si transport pentru societatile comerciale administrate de inculpati“.

Fondurile nerambursabile au fost acordate prin Programul de actiune comunitara YOUTH (Tineret) dedicat domeniului Educatie, Training si Tineret. Institutia raspunzatoare in Romania pentru aplicarea programului si gestionarea fondurilor a fost desemnata Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (A.N.S.I.T.).

Proiectele depuse de catre sase organizatii non-guvernamentale (Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, Asociatia Tinerilor Ziaristi, Asociatia "Fluierasul", Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, Societatea Culturala BrAnt SF Promotion) pentru a obtine finantare din fonduri europene aveau ca obiective principale realizarea unor schimburi de experienta intre tineri din Uniunea Europeana, Romania si alte tari candidate la UE, pe teme diverse.

Pentru realizarea proiectelor, beneficiarul finantarilor, adica fiecare din cele sase ONG, primea un avans de pana la 75% din valoarea finantarii, restul sumei fiind acordata la finalizarea proiectului, dupa depunerea raportului final, in baza documentelor justificative de utilizare a fondurilor. La Incheierea proiectului, fiecare din cele sase ONG, era obligata sa prezinte A.N.S.I.T. un raport final in care descria modul de realizare a obiectivelor proiectului, detaliind cheltuielile efectuate, prin prezentarea unor documente justificative referitoare la cazarea, masa si transportul participantilor.

In baza cererilor de finantare depuse de Claudiu Oteleanu, Anca Pepelea si Ioan Lungeanu la ANSIT, au fost incheiate urmatoarele contracte de grant: 14 contracte cu Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, 6 contracte cu Asociatia Tinerilor Ziaristi, 6 contracte cu Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, 5 contracte cu Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, 3 contracte cu Societatea Culturala BrAnt S.F. Promotion si 4 contracte cu Asociatia "Fluierasul", se arat şi intr-un material al Centrului pentru Jurnalism de Investigatie in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite