Salariu 100%, în timpul concediului de maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile măsuri reglementează şi condiţiile de concediere înainte şi după concediu
Noile măsuri reglementează şi condiţiile de concediere înainte şi după concediu

Viitoarele mame din Uniunea Europeană, înclusiv din România, vor primi salariul integral în perioada concediului de maternitate. Aceasta este o nouă măsură propusă de eurodeputata Rovana Plumb, care a fost aprobată miercuri de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL).

Eurodeputatul român a înaintat un raport referitor la introducerea unor măsuri menite să încurajeze îmbunătăţirea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează.

Iniţiativa Rovanei Plumb, care a fost aprobata de EMPL, presupune plata integrală ( 100%) a salariului, extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni, precum şi stabilirea dreptului obligatoriu de paternitate, similar cu cel de maternitate cu excepţia duratei (în prezent, cinci zile lucrătoare), pentru a putea crea condiţiile necesare reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională.

În prezent, concediul de maternitate în România este de 126 de zile, format din perioada liberă prenatală şi postnatală, fiecare în parte fiind de 63 de zile. Potrivit legistaţiei muncii, plata angajatei în perioada concediului de maternitate reprezintă 85% din salariu.

Prevederile aprobate miercuri în Parlamentul European vor modifica numai normele impuse în România, privind liberele de cel mult 126 de zile, pentru maternitate, nu şi concediul de creştere care poate fi luat pe o perioadă de doi ani în cazul naşterii unui copil perfect sănătos, sau de trei ani, în cazul naşterii unui copil cu handicap.

Citeşte noile prevederi privind concediul de maternitate care vor afecta şi viitoarele mame din România

Galaţi: Indemnizaţie de mămică: 4.000 de lei pe lună!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite