Mai puţini români în 2030. Care vor fi consecinţele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va fi marcată de un regres demografic în următoarele două decenii
România va fi marcată de un regres demografic în următoarele două decenii

În timp ce populaţia totală a Uniunii Europene va creşte cu 4% până în 2030, de la 500 la 520 de milioane de persoane, numărul românilor va suferi o descreştere, de la 21,3 milioane, în prezent, la 20 de milioane de locuitori în România, peste două decenii.

Datele Eurostat arată că România va înregistra una dintre cele mai mari scăderi ale populaţiei din rândul statelor membre UE. În 2030, vor fi cu 6% mai puţini români decât în prezent.

Totodată, peste 20 de ani vor exista mai mulţi oameni trecuţi de 65 de ani faţă de momentul actual. Ponderea populaţiei trecută de această vârstă va creşte de la 15% la peste 20%.

De asemenea, rata de dependenţă în România, adică raportul dintre populaţia de peste 65 de ani şi cea de 15-64 de ani creşte de la 21,3% la 30,3%.

Eurostat nu include, însă, statistici despre rata reală de dependenţă, care în România este mult mai mare din cauza vârstei reduse de pensionare.

Practic, raportul dintre salariaţi şi pensionari în România este deja unu la unu. De asemenea, Eurostat nu ajustează datele cu statistici despre câţi români sunt încadraţi ca şomeri şi cât nu au nicio ocupaţie în prezent.

Vezi câţi români stau degeaba, comparativ cu populaţia activă a ţării, pe adevărul.es.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite