Căldură de Mediterana pe litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomene similare de încălzire excesivă a apei mării se întâlnesc în toată emisfera nordică. Temperaturile-record atinse de apa Mării Negre în ultimele zile sunt rezultatul unui cumul de factori care acţionează în acelaşi timp, susţin meteorologii.

Suntem „bombardaţi" de caniculă din toate părţile. Aceasta este concluzia meteorologilor, care ne anunţă încă zece zile de căldură excesivă. „Cauza principală a acestui val de căldură sunt masele de aer tropical care vin dinspre deşertul Sahara. Acestea s-au suprapus unui anticiclon de origine siberiană care împiedică formarea norilor. Soarele străluceşte puternic pe toată durata zilei şi, astfel, creşte temperatura apei", afirmă Vasile Torică, şeful Serviciului Meteo şi de Asigurare a Calităţii din cadrul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea.

Citiţi şi:

Fierbe Marea Neagră! Apa a ajuns la temperaturi record de 30 de grade Celsius

Va mai fi caniculă până pe 23 august! Interviu cu directorul de Prognoză al ANM, Aurora Bell

Valul canicular ce provine din estul Europei este cel care a provocat incendiile din stepele şi din capitala Rusiei. Acesta se suprapune celui venit din Marea Mediterană astfel că, ziua, pe litoral sunt aproape 40 de grade Celsius în aer şi 70 de grade Celsius la nivelul nisipului.

Norii, ţinuţi departe de ţărm

Căldura se va menţine şi în zilele următoare, astfel că apa mării îşi va păstra temperatura-record de 31 de grade Celsius. „Avem de-a face cu o invazie de curenţi marini din Marea Mediterană, cu temperaturi ridicate. Dunărea este preluată de curenţii marini şi purtată către sudul litoralului, înspre strâmtoarea Dardanele. Apele fluviului sunt calde şi contribuie la creşterea temperaturii în mare", spune meteorologul.

Vasile Torică demonstrează pe hartă că norii nu se pot apropia de malul mării, ca urmare a unor curenţi ascendenţi de aer ce se formează în largul mării şi care „sparg" norii. Astfel se înregistrează fenomene hidrometeorologice ciudate. „Din acelaşi nor, la intrarea în Constanţa au căzut 115 litri de apă pe metru pătrat, în timp ce pe plajă au căzut doar 6 litri pe metru pătrat", a arătat Vasile Torică.

Fenomenul de încălzire a apei va mai dura câteva zile, până se vor face simţite influenţele curenţilor de aer vestici ce vor răci atmosfera şi vor aduce nori.
Deocamdată, litoralul este sub zodia curenţilor tropicali, ce sunt responsabili şi de „desprimăvărarea din mijlocul iernii" - după cum explică meteorologii. Efectele imediate ale valului de căldură se manifestă prin secetă şi disconfort termic.

Apa Mării Negre ar trebui să aibă între 24 şi 26 de grade Celsius. Are, în schimb, peste 30 de grade Celsius. Până şi briza care răcoreşte de obicei ţărmul mării de-abia se simte pe plajă.

Cui îi pasă de radiaţii?

În această perioadă, pe litoral sunt 160.000 de turişti. Majoritatea ignoră avertismentele repetate ale medicilor care recomandă evitarea expunerii la soare între orele 10.00 şi 17.00.

Melania, o fetiţă de 2 ani din Brăila, este lăsată de părinţi să se joace în apă, la Mamaia, chiar în intervalul orar cel mai periculos al zilei. „Nu este nicio problemă, am dat-o cu cremă cu factor de protecţie 50 inclusiv pe faţă", spun părinţii, siguri pe ei. De aceeaşi părere este şi Monica, o turistă de 29 de ani din Bârlad, mamă a unei fetiţe de 3 ani. „Andrada este pentru prima dată la mare şi am protejat-o cu un baticuţ. Am dat-o şi cu o cremă de protecţie. Nu mi-este frică de radiaţii", este liniştită tânăra mamă.

La Urgenţa spitalelor din Constanţa şi Mangalia şi la punctele de prim-ajutor de pe plajă cer zilnic asistenţă medicală zeci de adulţi, şi mai ales copii, deshidrataţi şi afectaţi de insolaţie. În numai 24 de ore, la Urgenţa din Constanţa au ajuns 85 de copii cu vârste cuprinse între un an şi patru ani. Copiilor li s-a făcut rău după ce au stat prea mult în soare sau la temperaturi ridicate şi s-au deshidratat. Medicii au pus imediat diagnosticul: insolaţie.

„Copiii au un organism mai sensibil şi este nevoie ca ei să consume mai multă apă sau ceai", este de părere dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al spitalului.

„Nu vă mai bateţi joc de copii!"

Medicii spun că un aport scăzut de lichide le poate provoca micuţilor crampe. Într-o conferinţă de presă, medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa au recomandat familiilor venite pe litoral „să nu-şi mai bată joc de copii" şi să-i protejeze de efectele nocive ale expunerii la soare în orele contraindicate.

Undele Rosbey sunt de vină

Un meteorolog britanic citat de Hotnews susţine că inundaţiile din Pakistan şi canicula din Rusia au drept cauză comună modificarea comportamentului fluxurilor de aer din straturile superioare ale atmosferei. Potrivit specialistului britanic, curenţii de aer de mare altitudine, care circulă de la vest la est, pot oscila de la nord la sud, formând aşa-numitele unde Rosbey.

La mijlocul lunii iulie, aceste unde au început să se deplaseze împotriva cursului, moment în care „s-au blocat". În Pakistan, această situaţie a coincis cu musonul de vară, care a adus, prin urmare, mai multe deversări de apă. Pe de altă parte, curenţii de aer cald au rămas timp îndelungat deasupra Rusiei, asigurând un flux continuu de aer cald şi uscat din Africa şi călduri neobişnuite.

Caniculă în toată ţara

Codul galben de caniculă rămâne valabil încă cel puţin trei zile, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Vineri, toată ţara va fi încinsă, cu temperaturi mult peste 35 de grade Celsius în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. Tot aici, indicele de confort termic va depăşi pragul critic, de 80 de unităţi.

În Capitală va fi mult mai cald decât în restul ţării. Temperatura va ajunge la 41 de grade Celsius, dar va fi resimţită ca mult mai ridicată din cauza indicelui de confort termic. Mercurul din termometre va urca peste 30 de grade şi-n Transilvania şi Maramureş: se vor înregistra 31 de grade Celsius la Sibiu şi Baia Mare, iar la Timişoara vor fi 34 de grade Celsius.

Weekendul va fi unul canicular, cu peste 40 de grade în sudul şi sud-estul ţării. La soare, celor 40 de grade li se adaugă alte 10 grade de la radiaţia solară incidentă, aşa încât medicii vă sfătuiesc să vă protejaţi cu şepcuţe, pălării sau umbrele de soare dacă vreţi să ieşiţi din casă. De asemenea, consumaţi apă la fiecare oră, chiar dacă nu vă este sete, altfel vă puteţi deshidrata.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite