Grupa D pentru EURO 2012: Franta, Romania, Bosnia, Belarus, Luxemburg, Albania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupa naţionalei României
Grupa naţionalei României

Tricolorii află astăzi, în direct de la ora 13.00, pe TVR 1, adversarii pe care îi vor întâlni în campania de calificare la Euro 2012. Şevcenko şi Blohin (Ucraina) şi perechea Boniek – Szarmach (Polonia) vor fi cei care, din postura de reprezentanţi ai ţărilor organizatoare, vor stabili cele nouă grupe.

Bătălia pentru Euro 2012 începe azi pentru elevii lui Răzvan Lucescu şi alte 50 de echipe naţionale care aşteaptă cu sufletul la gură tragerea la sorţi a preliminariilor. Spectacolul organizat de UEFA se anunţă a fi unul de gală, cu această ocazie, forul continental sărbătorind 50 de ani de la primul Campionat European, câştigat de URSS.

Tragerea la sorţi a început

Componenţa celor nouă grupe:

Grupa A: Germania, Turcia, Austria, Azerbaidjan, Kazahstan, Belgia

Grupa B: Rusia, Slovacia, Irlanda, Andorra, Armenia, Macedonia

Grupa C: Italia. Serbia, Irlanda de Nord, Slovenia, Feroe, Estonia

Grupa D: Franta, Romania, Bosnia - Hertegovina, Belarus, Luxemburg, Albania

Grupa E: Olanda, Suedia, Finlanda, Ungaria, San Marino, Moldova

Grupa F: Croatia, Grecia, Israel, Malta, Georgia, Letonia

Grupa G: Anglia, Elvetia, Bulgaria, Muntenegru, Tara Galilor

Grupa H: Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Cipru

Grupa I: Spania, Cehia, Scoţia, Lichsteintein, Lituania

Lucescu jr, lângă Hiddink şi Capello

Astfel, Varşovia se aşteaptă în această după-amiază la o „invazie" de celebrităţi din lumea fotbalului, rolul principal în cadrul ceremoniei urmând a-l avea cei patru ambasadori ai turneului final: ucrainenii Andrei Şevcenko şi Oleg Blohin şi polonezii Zbigniew Boniek şi Andrzej Szarmach.

Mai citiţi şi:

Duminică ne aflăm rivalii din preliminariile pentru Euro 2012

Marius Lăcătuş: „Îmi pare rău de Adrian Mutu”

România, locul 38 în clasamentul FIFA

Aceştia vor fi cei din mâinile cărora România speră să obţină o grupă uşoară în drumul spre cel de-al cincilea „European" din palmares. Printre cei 900 de invitaţi la evenimentul găzduit de preşedintele UEFA Michel Platini se numără tehnicieni cu nume grele în fotbalul european ca Fabio Capello, Guus Hiddink sau Vicente del Bosque, alături de aceştia urmând, desigur, a lua loc şi Răzvan Lucescu.

Selecţionerul este însoţit de directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, secretarul general Adalbert Kassai şi directorul sportiv Daniel Prodan. Cadrul ales de organizatori pentru desfăşurarea ceremoniei este unul cât se poate de inedit, Palatul Culturii şi Ştiinţelor, acesta fiind cea mai înaltă clădire din Polonia. Construcţia, care aminteşte de Casa Presei din Bucureşti, măsoară 231 de metri înălţime şi este a opta la acest capitol din Uniunea Europeană.

Cu noroc, România a prins în extremis ultimul loc în a doua urnă valorică. Astfel, vom evita echipe ca Cehia, Suedia sau Serbia. Din prima urnă, Rusia şi Croaţia sunt adversarii cei mai accesibili.

image

Balint nu ne-ar menaja

Moldova lui Gabi Balint aşteaptă şi ea cu nerăbdare să afle ce îi vor scoate sorţii în cale. Selecţionerul vecinilor de peste Prut a declarat că ar primi cu aceeaşi ostilitate atât România, cât şi pe Spania. „Dacă vom nimeri în aceeaşi grupă cu România asta e, suntem în competiţie sportivă. Nu aş face nimic să ajut România, chiar dacă ar avea mare nevoie. Eu lupt împotriva mizeriilor din fotbal şi nu aş putea face aşa ceva. Altfel, mi-ar plăcea ca Moldova să întâlnească Spania, care e campioana europeană", a spus Balint.

Eveniment

Tragerea la sorţi va fi transmisă în direct pe TVR 1 şi va fi comentată de Ionel Stoica, Dumitru Dumitriu, Gabi Popescu, dar şi de redactorul-şef al departamentului Sport la „Adevărul", Dorin Chioţea.

Investiţii de 38 de miliarde de euro

„Să facem istorie împreună"! Sloganul Europeanului din Polonia şi Ucraina reflectă eforturile depuse de organizatori pentru turneul din 2012. Se estimează că până la finalul pregătirilor se va fi cheltuit incredibila sumă de 38 de miliarde de euro, 40% din aceasta fiind „înghiţită" de Ucraina.

Vecinii de la nord au investit din acest procent circa 30% doar pentru construcţia de drumuri. Şase stadioane au fost ridicate din temelie pentru Euro 2012, câte trei în Ucraina şi Polonia, „perla" fiind „Donbass Arena", un stadion ce l-a costat pe patronul celor de la Şahtior, Rinat Ahmetov (foto), 300 de milioane de euro.

Rinat  Ahmetov

Sistemul de calificare pentru Euro 2012

-Echipele vor fi extrase în şase grupe de câte şase şi trei grupe de câte cinci.

-Cele nouă câştigătoare ale grupelor, dar şi cea mai bună formaţie de pe locul 2 (punctajul se calculează în urma meciurilor disputate cu echipa de pe primul, al treilea, al patrulea şi al cincilea loc din grupa ei) ajung la Euro 2012.

-Cele opt echipe de pe locul doi îşi vor disputa prezenţa la Euro în cadrul unui baraj (tur-retur), ce va avea loc, la anul, în noiembrie.

-La final, se vor decide cele 14 formaţii calificate care, alături de Ucraina şi Polonia, adică ţările organizatoare, vor completa tabloul competiţional.

-Euro 2012 va fi ultimul turneu final la care vor lua parte 16 echipe. În 2016 numărul ţărilor participante va creşte la 24.

.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite